Geresnis gyvenimas: 10 įpročių stipriai valiai ir didesniam produktyvumui
0 (0)

Jeigu norite pritraukti sėkmę – teisingus įpročius ugdykite kasdien. Žmonės, kuriems sekasi, tą žino ir niekada nenuleidžia rankų. Vieniems padeda meditacija, kitiems – sportas, o tretiems – geras ir kokybiškas miegas. Pasirinkite veiklą, kuri jus įkvepia ir motyvuoja. Štai kokių 10 gerų įpročių siūlo willpowered.co.

Medituokite

Meditacija – greičiausias ir efektyviausias būdas sustiprinti valią. Medituodami treniruosite smegenis ir lavinsite save susikaupti bei neklaidžioti. Tyrimais įrodyta, jog medituojant 10 minučių bent 2–3 dienas iš eilės, susikaupti darosi daug lengviau, atsiranda glėbys energijos ir sumažėja stresas.

Daugelis meditaciją sieja su smilkalais, giedojimu ir specialių drabužių dėvėjimu, tačiau tai yra daug paprastesnis dalykas. Praktikuokite meditaciją susikoncentruodami ties dabartimi ir šia akimirka. Pagalvokite – net 47 proc. laiko praleidžiame galvodami apie tai, kas jau buvo, ar svarstome apie tai, kas dar bus ateityje, todėl daug mažiau laiko lieka dabarčiai.

Atsisėskite tyloje ir susikoncentruokite ties kvėpavimu, susikaupkite, negalvokite apie nieką, ir pasėdėkite bent 10 minučių. Žinoma, jei plaudami indus, bėgiodami ar tvarkydami namus galite susikaupti ir apie nieką negalvoti, tai irgi galima vadinti meditacija.

Valgykite žemo glikemijos indekso produktus

Kai valgote maistą, organizmas gamina gliukozę, kuri reikalinga mąstymui, kūrybiškumui ir valios ugdymui. Visgi ne visa gliukozė yra gera jūsų smegenims. Pavyzdžiui, įvairūs saldėsiai greit ir trumpam užkels cukraus lygį kraujyje, todėl greitai vėl negalėsite susikaupti ir sumažės produktyvumas. Ką valgyti?

Į valgiaraštį būtinai įtraukite liesos mėsos ar žuvies, kurie turi daug baltymų. Nepamirškite ir riešutų (graikinių, pekano, anakardžių). Būtinai valgykite daug šviežių vaisių, kurie turi mažiau cukraus nei džiovinti. Užkandžiaukite bananais, obuoliais ar vyšniomis. Kokias daržoves valgyti? Drąsiai rinkitės saldžias bulves, morkas ir svogūnus.

Gerai išsimiegokite

Kai jūsų organizmas negauna pakankamai miego, tuomet valios ir susikaupimo atsargos taip pat išsenka. Nuovargio metu smegenys neįsisavina gliukozės taip, kaip tada, kai esate gerai pailsėję. Tuomet jos pradeda siųsti signalus, kad suvalgytumėte ko nors saldaus, ir pradeda reikalauti kofeino dozės, taip pat tikėtina, jog persivalgysite ir suvalgysite daugiau nei reikia. Kaip išsimiegoti?

Miegokite visiškai tamsiame kambaryje, nes tik tuomet smegenys galės tinkamai pailsėti. Vienas tyrimas išaiškino, jog trumpas pogulis dienos metu gali padėti susigrąžinti jėgas. Pavyzdžiui, naktį miegokite 7 valandas, o dar vieną valandą skirkite trumpam nusnūdimui dienos metu. Jei darbo dienomis neturite laiko tokiems poguliams, tuomet ilgiau miegokite savaitgaliais. Tokiu būdu pasikrausite energijos visai savaitei.

Sportuokite

Puikiai žinote, jog sportas yra naudingas sveikatai, tačiau net nežinojote, jog jis naudingas ir valios ugdymui? Tyrėjai atliko 2 mėnesių tyrimą su 24 nesportuojančiais žmonėmis nuo 18 iki 50 metų. Jiems buvo duotas nemokamas sporto klubo abonementas, ir žmonės turėjo sportuoti kartą per savaitę pirmąjį mėnesį, o antrąjį mėnesį – 3 kartus per savaitę. Viso tyrimo metu buvo tikrinamas dalyvių ištvermingumas ir gebėjimas atsilaikyti prieš pagundas. Po dviejų mėnesių sporto kiekvienas dalyvis padidino ištvermingumą ir gebėjimą atsispirti saldiems skanėstams.

Tyrėjai aiškina, jog žmonės taip pat buvo produktyvesni, sugebėjo labiau kontroliuoti emocijas, mažiau rūkė bei vartojo mažiau alkoholio ir kofeino, valgė mažiau nesveiko maisto ir pradėjo sveikiau maitintis, buvo aktyvesni ir punktualesni. Žinoma, nereiškia, jog reikia iki devinto prakaito arti sporto klube, todėl susidarykite tinkamą programą ir laikykitės režimo.

Darykite vieną darbą vienu metu

Pabandykite sudaryti Lietuvos miestų 20-tuką, nuo didžiausio iki mažiausio. Kai parašysite pirmus 10, pažiūrėkite ar galite toliau rašyti miestus ir tuo pačiu metu suskaičiuokite: 17 padauginkite iš 24. Sunku, ar ne?

Mūsų smegenys sudarytos iš dviejų dalių, kurios atsakingos už problemų sprendimus. Viena iš jų yra limbinė sistema, kuri padeda priimti lengvus ir automatiškus sprendimus, pavyzdžiui, dantų valymasis arba sustojimas priešais raudoną šviesoforo signalą. Ši smegenų dalis atsakinga ir už trumpalaikę atmintį, todėl lengviau elgtis neatsakingai ir valgyti nesveiką maistą bei greit nulipti nuo bėgimo takelio.

