KAIP ĮVEIKTI ŠVENTINĮ STRESĄ?
0 (0)

Danila Hamsterman / Unsplash

Šventinių atostogų metu galite patirti laimingiausias gyvenimo akimirkas, bet šis metas gali kainuoti jums ir nemažai streso. Darbų sąrašo viršuje atsiranda namų tvarkymas ir ruošimasis šventei, vaikų priežiūra, apsipirkimas, Kalėdinio meniu rengimas, maisto gaminimas. Be viso to, gali būti, kad šeimoje kils nesutarimų, nesutaps tvarkaraščiai, ir atsiras spręstinų finansinių klausimų. Visa tai įveikti išties nelengva, visgi mes turime jums gerą žinią. Jūs galite sumažinti šventinį stresą, net jei turite daug papildomų užduočių. Žemiau pateikiame strategijas, kurios padeda įveikti stresą ir įtampą. Kai kurie iš šių metodų yra tokie efektyvūs, kad pravers jums ne tik švenčių metu, bet bus naudingi visus metus!

1. Pripažinkite, kad viskas neturi būti tobula. Šventinės reklamos ir televizija išties netikroviškai vaizduoja šeimos susibūrimus. Jūs galite džiaugtis nuostabiomis šventėmis, net jei vaikai išpylė šiek tiek kisieliaus, ar jums nesiseka sulankstyti servetėlių. Patikėkite, dauguma žmonių net nepastebės, kad pyragas kepė per ilgai, ar jūs pamiršote pagaminti spanguolių padažą.

2. Kuo anksčiau pasirūpinkite dovanomis. Jei įsigysite Kalėdines dovanas iš anksto, išvengsite nemažų įtampų. Jums neteks susitikti su kitais pirkėjais antplūdžių metu, ir neteks mąstyti apie naujas dovanas, nes prekės dar nebus išpirktos. Kitas būdas lengvai ir paprastai apsipirkti yra dovanų pirkimas internetu. Taip jums tikrai neteks stovėti ilgose eilėse.

3. Apkarpykite šventinius planus. Kartais suaugę žmonės gali labai idealizuoti šventes, prisimindami vaikystės patirtis, tad ši strategija yra tikrų tikriausias iššūkis. Planuojant šventes vienas svarbiausių dalykų yra būti lankstiems. Paleiskite planus būtinai suorganizuoti didelę ir nepamirštamą šventę. Galbūt būtų geriau surengti kelis nedidelius, intymesnius susitikimus su draugais mėnesio ar dviejų bėgyje, bet ne vieną susitikimą, kai žmonės net nespėja pasisveikinti vieni su kitais dėl didelio susirinkusiųjų skaičiaus? Jūs žinote, – nėra būtina surengti nepamirštamą vakarėlį, norint puikiai praleisti laiką. Jūs neprivalote surasti tobulos dovanos, išleisti didžiausios pinigų sumos, ar kambarį nukrauti dovanomis, kad parodytumėt, kaip mylite artimuosius. Priminkite sau – „svarbiausia yra idėja ir jausmai“. Dauguma žmonių ilgai neatsimins tos šaunios dovanos, kurią jums taip užtruko išrinkti. Bet jie niekada nepamirš drauge su artimaisiais kokybiškai praleisto laiko.

4. Planuokite darbus praktiškai. Apgalvokite paprastesnius būdus atlikti darbus, kad jums liktų daugiau laiko kitoms šventinėms užduotims ir veikloms. Pvz.: nekepkite visų pyragų, galite juos užsakyti restorane, kuriame žinote, kad juos iškeps išties gardžiai. Pirkdami dovanas, nepamirškite, jog dovanų kortelė yra puikus pasirinkimas. Dauguma žmonių mėgsta gauti dovanų korteles, nes tuomet gali patys išsirinkti, ko iš tiesų norėtų Kalėdoms. Dovanų korteles yra lengva rasti, šia dovana įtiksite bet kuriam žmogui, o ir sutaupysite dovanų popieriaus, kadangi dovanos nereikės pakuoti.

5. Skirkite laiko sau. Švenčių metu dažnai galvojate apie kitus žmones, jų poreikius ir lūkesčius, tad galite užmiršti apie save. Nepamirškite dienotvarkėje įrašyti laiką, skirtą tik sau, – atsipalaidavimui ir pabuvimui su savo jausmais bei mintimis. Kad pasirūpintumėte kitais, visų pirma turite rūpintis savo pačių sveikata ir gerove.

