fbpx

9 auksinės taisyklės: kaip pašalinti nuovargį ir nuraminti nervus?
0 (0)

nuleisk-gara

Kai pernelyg jautriai reaguojame į problemas ir nemalonumus, galime pakenkti visam organizmui, todėl labai svarbu užsigrūdinti fiziškai ir psichologiškai, kad atlaikytume bet kokias gyvenimo audras. Atsakingas egzaminas, naujas darbas arba stresas sename darbe, problemos su vadovybe ar kolegomis, barniai su draugais, piniginiai sunkumai, nesutarimai šeimoje, vaikų ir giminaičių problemos – argi mažai pasitaiko situacijų, kai tenka išgyventi daugiau nei paprastai! Taip gali ir nervai pakrikti. Kaip nuraminti nervų sistemą ir pasiekti dvasinę harmoniją?

Dėl intensyvios fizinės ir protinės veiklos, ypač stresinėse situacijose, centrinėje nervų sistemoje neretai atsiranda stabilus jaudinimo židinys. O jei žmogus, be to, iš prigimties yra nerimastingas ir nepasitikintis, net ir ne neurologas gali diagnozuoti, kad jam padidėjęs nervinis jaudrumas. Visiškai ištrinti iš mūsų gyvenimo stresus ir persitempimą neįmanoma. Tačiau įmanoma taip užgrūdinti organizmą, kad jis galėtų ramiai atlaikyti bet kokius kataklizmus. Kad išlaikytumėte stabilią nervų sistemą, laikykitės nesudėtingų taisyklių.

1. Išsimiegokite
Svarbiausias simptomas, parodantis, jog nervų sistema sujaudrinta, yra nemiga. Tad norint užkirsti kelią nerviniam išsekimui, reikia laikytis miego režimo: eiti miegoti ir keltis maždaug tuo pačiu metu, miegoti ne mažiau 7–8 val. Vis dėlto šie skaičiai gana sąlyginiai, nes vieniems užtenka 6 valandų miego, ir rytais jie jaučiasi žvalūs ir pailsėję, o kitiems lovoje reikia praleisti ne mažiau 9 valandų.

Kad būtų lengviau užmigti ir miegas būtų kietesnis, neikite miegoti iškart po sočios vakarienės arba po aktyvaus darbo (nesvarbu, fizinio ar protinio). Reikėtų suteikti smegenims laiko pasiruošti miegui, šiek tiek atsipalaiduoti.

Šilta vonia su aromatiniais aliejais arba žolelių nuovirais, lengvas laisvalaikio skaitinys lovoje prieš miegą – būtent tai, ko reikia. O štai kompiuterinius žaidimus geriau žaiskite ne prieš miegą. Raminančioms vonioms tinka gudobelių žiedai, valerijonai, medetkos, mėtos, raudonėlis, sukatžolė, dilgėlių lapai ir t.t.

2. Venkite triukšmo
Daugelis iš mūsų taip pripranta prie įjungto televizoriaus, kad beveik jo nepastebi. O juk dažnai iš ekranų besiliejanti informacija būna agresyvaus pobūdžio ir ji tampa papildoma našta nervų sistemai.

Televizorių junkite tik tada, kai norite pažiūrėti iš tiesų jus dominančią programą, o likusiu laiku tegul namie skamba muzika. Geriausia klasikinė. Taip pat tinka gamtos garsų įrašai. Beje, toks fonas netgi sveikesnis, nei visiška tyla. Tai išsiaiškino Australijos mokslininkai, kurie ištyrė šimtą savanorių studentų prieš egzaminą.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad studentų, kurie mokėsi tyloje, kvėpavimas ir pulsas buvo labiau padažnėjęs, o kraujospūdis padidėjęs, nei tų, kurie mokydamiesi klausėsi klasikinės muzikos. Tad lai padeda jums Mocartas!

3. Kuo daugiau laiko praleiskite gryname ore
Mūsų smegenys, nors ir apima ne daugiau 2 proc. visos kūno masės, sugeria 18 proc. organizmo gaunamo deguonies. O tai reiškia, kad ilgi pasivaikščiojimai parke arba miške gyvybiškai svarbūs visiems, kurie priversti daug ir vaisingai įtempti smegenis. Taip pat ir tiems, kurie patiria psichologinį stresą namie arba darbe. Jei nesinori vaikščioti vienam (-ai) – įsigykite keturkojį draugą.

4. Vartokite vaistažoles
Sustiprinti nervų sistemą ir atsikratyti nemigos, kai nervų sistema labai sudirginta, padės medetkų nuoviras: 1 valg. šaukštas medetkų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, palikite valandą, kad prisitrauktų. Gerkite po pusę stiklinės šilto nuoviro prieš miegą. Taip pat labai veiksminga sukatžolė: 15 g žolių užpilkite stikline verdančio vandens. Palikite prisitraukti 20 min. Gerkite po 1 valg. šaukštą 3–5 kartus per dieną.

