Pasimokykime iš gyvūnų tinginiauti
0 (0)

skruzdele

„Nueik pas skruzdėlę, patyrinėk jos kelius ir pasimokyk išminties” (Pat 6,6).

Taip rašoma Šventojo Rašto patarlių knygoje, kur kreipiamasi į tingiuosius. Taigi, pamėginkime pastebėti, kaip skruzdėlės be atvangos stato savo aukštas pilis, kaip paukščiai be jokio poilsio suka lizdus, o bitės nenuilstamai neša nektarą.

Kaip ir stebint visus tariamai savaime suprantamus dalykus, verta pažvelgti ir šiuo atveju šiek tiek atidžiau, nes biologai teigia kiek kitaip. Biologas Adrianas Forsaitas taip apibendrina savo stebėjimus: „Gyvūnai baisūs tinginai”. Daugelis jo studentų atsisakė tyrinėti gyvūnų elgesį, nes ištisus mėnesius turėjo žiūrėti į snūduriuojančius žvėris.

Liūtai gulinėja po 22-24 valandas. Net ir bitės dirba tik 30 procentų dienos. Skruzdėlės dirba sunkiai, bet maždaug 78 procentus laiko jos skiria poilsiui, vadinasi, daugiau nei tris ketvirčius savo gyvenimo.

Vis dėlto evoliucijos istorijoje žmogus yra vienintelis dirbantis gyvūnas. Jis dirba vidutiniškai 2-4 kartus ilgiau už gyvūnus. Kai tai žinai, pamokomas Biblijos sakinys įgauna naują prasmę, kuri labai aktuali šiais karštligiško skubėjimo laikais: „Nueik pas skruzdėlę…”

Pagal Werner ir Marion Kustenmacher’ių knygelę “100 priežasčių dėl ko verta gyventi”, (2005, 126-127 p.)
Foto: David Higgins

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.