Būsiu naujokė klasėje, nežinau kaip surasiu ten draugų
5 (1)

nerimas

Klausimas: Esu vardu Gintarė (pakeistas), 17 metų. Baigiau 10-tą klasę ir eisiu mokytis į Kauną, vis galvoje sukasi mintys kaip susirasti draugų, nes kadangi seniau buvau ir dabar panašiai tokia esu nedrąsi, rami, tyli abejoju ar galėsiu susirasti draugų nes yra didelė baimė kad paliks mane, apšnekės ar net įžeidinės. Seniau sakydavo klasiokai kad esu tylenė klasės, o man tai gėda. Noriu išeiti pasitikinti savimi ir drąsi, bet abejoju ar tokia būsiu…

Atsakymas: Labas Gintare, ačiū, kad pasidalinai savo mintimis. Manau, kad drovumo klausimas yra aktualus ne tik Tau. Daugelis jaunuolių dažai kelią klausimą, kaip būti drąsesniam bendravime su kitais, kaip susirasti draugų. Tačiau, kas sakė, jog būti ramiai, tyliai, nedrąsiai yra blogai ar, kad tai yra nepriimtinos savybės?

Esu tikra, kad šie Tavo savęs apibūdinimai puošia Tave kaip žmogų. Tačiau iš tavo laiško suprantu, kad buvimas ramiai, nedrąsiai tau sukelia šiokių tokių sunkumų ir kelią baimę, jog išėjusi gyventi į naują vietą negalėsi susirasti draugų ar sutiksi tokius, kurie tave įskaudins. Šioje vietoje veikia labai svarbus faktorius, kuo blogiau apie save galvoji, kuo dažniau sau kali į galvą, kad nesusirasi draugų, būsi palikta, apšnekėta ir panašiai, tuo blogesnę nuomonė susidarai apie save ir tai pradeda pasireikšti realybėje.

Kiti žmonės dažnai mumis mato tokius, kokius mes patys esame linkę save matyti. Siūlyčiau Tau savo mintis keisti pozityvia linkme ir vietoj „mane apšnekės“ keisk „aš susidraugausiu“ ir panašiai. Taip pat verta pamąstyti iš kur atsiranda baimė būti paliktai, įžeistai ar apšnekėtai, su kuo tai yra susiję? Jei rasi priežastis bei viso to pradžią, bus galimybė tas sukeliančias priežastis pašalinti ir situacija, tikiu, pagerės.

Sakai, jog klasės draugai vadino tave klasės tylene, siūlyčiau tai priimti tik kaip jų nuomonę, o ne kaip patį faktą. Kitų požiūrį į save mes galime formuoti ir tuo pačiu keisti savo elgesiu. Tu pradėsi mokytis naujame mieste, naujoje mokykloje, susipažinsi su naujais žmonėmis, todėl jie susidarys nuomone apie tave tokią, kaip tu pati mokėsi parodyti save.

Elkis naujoje vietoje taip, kaip tau atrodo, jog kitiems būtų malonu su tavimi bendrauti ir taip, kaip tau pačiai būtų patogu. Bendrauk taip, jog pati jaustumeisi gerai. Bendrauk draugiškai, šiltai. Gali išsikelti sau tikslą per dieną užkalbinti po 2-3 žmones, paklausdama, kaip jiems sekasi, kaip jiems patinka nauja mokykla ir panašiai.

Naujoje vietoje lankykis ten, kur turėtum galimybę susipažinti su naujais žmonėmis, tačiau tai turi būti vietos, kuriose lankytis Tau pačiai yra malonu. Veik tai, kas tau patinka, būk su tais žmonėmis, kurių bendravimas tau yra svarbus ir malonus. Neverta gaišti laiko darant tai, kas tik dar labiau tave įspraus į rėmus, ar kur Tu jausiesi blogai, tai tik dar labiau menkina pasitikėjimą savimi. Parašyk ant lapo kiek įmanoma daugiau gerų savybių, dalykų apie save ir kiekviena diena bent po keletą jų vis sau pakartok ir priimk.

Pamilk save tokią kokia Tu esi, o Tu esi unikali asmenybė. Linkiu Sėkmės.

Psichologė Rosita Katauskienė
rositakatauskiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.