Priešdepresinėmis savybėmis pasižymi ir ugniažolė. Gydymo šio augalo nuoviru kursas trunka 4–6 savaites. 2 valg. šaukštus sausos smulkintos ugniažolės reikia užpilti stikline šalto vandens ir uždengus kaitinti garuose iki virimo, palikti pusvalandį, kad prisitrauktų, perkošti ir gerti po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną.

Na, ir galiausiai receptas tinginiams – paimkite vaistinę gudobelės vaisių ir valerijonų tinktūrą, sumaišykite vienodomis proporcijomis. Gerkite prieš miegą po dvidešimt lašų, atskiestų puse stiklinės vandens.

5. Pakeiskite mitybą
Nervai sustiprės, jei savo racioną praturtinsite B grupės vitaminais, niacino rūgštimi (B3), kurie ypač reikalingi sklandžiai neuronų veiklai. B grupės vitaminai padeda atsikratyti įtampos, nuovargio, gerina atmintį, padeda susikaupti, sutelkti dėmesį, padeda mokytis, užkerta kelią stresui. Geriausias šio vitamino šaltinis – ankštiniai augalai, ypač soja. Beje, soja taip pat turi daug lecitino, kuris labai pagerina nervų ir širdies veiklą. Daug lecitino turi ir įvairūs daiginti grūdai. Nervų sistemai labai padeda kalcis, kuris skartina impulsų perdavimą nervų sistema.

Kai trūksta kalcio, padidėja nerimas, žmogus tampa irzlesnis. Kalcį organizmas įsisavina iš pieno, varškės, sūrio ir kefyro, daug jo žalumynuose, salieruose, burokėliuose ir migdoluose. Dar vienas nervų sistemai naudingas elementas – jodas. Jo daug uogose, žiediniuose kopūstuose, grikiuose, jūrų žuvyje ir jūros dumbliuose.

6. Sportuokite
Kasdien sportuojant ne tik lavinami raumenys, stiprinami raiščiai bei kaulų sistema, bet ir ugdomas disciplinuotumas – žmogus tampa ramesnis ir labiau susivaldantis. Be to, dirbant raumenims, organizmas išskiria laimės hormonus – endorfinus. Šis natūralus vaistas nuo streso, kurį išskiria galvos smegenys, palankiai veikia vegetatyvinę nervų sistemą.

7. Į gyvenimą žvelkite filosofiškai
Išmokite blaiviau žvelgti į viską, o nesėkmes ir klaidas vertinkite kaip neatsiejamą gyvenimo dalį, nepulkite į kraštutinumus, nenusiminkite. Norėdami, kad nervų sistema išliktų stipri ir sveika, pasistenkite mąstyti pozityviai.

Neigiamos emocijos kenkia nervų sistemai, sekina vidines jėgas ir paralyžiuoja valią. O teigiamos, atitinkamai – atvirkščiai. Nepamirškite, kad viskas, ką bedarytume – tik į gera!

8. Taisyklingai kvėpuokite
Taisyklingas kvėpavimas yra toks, kai kvėpuojame ne krūtine, kaip dauguma mūsų yra įpratę, bet pilvu, tiksliau, diafragma. Lyginant su kvėpavimu krūtine, kvėpuojant diafragma kraujas geriau aprūpinamas deguonimi, masažuojami pilvo ertmės organai, gerėja žarnyno peristaltika, raminama nervų sistema. Norėdami išmokti taip kvėpuoti, įsivaizduokite, kad jūsų pilvas yra oro balionėlis, ir pamėginkite kelis kartus lėtai jį išpūsti ir sutraukti. Pradėkite treniruotis gulėdami – taip lengviau, o vėliau galima pereiti prie kvėpavimo sėdint ir stovint. Ilgainiui jūs lengvai tai galėsite daryti net darbo vietoje.

9. Mėgaukitės vandens procedūromis
Niekas taip nesustiprina nervų sistemos, kaip plaukimas, taip pat apsitrynimai – žodžiu, viskas, kas susiję su vandeniu, nes vanduo grūdina, ramina, stimuliuoja odos nervų galūnes.

Vėsus dušas naudingas rytais – jis stiprina ir tonizuoja centrinę nervų sistemą. O vakare, prieš miegą labiau rekomenduojamas raminantis šiltas dušas arba vonia. Gera treniruotė kraujagyslėms, nervams ir visam organizmui – kontrastinis dušas.
[portalas: www.psichika.eu]
Šaltinis: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.