6. Išlikite ramūs. Galbūt taip nutinka ne kiekvienoje šeimoje, bet buvimas drauge gali kelti konfliktus ir nesutarimus. Prieš atvykdami į šeimos susibūrimą, pasakykite sau, kad jei prireiks, būsite aukščiau arba atokiau viso to. Žinoma, jei nenorite, kad nesutarimai ar įtampos sugadintų progas gerai praleisti laiką per šventes. Jei būtų reikalinga, galite įtampų metu išeiti pasivaikščioti, ar nueiti į kitą kambarį, kad keliskart giliai įkvėpti ir nurimti viduje. Kai galėsite, ir vėl prisijunkite prie šventės dalyvių.

7. Išlikite fiziškai aktyvūs. Kartais šventinės dienos išardo mūsų įprastas dienotvarkes. Jei kurį laiką nesportuosite, jūsų fizinė būklė nepasikeis, tačiau pertrauka sporte gali turėti ryškesnę įtaką stresui. Bandykite ir toliau kokia nors forma atlikti fizinius pratimus, kadangi tai puikus būdas įveikti stresą. Jei paprastai dirbate 45 minutes valandoje, net ir 20 minučių fizinio aktyvumo puikiai padės jums paleisti į darbą endorfinus, – natūralias chemines medžiagas, kurios padeda jaustis emociškai gerai.

8. Sekite savo mitybą. Nebūtų teisinga, jei neleistumėt sau nei kiek pasimėgauti maistu švenčių proga, bet tuo pačiu metu būtų svarbu išlaikyti savikontrolę. Stebėkite, ką valgote, kuo maitinate kūną, dideli tam tikro maisto kiekiai gali paveikti jūsų savijautą. Svarbiausi dalykai, kuriuos būtų svarbu sužiūrėti, yra kofeinas ir saldumynai.

9. Nusipirkite dovaną sau. Kol leidžiate pinigus visiems brangiems ir artimiems žmonėms nudžiuginti, nėra jokios priežasties, kodėl negalėtumėte palepinti ir savęs. Taip užsitikrinsite kad Kalėdoms gausite kažką, ko jums tikrai reikia. Galbūt jūs galite įsigyti masažo kuponą? Pirmyn, esate to verti!

10. Pasirūpinkite pakankamu poilsiu. Paprastai šventės yra labai jaudinantis metas. Sunkiau užmigti būna dėl streso, kaip ir dėl džiugaus jaudulio. Bet kokiu atveju būkite sau supratingi ir geri, eikite miegoti racionaliu metu. Geriau anksčiau, nei vėliau. Jei miegosite mažiau nei 8 valandas nakties metu, tai savaime sukels jums streso būseną, o jūs to net nesuprasite. Jei jums reikia priminimo, nusistatykite signalą telefone, kad primintų jums, kada yra laikas eiti ilsėtis.

11. Išmokite dalintis atsakomybe. Jei supratote, kad prisiimate per daug atsakomybės, nepilkite žibalo į ugnį – vietoj to, pasidalinkite darbais su kitais žmonėmis. Būkite išmintingi – atpažinkite, kada jums yra reikalinga pagalba ir paprašykite jos. Galite į kai kurias užduotis įtraukti ir vaikus – paprastai jie tuo labai džiaugiasi. Šiais metais mažinkite šventinį stresą ir įtampas.

Nesiekite būti tobulais, apsipirkite anksti, sumažinkite lūkesčius, atlikite darbus kuo paprasčiau, – taip labai sumažinsite įtampą. Pagalvokite, ką iš tiesų jums asmeniškai reiškia šventės, ir ką jos reiškia jūsų šeimai. Tuomet galėsite paleisti lūkesčius, susijusius su praeitimi, kad atsirastų daugiau erdvės laisvai džiaugtis laiku drauge. Tam ir yra reikalingos šventės – prasmingiems momentams išgyventi ir ryšiams su svarbiausiais žmonėmis palaikyti.

Pagal https://childdevelopmentinfo.com/holiday-seasonal-family/11-proven-ways-to-reduce-holiday-stress/

Parengė psichologė Inga Polikevičiūtė | VšĮ „Nendrė”

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.