Priekinė smegenų žievė atsakinga už sudėtingesnius sprendimus, pavyzdžiui, kaip turėtumėte bendrauti ar išspręsti matematinę užduotį. Ši smegenų dalis taip pat atsakinga ir už ilgalaikę atmintį bei mūsų valios galias. Esmė tokia, kad kuo daugiau lengvų darbų darome vienu metu, tuo labiau patys nesąmoningai treniruojame limbinę sistemą. O priekinė smegenų žievė neatsakinga už tai, kad mes galėtume daryti kelis darbus vienu metu. Taigi, kai darome vieną dalyką vienu metu, treniruojame priekinę smegenų žievę, o kartu ir savo valią. Bėgant laikui sugebėsite greičiau susikaupti ir būsite produktyvesni.

Būkite atidesni

Tikriausiai manote, jog jūsų sprendimai, kuriuos priimate dienos metu, yra aiškiai ir tiksliai suplanuoti? Tiesa ta, kad 45 proc. sprendimų yra priimami automatiškai ir per daug negalvojant. Pavyzdžiui, neilgai sukame galvą, ką valgysime pietums, ką rengsimės, ar koks bus pirmas dalykas, kurį padarysime nuvykę į darbą.

Būkite atidesni. Pristabdykite save prieš griebdami tą kaloringą keksiuką ir pagalvokite, ar jums to tikrai reikia, jei norite atsikratyti papildomų kilogramų. Klauskite savęs dažniau ir taip ugdykite atidumą.

Ugdykite savikontrolę

Kai atsistojame prieš veidrodį, retai save pagiriame ar galvojame: „O, štai čia ir aš!“. Juk dažniausiai randame prie ko prikibti: „Norėčiau būti lieknesnis, aukštesnis ir turėti daugiau raumenų“. Žiūrėdami į atvaizdą veidrodyje, galvojame ne apie tai, kokie esame, bet apie tai, kokie norime būti. Taip yra ne todėl kad esate paviršutiniški, bet todėl, kad susikuriate savo idealą galvoje ir norite tokie tapti.

Turėdami tokią savo viziją galvoje, stengiatės ją realizuoti, pradedate apie save dažniau galvoti. Tokiu būdu gali pavykti motyvuoti save daugiau sportuoti ir sveikiau maitintis. Juk norite ne tik įtilpti į mažesnį džinsų dydį, bet ir gerai atrodyti, tiesa?

Venkite pagundų

Tyrėjai tyrė grupę žmonių Olandijoje, kurių valia buvo neįtikėtinai stipri, jie buvo sveiki, reguliariai sportavo, būdavo produktyvūs ir patyrė mažiau streso. Kodėl? Todėl, kad organizavo savo gyvenimą ir stengėsi vengti situacijų, kurios galėtų pakenkti valiai. Tie žmonės galvodavo apie ateitį ir apie tai, kas gali juos sugundyti: alkoholis, saldūs gardėsiai ar trukdžiai darbe, ir iš anksto nusiteikdavo, jog nepasiduos tokioms pagundoms.

Ieškokite įkvėpimo

Visi esate patyrę jausmą, kada pažiūrėjus kokį nors filmą ar perskaičius knygą užplūsta neįtikėtinas įkvėpimas džiaugtis gyvenimu, jaučiate, jog galite kalnus nuversti. Kai pradedate tikėti savo svajonėmis ir užsispyrę siekiate tikslų, priekinė smegenų dalis pradeda veikti intensyviau. Todėl nuolatinis įkvėpimas aktyvina mūsų smegenis, o kartu ir valią.

Semkitės įkvėpimo kasdien, ieškokite jo kur tik galite: eikite pasivaikščioti į gamtą, skaitykite knygas, bendraukite su žmonėmis ir skaitykite įkvepiančias istorijas internete.

Pradėkite nuo mažesnių tikslų

Dar vienas dalykas, kuris padės ugdyti valią, – mažesnių tikslų nustatymas. Jei turite kokį nors tikslą, iš pradžių būsite užsispyrę ir manysite, kad labai greit pasieksite, ko norite. Tačiau ateina laikas imtis veiksmų, pavyzdžiui, pradėti rašyti knygą ar sportuoti, ir jūs jaučiatės neturintys jėgų kažką daryti.

Galbūt nežinote, nuo ko pradėti, ar matote, kad užtruksite amžinybę, kol pagaliau pasieksite užsibrėžtą tikslą. Jei norite pradėti sportuoti, nepulkite į sporto klubą eiti kasdien ir nevarkite ten po kelias valandas. Geriau pradėkite nuo vieno ar dviejų kartų, pripratinkite organizmą prie krūvio ir tobulėkite pamažu. Pamatysite, kaip nesijaučiate prislėgti, kad negalite ko nors padaryti, ir labiau save motyvuosite.

Parengė: Ji24.lt
Iliustracija: rawpixel.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. kūgis mūgis parašė:

    dėl miego savaitgaliais abejočiau. Skaičiau straipsnį technologijos.lt puslapyje kuris teigė jog moksliniais tyrimais įrodyta jog daug miego savaitgaliais neatperka miego trūkumo darbo dienomis.

  2. Dede parašė:

    Pritariu – arba parasyta nesamone, arba neteisingai isversta. Is ankstesniu skaitytu tyrimu bei is asmenines patirties – miegas negali buti kompensuojamas veliau ir bet kada. Reikia miegot tada ir tiek kiek reikia. Nes galima butu suprasti – gali neisimiegot naktimis, o po to savaitggali „atsigriebt”. Neveikia. Organizmas megsta pastovia rutina.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.