Pradėk daryti tai, kas tau teikia džiaugsmą
0 (0)

Ką daryti, kai užvaldo viską apimantis nepasitenkinimas?

Bijodami išeiti iš savo komforto zonos prisigalvojame įvairiausių pasiteisinimų: „neturiu laiko“, „neturiu pinigų“, „nesu pakankamai talentingas (-a), išsilavinęs (-a)“, „bijau, kad nepavyks“, „ką pagalvos kiti“.

Tuomet save apgaubiame nepasitenkinimo burbulu: „mano darbas šioks ir toks“, „visi mano kolegos tokie ir anokie“, „mano vadovas išvis kažkoks…“, o jei dar „vyras/ žmona / partneris (-ė) dar tokie ir anokie“, tai išvis atrodo, kad esi pakliuvęs (-usi) į kažkokį neišbrendamą liūną, kuris traukia vis gilyn ir gilyn. Kuo labiau lieji nepasitenkinimą, tuo labiau grimzti gilyn. Vieni susitaiko ir apsipranta su esama padėtimi, nustoja blaškytis ir susigyvena su esama situacija.

Tuo tarpu kiti ima ieškoti šakelės, už kurios galėtų užsikabinti.

Atsakyk sau į klausimą, kas Tavęs šiuo metu netenkina ir ką norėtum gyvenime keisti. Jei tikrai netenkina esama situacija, pasiryžk ją keisti.

Štai keli žingsniai, kurie padės išsiropšti iš nepasitenkinimo pelkės ir jau dabar pradėti daryti tai, kas tau teikia didžiausią malonumą, o ne laukti patogaus laiko, kuris gali taip niekada ir neateiti.

Atrask, kur slypi tavo talentai

Pagalvok, ką Tu tikrai darai gerai, kokie yra tavo talentai. Palik ramybėje tik tuos gebėjimus, kurie nesuteikia tau jokio pasitenkinimo. Prisimink tik tuos savo talentus,  kuriuos su džiaugsmu galėtum pasitelkti darydamas (-a) tai, kas Tau teikia didžiausią džiaugsmą.

Gal Tavo gaminamas maistas yra toks išskirtinis, o patiekalai ištobulinti iki smulkmenų, kad nuolat susilauki draugų prašymų pasidalinti receptu? O gal draugų, šeimos narių gimtadieniams taip išradingai sukomponuoji puokštes, kad jau esi prašomas (-a) jas padaryti ir kitų šventėms? O gal visada buvai „skaičiukų žmogus“, kuriam visada patiko įveikti neįveikiamą matematinę užduotį?

Ką darydamas (-a) jauti didžiausią malonumą? Ką darai su meile ir užsidegimu?

Tai – vieni iš svarbiausių klausimų sau, kurie padės Tau suprasti, kokia veikla gyvenime norėtum užsiimti.

Visi Tavo talentai yra didžiosios Tavo stiprybės. Pasiimk popieriaus lapą ir užrašyk jas. Rašydamas (-a) savo talentus negalvok apie praktinę jų panaudojimo pusę. Bent jau kol kas. Taip suteiksi sau visišką minčių laisvę ir neapribosi savęs racionaliais vertinimais.

Taip pat prisimink, apie ką svajojai būdamas (-a) vaikas. Vaikystės svajonės dažniausiai yra nevaržomos jokių barjerų ir savikritikos. Talentai atsiskleidžia gan ankstyvame amžiuje. Vieni vaikai linkę į kūrybinę veiklą, kiti – viską daro griežtai pagal instrukcijas, yra linkę į tiksliuosius mokslus. Prisimink visus savo vaikystės pomėgius ir dievintas veiklas, nes kai kurie iš jų gali pasufleruoti Tavo svajonių veiklą.

Kur galėtum panaudoti savo talentus?

O dabar atėjo laikas pagalvoti, kur savo talentus galėtum panaudoti. Koks galėtų būti ilgalaikis Tavo tikslas, siekiant talentą paversti mėgstama veikla?

