Pasidariau baisi cinikė: kaip pamilti žmones?
0 (0)

cinizmasKlausimas:

Neramina širdies ir proto daugybė emocinių ir psichologinių problemų, bet pagrindinė šiuo metu, kad pasidariau baisi cinikė ir apatiška aplinkai. Užaugino mane tėvai rūpestingai, bet nerodant jausmų. Mane visą gyvenimą nuvilia ir įskaudina žmonės, su kuriais esu nuoširdi ir draugiška. Laikui bėgant, užaugo storas vidinis kiautas, kuris ne tik neleidžia būti nuoširdžiai, neleidžia ir ĮSIMYLĖTI. Dauguma žmonių vis kartoja, kad iš mano vidaus sklinda šaltis, nemoku rodyti jausmų ir emocijų. Mane sunku perprasti. Nors stengiuosi būti draugiška ir atvira.
Suprantu, kad cinizmas, tai yra pykčio išraiška, bet kaip galima tai pakeisti? Nes aš nenoriu tokia būti, man nepatinka tokiai būti, bet kartu ir nebemoku nebūti geresnė. Jaučiuosi lyg būčiau blogas žmogus, o blogiems žmonėms gyvenimas atlygina blogu, dažniausiai ligomis, kurios mane tik ir telydi pastaruosius kelis metus. Taigi, kaip pamilti žmones? Kaip atsikratyti tos vidinės „sienos” ir kaip nebebūti šiurkščiai?
Pagarbiai, Cinikė (22-eji metai)

Atsakymas:

Ačiū, kad pasidalinot savo mintimis ir sunkumais. Kaip pagrindinę problemą, aprašėte nemokėjimą rodyti savo jausmų ir emocijų. Taip pat vadinate save cinike. Nepritarčiau, nes cinizmas – tai niekinamas požiūris į visuomenės pripažintas padorumo taisykles, begėdiškumas, vulgarus atvirumas. Iš Jūsų aprašymo neatrodo, kad tokia esate.

Įdomu, ar pati atpažįstate, kokius jausmus ir emocijas jaučiate skirtingose situacijose. Pabandykite stebėti save ir įsivardinti ką jaučiate.

Rašote, kad stengiatės būti draugiška ir atvira. Šaunu! Nes tik savo pastangų dėka galėsite pasikeisti. Apsirašykite, kaip norėtumėte elgtis mokėdama rodyti jausmus, emocijas, mylėti žmones, būdama švelnesnė. Tada žinosite, kokio elgesio norite siekti ir galėsite susidaryti planą kaip tai padaryti. Pradėkite nuo paprasčiausio elgesio ir darykite eksperimentus. Tiesiog bandykite, pavyzdžiui, kalbėti švelniau. Galite net panaudoti diktofoną, kurį paklausius nuspręsite, kaip sekėsi.

Atsakykite sau į klausimus – „ką reiškia būti geresniu žmogumi?“, „kokiu elgesiu pasižymi geresni žmonės?“, „iš ko atpažintumėte mylintį, švelnų žmogų?“. Tai apgalvojusi sužinosite, kaip keisti savo elgesį, kad eitumėte savo tikslo link.

Sėkmės!
Pagarbiai,
Psichologė Indrė Vaidelienė
www.psichologiniaisprendimai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.