Mirties baimė: kaip atpažinti ir įveikti?
5 (1)

Asociatyvi portalo foto

Apie tai, kaip atpažinti ir įveikti mirties baimę, rašo psichiatras, egzistencialistas Irvinas D. Yalomas, svo knygoje „Žiūrint į saulę“, kuri, kaip teigia pats autorius, yra itin asmeniška ir kilusi iš jo paties susidūrimo su mirtimi.

Mirtis apibūdinama kaip tamsus šešėlis, nuo kurio niekada nepabėgsime. Mūsų egzistenciją nuolat temdo žinojimas, kad užaugsime, sužydėsime, tada neišvengiamai nusilpsime ir mirsime.

Mirties baimė, paprastai, tūno pogrindyje, maždaug nuo šešerių metų iki brandos. Paskui, paauglystėje, mirties baimė iškyla visu stiprumu: jaunuolius užvaldo mintys apie mirtį, kai kurie mąsto apie savižudybę. Šiais laikais daugybė paauglių su mirties nerimu kovoja tapdami mirties šeimininkais ir įrankiais savo susikurtame smurtinių vaizdo žaidimų pasaulyje. Kiti pradeda įžūliai elgtis: pokštauja apie mirtį, dainuoja dainas apie žudynes, su draugais žiūri siaubo filmus.

Mirties baimės atpažinimo būdai:

Sapnai – autorius teigia, jog sapnai yra kaip budinantys potyriai. Mirtis sapnuose dažnai pasirodo simboliais. Pavyzdžiui, vidutinio amžiaus vyras, turintis bėdų dėl skrandžio ir liguistai bijantis skrandžio vėžio, sapnavo, kad su šeima sėdi lėktuve ir skrenda į egzotišką kelionę, tačiau jo sapnas greit pasikeičia ir jau sapnuoja, kad miršta nuo skrandžio vėžio. Vyras pabunda išsigandęs, jog mirė. Tai įrodo, jog visas geras emocijas sapnuose užtemdo jo baimė mirti.

Amžius – Dauguma žmonių senstant, pradeda dar labiau bijoti mirties, kartais jie to net patys nesupranta. Papasakosiu istoriją iš knygos, jog amžius turi didelę įtaką mirties baimei. Suzana – šešiasdešimties metų moteris, turinti sėkmingai konkuruojančią buhalterijos įmonę, tačiau pas psichoterapeutą atėjo dėl savo sūnaus, kuris buvo pasodintas į kalėjimą už narkotikų vartojimą. Suzana visa tai stipriai išgyveno, negalėjo miegoti naktis, ji jautėsi visiškai sutriuškinta. Tačiau psichoterapeutas ją pamatęs iškart atkreipė dėmesį į jos purviną raištį ant kaklo. Pasidomėjo ką jis reiškia, o pacientė atskleidė, jog gimtadienio proga sau pasidovanojo kaklo odos patempimo operaciją, nes negali pakęsti, ką amžius daro jos odai. Ji papasakojo kaip jaučiasi būdama tokio amžiaus, o psichoterapeutas suprato, jog toks nepasitenkinimas gyvenimu ir priešiškumas viskam, slypi ne dėl sūnaus, o dėl jos bijojimo pasenti ir mirti.

Artimųjų netektis – žmogus, išgyvendamas artimo žmogaus netektį, pradeda dar labiau bijoti mirties, nes jis pamato ją iš dar arčiau. Gedulas ir netektis dažnai pabudina žmogų ir priverčia susimąstyti apie savo būtį.

Mirties baimės įveikimo būdai:

Tarpusavio ryšiai – mes, žmogiškosios būtybės, esame užprogramuotos bendrauti. Vienatvė labai sustiprina mirties baimę. Taigi, labai svarbu yra mokėti užmegzti artimesnius, pastovesnius ir tvirtesnius santykius su kitais.

Buvimas šalia – pati didžiausia pagalba susidūrusiam su mirtimi žmogui yra tiesiog būti šalia. Pats buvimas šalia yra didžiausia dovana, kurią galite dovanoti bet kuriam žmogui, kenčiančiam mirties baimę.

Atsivėrimas – artimai bendraujant, kuo labiau vienas atskleidžia savo jausmus ir mintis, tuo lengviau atsiverti kitam. Atvirumas vaidina lemiamą kuriant artimus santykius. Net ir tiems, kurie visiškai nelinkę į atvirumą, tiems, kurie visuomet vengė artimos draugystės, mintis apie mirtį gali pažadinti artumo troškimą ir pasiryžimą jo siekti.

Ratilų poveikis – ratilai yra tai, ką kiekvienas mūsų kuriame. Tai į išorę sklindančios bangelės, kurios gali metų metus ar net ištisas kartas veikti kitus žmones. Mintis, kad galime kai ką palikti kitiems, net ir patys to nežinodami, labai žmonėms, kurie tvirtina, kad laikinumas ir baigtinumas neišvengiamai reiškia prasmės nebuvimą. Būdai skleisti ratilus: tapti svarbiu politikoje, pasatyti pastatą, įkurti institutą ir jį pavadinti savo vardu, palikti indėlį moksle.

Savo išminties atradimas – žmonės dažnai klausia psichoterapeuto koks gyvenimo tikslas, jei viskam lemta išnykti? Tačiau labai svarbu yra ne pateikti atsakymus, bet rasti būdą padėti žmogui atrasti savo paties tiesas. Taigi, žmogui yra labai svarbu atrasti savo tiesas, kurios padėtų jam gyventi ir judėti pirmyn.

Pripildyti savo gyvenimą – daugumai mirties baimę kursto nusivylimas, kad jie niekuomet neatskleidė savo galimybių, neišpildė svajonių, save varžė. Visuomet, prieš atsisakydami ko nors, įsivaizduokime save po metų ar penkerių ir pamąstykime ar neteks apgailestauti. Tik mes patys, susidūrę su įvairiomis kliūtimis gyvenime, galime laivai rinktis požiūrį į tas kliūtis.

Pabudimas – reikia nesistengti užmiršti prisiminimų, nei gerų, nei blogų, reikia kaip tik su tais jausmais pabūti, patirti ir jų saldumą, ir kartėlį. Leisti sau pagalvoti apie mirties suvokimo pranašumus, priglausti prie savęs jos šešėlį. Taip bus paprasčiau įveikti mirties baimę mūsų gyvenime.

Pareng Vesta Garbačenokaitė


Šiuo metu Vesta rašo Bakalauro darbą ir ji būtų labai dėkinga jeigu išreikštumėte savo nuomonę Prekės ženklo žinomumo tema.
Užtruksite apie 5min 🤞🏼 Apklausos nuoroda >>>

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.