Galbūt kažkam maisto gaminimo aistra gali išvirsti į asmeninį internetinį tinklaraštį, originalių puokščių kūrėjo pomėgis gali pavirsti į švenčių dekoravimo paslaugas ar nedidukę originalių, išskirtinių puokščių dirbtuvę, o „skaičiukų žmogaus“ senas talentas gali padėti jam keisti karjeros kryptį ir tapti programuotoju? O gal galvoje kirba idėja apie unikalaus produkto kūrimą? Užrašyk visas idėjas.

Neabejoju, kad turi daugybę idėjų, kaip galėtum realizuoti savo talentus. Surašyk visus galimus scenarijus, kur ir kaip galėtum panaudoti kiekvieną savo talentą.

Aš pati vaikystėje (pradinėse klasėse) daugybę laiko praleisdavau rašydama. Jau penktoje klasėje mano nedidelius straipsnelius spausdino rajoninis laikraštis. Nors, prisiskaičiusi apie baisius stojamuosius į žurnalistiką, pabijojau dalyvauti konkurse, tačiau pabaigusi viešųjų ryšių studijas jau turėjau nemenką rašymo patirties bagažą – nuo straipsnių apie spektaklius iki istorijų apie likimo nuskriaustus vaikus, kurios pavirto TV3 išsipildymo akcijos reportažais televizijos ekrane. Vėliau sekė dar sudėtingesni ir atsakingesni projektai ir kalbėjimas bankų, farmacijos kompanijų, klinikų, tarptautinių prekės ženklų balsu. Iki šiol darau tai, ką mėgau daryti vaikystėje – rašau. Kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kokia didelę galią turi žodis, ir koks džiaugsmas yra daryti tai, kas teikia džiaugsmą ir užpildo savirealizacijos troškimą.

Knygų lentynoje ir dabar saugau įrėmintas savo pirmųjų straipsnių, išspausdintų laikraščiuose, iškarpas. Tada man buvo 11-12 metų. Tai yra mažas priminimas, kad vaikystės tikslai tikrai yra pasiekiami. Nors kelias link jų nebuvo tiesus ir lengvas, tačiau, net ir dirbdama kitus darbus, šalia jų veikiau tai, kas man patiko (rašiau straipsnius portalams, laikraščiams, žurnalui, pranešimus spaudai įvairiems projektams), kol visa tai tapo pagrindiniu mano užsiėmimu.

Įsivaizduok idealią savo ateitį

Įsivaizduok idealų savo gyvenimą: kuo užsiimi, kaip gyveni, kaip jautiesi, kokie žmonės Tave supa, ko esi pasiekęs (-usi), kuo didžiuojiesi, kokią gerovę esi užsitikrinęs (-usi). 5 minutes pabūk su šiuo vaizdiniu. Dabar tai, ką įsivaizdavai, užrašyk esamuoju laiku lyg tai jau būtų Tavo dabartis.

Šis pratimas padės susivokti ko išties nori, kokios yra Tavo vertybės ir kaip įsivaizduoji savo gyvenimą. Jei save įsivaizduoji dirbantį (-ią) visiškai kitoje srityje, nei esi dabar, galbūt jau laikas nieko nelaukiant pradėti keisti gyvenimo kryptį?

Silpnybes paversk stiprybėmis

Jauti, kad kol kas žengti žingsnio link savo mėgstamos veiklos dar negali, nes stinga tam tikrų žinių, įgūdžių? Gal verta užsirašyti į profesionalius konditerijos, kulinarijos ar maisto fotografavimo kursus, o gal buhalterijos, programavimo ar grafinio dizaino kursus, kurie padėtų užpildyti žinių ir įgūdžių spragas ir pilnai realizuoti Tavo talentą?

Kiekvieną savo silpnybę (tai, ko nemoki, nežinai) gali paversti stiprybe. Didelė aistra mylimai veiklai yra didžiausia varomoji jėga, priversianti nuolat domėtis savo sritimi, mokytis, ieškoti naujovių.

Pradėk po žingsnelį

Mus nuo pokyčių dažnai atbaido baimė išeiti iš komforto zonos, tačiau savo pomėgiams galime rasti vietos ir savo komforto zonos ribose (bent jau pačioje pradžioje). Svarbiausia – kasdien žengti nors mažą žingsnelį.

Pradėti rašyti tinklaraštį galima ir radus valandėlę po darbo ar savaitgaliais. Naujų dalykų mokymąsi taip pat galima suderinti su esama veikla. Šiandien galima rasti daugybę savaitgalinių, vakarinių ar dar geriau – nuotolinių seminarų, kursų bet kokiomis temomis.

