Kaip nauja įmontuojama orkaitė su kaitlente gali atnešti laimę?
0 (0)


Iliustracija: Ting Tian / Unsplash

Ką tik grįžote namo po įtemptos, sunkios dienos. Įžengiate į namus ir galvojate, ko imtis, kas padėtų atsipalaiduoti. Mokslininkai pataria – stokite prie puodų ir pradėkite gaminti! Kepimas ir virimas gali nuimti stresą, padėti atsipalaiduoti ir net kurti geresnius santykius šeimoje. Mokslininkai teigia, kad kasdienės, kad ir nedidelės užduotys virtuvėje gali būti raktas į laimę.

Dalinamės tyrimo dalyvės Monikos pasakojimu, kaip orkaitė padėjo išbristi iš depresijos ir 5 priežastimis, dėl ko maisto gaminimas apskritai veikia kaip terapija.

Žurnale „Positive Psychology“ publikuotame tyrime atskleidžiama, kad žmonės, kurie nuolat atlieka mažas kūrybines užduotis yra labiau atsipalaidavę ir laimingesni kasdieniame gyvenime. Tyrime dvi savaites dalyvavo 658 žmonės. Jie terapijai išbandė įvairias veiklas, tokias, kaip sportas, knygų skaitymas, bendravimas su kitais žmonėmis bei maisto ruošimas. Buvo išsiaiškinta, kad kepimas ar virimas taip pat labai gerai gali padėti atsipalaiduoti, pakelti nuotaiką ir padėti pamiršti rūpesčius.

Viena tyrimo dalyvių, Monika, dalinasi savo potyriais plačiau:

„Papuoliau į depresiją. Nežinojau, ko griebtis. Viskas liūdino, netiko. Kol vieną dieną mane pradžiuginti nusprendė artimieji. Jie atnaujino mano virtuvę – įrengė naujas spinteles, nupirko naujus puodus, naujus plakimo, malimo įrankius. Kad būtų patogiau virti ir kepti buvo įrengta nauja įmontuojama orkaitė su kaitlente, o virš jos modernus gartraukis.

Prieš depresiją labai mėgau gaminti, tačiau sunkiu momentu buvau tą pamiršusi. Atnaujintoje virtuvėje puoliau gaminti kone kasdien ir ši aistra man padėjo išbristi iš bėdų. Virtuvėje buvau kartu ir susikaupusi, ir atsipalaidavusi, norėjosi išbandyti vis naujus receptus. Ir labai savimi didžiavausi, kai viskas pavykdavo.

Ir kitiems, susidūrusiems su depresija, sunkumais, rekomenduoju išbandyti maisto gaminimą. Man šis vaistas labai padėjo.“

Štai 5 priežastys dėl ko maisto gaminimas veikia kaip terapija!

1) Kvapas.Vos tik pradėję gaminti pajusite malonų kvapą, ypač jei grįžote alkani. John White televizijos laidos „The Great British Bake off“ juokauja, kad šaldytuvai yra geriausi žmonių terapeutai, o maisto gaminimas – geriausias kvapų SPA namų sąlygomis.

2) Minčių nukreipimas. Pjaustymas, kiekių matavimas, dekoravimas (pavyzdžiui, keksiukų) ir kiti virimo ar kepimo darbai gali labai lengvai padėti nukreipti mintis ir energiją. Net nepastebėsite, kaip blogi jausmai virs kūrybiškumu. Mokslininkai teigia, kad vien jau naujos kaitlentės įjungimas, įvairių mygtukų supratimas padės greitai pamiršti patirtus vargus.

3) Pasitenkinimas. Įvykdėte visas recepte surašytas užduotis tiksliai kaip reikėjo ir pagaminote skanų patiekalą? Sveikiname! Išties galite savimi didžiuotis. Specialistai dar pataria ir paeksperimentuoti: pabandykite sukurti savo receptą ar šiek tiek pakoreguoti turimą. Jei viskas pavyks – jausitės lyg laivo kapitonas! Tokie, nors ir nedideli pasiekimai didina savivertę ir pasitikėjimą savimi.

4) Dalinimasis. Iškepę pyragą ar išvirę sriubos pasidalinkite maistu su namiškiais, kaimynais ar giminaičiais. Pamatysite, kiek daug gerų emocijų ir džiaugsmo patirsite. Beje, artimiesiems valgant galėsite išsipasakoti dienos rūpesčius, o tai taip pat padės atsipalaiduoti.

5) Nes taip sako daktarai. Yra klinikų, kuriose reabilitacijai naudoja valgio gaminimą. Specialiai įrengtose patalpose galima rasti viską, ko reikia geram maisto gaminimui: šaldytuvai su maistu, puodai, keptuvės, įvairūs kombainai…

Kartais, kad išgaruotų bėdos reikia tik šiek tiek atnaujinti virtuvę ir pradėti gaminti. Buitinės technikos gamintojai nestovi vietoje ir siūlo vis naujesnių, virimą, kepimą lengvinančių įrenginių: modernūs šaldytuvai, trintuvai, kombainai, greitpuodžiai, moderni įmontuojama orkaitė su kaitlente. Ieškokite ir atraskite tinkamiausius sau. Beje, kviečiame užsukti ir į pigu.lt svetainę, joje virtuvės technikai dabar nuolaidos!

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.