Tikslų siekimas. II klaida ir jos taisymas
0 (0)

Per didelis žinių ir patarimų ieškojimas bei jų sureikšminimas

„Tu neturi būti nuostabus, kad pradėtum veikti, tačiau tu turi pradėti veikti, kad taptum nuostabus.“ Les Brown

Tarsi egzistuoja kažkoks stebuklingas būdas, kuris mums padėtų pasiekti savo tikslų ar apskritai išspręsti visas problemas. Jei jis egzistuotų ir dar tiktų visiems, jau seniai jį žinotume.

Besistengdami išspręsti savo problemas, dažnai ieškome ypatingos, kartais net kuo sudėtingesnės informacijos. Nors geriausi yra tie patarimai, kurie yra paprasti ir netgi savaime aiškūs. Galbūt ir Jūs kartais susierzinate, paskaitęs ir supratęs, kad tekste neradote nieko, kas Jums padėtų? Ir, tikriausiai, apkaltinate tekstą?

Kalbėdama apie tai turiu omenyje ne tik informaciją, randamą knygose, straipsniuose ir pan., bet ir mus supančių žmonių patarimus ar įžvalgas. Daug svarbiau pirma išmokti klausytis savęs, o ne kitų. Jūs pats esate puikus psichologas, tereikia pasikliauti savimi.

Ar Jūs tikrai nežinote pats nuo ko reikia pradėti, kad „pralaužtumėte ledus“ savo svajonių pildymo kelyje ar įveiktumėte konkretų trikdį? Jei tikrai nežinote, pamąstykite ramiai ir anksčiau arba vėliau tikrai suprasite. Pradėkite nuo to, o knygos tegul palaukia. Ieškokite informacijos pirmiausia savyje. Jūs geriausiai žinote, kas Jus patį veikia ir kas ne.

Kitą vertus, knygose esti daug gerų patarimų, tačiau nepersistenkime – pradžiai visiškai uženka poros knygų ar keliolikos straipsnių. Išbandžius juose rastus patarimus ar bent jau juos giliau apmąsčius ir atmetus, galima ieškoti kažko naujo. Daug skaitydami ar ieškodami išminties kitais būdais, mes ne tik prarandame daug laiko (nors ir negalima sakyti, kad veltui), bet ir nuraminame sąžinę. Mat mes stengiamės, nesėdime vietoje, o krauname vertingą žinių bagažą. Žinių, kurių siekiant savo tikslų didžiosios dalies net nereikės.

Beje, išminties galite ieškoti ne tik populiariosios psichologijos knygose. Skaitykite grožinę ar specializuotą literatūrą. Pati grožinės literatūros neskaitau – man nepavyksta iš jos pasisemti išminties, o dažniausiai dar ir susierzinu ją beskaitydama. Tačiau nemažai man patinkančių žmonių ir autoritetų girią grožinę literatūrą, tad jei per daug prisirišote prie populiariosios psichologijos, galbūt metas atsiversti romaną, pasakėčią ar detektyvą?
O galbūt Jūs iš tų žmonių, kurie skiria mažai dėmesio žinių ir patarimų paieškai? Tuomet kaip save tobulinate? Iš ko mokotės? Savų klaidų ir artimųjų pamokymų gali neužtekti. Parašiusieji knygas dažnai turi daug vertingos patirties. Priimkite ją.

Kaip spręsti šią problemą:
1. Labai svarbi užduotis: susirašykite, ką pats žinote apie tai, kaip reikia siekti savo tikslų ir svajonių. Pamatysite, kaip puikiai orientuojatės savo gyvenime.
2. Stebėkite save. Kiek skiriate laiko skaitymui? Ar tikitės draugų, šeimos narių patarimų, „auksinių minčių“? Kuo dažniau prisiminkite, kad Jūs – geriausias savo gyvenimo ekspertas.
3. Ką darote su rasta informacija? Talpinate ją į „atsiradus palankiai progai“ skyrelį mintyse ar analizuojate, kaip galima pritaikyti rastas žinias? Prieš kiekvieną pažintį su nauju informacijos šaltiniu, paklauskite „Kodėl aš tai skaitau (klausausi)?“, „Ką pats jau žinau šia tema?“. Po pažinties paklauskite savęs „Ką darysiu su gauta informacija?“

Susiję rašiniai: I klaida ir jos taisymas, III klaida ir jos taisymas, IV klaida ir jos taisymas, V klaida ir jos taisymas

Autorė::
Rasa Venckutė

Daugiau info:
www.dziaugiuossavim.eu

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.