Kai turėsi pakankamai žinių, įgūdžių, gali pradėti laisvu nuo darbo metu išbandyti save savo svajonių veikloje. Iš pradžių tai gali būti vienkartiniai laisvai samdomo darbuotojo projektai ar nedidelė internetinė parduotuvė, tinklaraštis. Galbūt ši veikla vystysis taip greitai, kad net nepastebėsi, kai tai taps naująja Tavo komforto zona.

2014 metais JAV apklausų bendrovės „Gallup“ atliktas tyrimas parodė, kad darbuotojai, kurie kasdien savo veikloje panaudojo savo stiprybes ir talentus, buvo net šešis kartus labiau įsitraukę į darbą, geriau jį atliko bei jautė didesnį pasitenkinimą atliekama veikla. Kai dirbi tai, kur gali pilnai atsiskleisti, stengiesi viską daryti nepriekaištingai, įdedi visas pastangas ne dėl to, jog esi verčiamas tai daryti, o Tau tiesiog patinka tai daryti. Ne veltui sakoma: „Rask mėgstamą veiklą ir nereikės dirbti“.

O gal kai kurie talentai gali tapti maloniu užsiėmimu po darbo, praturtinančiu rutina tapusį gyvenimą?

Giedrė dar mokykloje svajojo apie aktorystę. Deja, gyvenimas susiklostė kitaip. Šiandien ji turi jos meniškai sielai tinkantį darbą komunikacijos srityje, tačiau savirealizacijos poreikis ir meilė teatrui vis tiek ją atvedė prie aktorystės. Susiradusi nedidelę teatro grupę, ji pradėjo vaidinti. Repeticijos ir pasirodymai vyksta vakarais, todėl po darbo ji gali visa širdimi atsiduoti savo mėgstamai veiklai. O štai, Vytenis, baigęs savo įprastą darbą ir į rankas paėmęs fotoaparatą skuba į koncertus fiksuoti jų akimirkas. Šis užsiėmimas apjungia ir padeda realizuoti du didžiausius jo pomėgius – muziką ir fotografiją.

Ar Giedrė arba Vytenis jaučiasi blogai dirbdami ne savo svajonių darbus? Nemanau. Jie užsiima mylima veikla, kuri gali egzistuoti ir šalia jų darbo. Galbūt laikui bėgant šalutinė veikla peraugs į pagrindinę, jei jie patys to norės…

Vienu sėkmingiausių Lietuvoje laikomo startuolio Vinted įkūrėjai sukūrė drabužių dalijimosi platformą visai neplanuodami iš jos užsidirbti. Pirmiausia jiems tai buvo erdvė saviraiškai ir mokymuisi. Per penkerius metus gera idėja išaugo savo lietuviškus marškinėlius ir iš vietinio verslo tapo tarptautiniu startuoliu, 2015 metais sulaukusiu 25 milijonų eurų dydžio investicijos iš garsiosios įmonių grupės „Burda Media Group“.

Svarbiausia – ieškok ir atrask, kas Tau tikrai teikia džiaugsmą, o atradęs (-usi) nebijok žengti nors mažo žingsnelio, kad pagaliau gyvenime veiktum tai, kas teikia malonumą.

Didžiąją dalį tekste minimų užduočių (trokštamos ateities įsivaizdavimas, stiprybių bei silpnybių identifikavimas bei pastarųjų pavertimas naujais įgūdžiais ir žiniomis) rasi Įgyvendink.lt parengtame tikslų įgyvendinimo plane „Kasdien arčiau savo tikslo“. Savianalizės užduotys padės Tau aiškiai suvokti ir raštu užfiksuoti, ką išties savo gyvenime nori veikti, o vėliau nuosekliai susiplanuoti savo veiksmus ir kasdien artėti prie norimo tikslo įgyvendinimo.

Parengė Tikslų įgyvendinimo bendruomenės Įgyvendink.lt įkūrėja Sonata Dirsytė
Tekste naudojami patarimai iš Tikslų įgyvendinimo plano „Kasdien arčiau savo tikslo“.
Iliustracija: Bryan Minear / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.