Smulkiojo verslo pradžia: kaip suvaldyti stresą?
5 (2)

Yra daugybė privilegijų turint nuosavą verslą. Pavyzdžiui, galima įgyvendinti savo pačių planus ir svajones, nustatyti įmonės kelią tiksliai taip, kaip atrodo tinkamiausia. Tačiau tiek pradedant, tiek jau kurį laiką vykdant smulkųjį verslą dažnai nepavyksta išvengti streso. Todėl labai naudinga žinoti būdus, kaip galima jį suvaldyti. Pateikiame kelis patarimus.

Atpažinkite, kas jums sekasi

Dažnai esame linkę koncentruotis į tuos dalykus, kurie mums nesiseka, yra sudėtingi. Tačiau norint suvaldyti stresą, svarbu pastebėti ne tik savo klaidas, bet ir teisingus sprendimus, veiksmus. Strategijos, kurios labiausiai tinka įmonei, dažniausiai atskleidžia mūsų stipriąsias puses.

Taip pat naudinga atpažinti verslo sritis, kuriose mes geriausiai susidorojame su stresu. Įvertinę savo atsaką, šią informaciją galime pritaikyti kitais atvejais. Natūralu, kad kiekvienas turi tam tikrų įpročių, kurie padeda sumažinti įtampą.

Dar vienas būdas suvaldyti stresą – gerai suvokti savo verslą ir ką jau esate pasiekę. Žinoma, iš pradžių tai padaryti gali būti pakankamai sunku, tačiau šiuo atveju verta nepamiršti įvertinti net ir pačių paprasčiausių žingsnių. Jausmas, kad darote pažangą, kad ir kokią mažą, skatina pozityvų nusiteikimą: suteikia pasitikėjimo savimi, padeda atsipalaiduoti ir suvokti, kad keliaujate tinkama kryptimi.

Identifikuokite stresą sukeliančius veiksnius

Norint susidoroti su stresu, labai svarbu nustatyti jį skatinančius veiksnius. Tokią kūno reakciją dažniausiai sukelia problema, kurios dar nepradėjote spręsti arba to daryti nesiseka. Vienas iš geriausių būdų nustatyti stresą lemiančius veiksnius – žengti žingsnį atgal.

Versle paprastai nuolat bendraujama, prisitaikoma ir stengiamasi sparčiai vystyti įmonę. Intensyviai mąstant visą dieną, mūsų perspektyva gali žymiai susiaurėti. Todėl nieko keisto, kad tampa sunkiau nustatyti stresą sukeliančias sritis ir rasti būdą, kaip geriausia su tuo kovoti.

Galbūt pradėjote kurti interneto svetainę ir jaudinatės, kaip atrasti geriausią domeną? Šiuo atveju jums gali padėti specialus įrankis. Domenų tikrinimas leidžia greitai ir patogiai sužinoti, ar sugalvotas domeno vardas yra laisvas, ar jau užregistruotas, ir jei taip, kam jis priklauso. Tuomet beliks nuspręsti, ar registruosite pasirinktą naują domeną, ar vesite derybas su dominančio domeno savininku. Pati domeno registracija – taip pat nesudėtinga. Pasinaudojus profesionalų paslaugomis, svetainės kūrimo procesas gali tapti lengvesnis, o jūsų patiriamas stresas – mažesnis.

Sudarykite vientisą tvarkaraštį

Tiek pradedant, tiek vystant smulkųjį verslą labai svarbi struktūra. Planavimas padeda geriau įvertinti savo efektyvumą ir gebėjimą susitvarkyti su viskuo, kas benutiktų. Laikydamiesi tam tikros rutinos žinome, ko galime tikėtis, o tai suteikia daugiau ramybės ir kontrolės jausmo. Dėl šios priežasties tampa lengviau suvaldyti stresą.

Jeigu iš anksto žinote, kad turite tam tikrą problemą, jeigu įmanoma, pradėkite ją spręsti kuo anksčiau. Tai gali padėti išvengti įtampos, kuri atsiranda dėl nepadaryto svarbaus darbo, dienos metu ar vakare. Be to, taip įgysite daugiau pasitikėjimo savimi.

Nustatykite laiko prioritetus

Rūpinimasis savimi būtinas norint išlaikyti gerą psichinę būklę ir suvaldyti stresą darbe. Todėl svarbu aiškiai nusistatyti laiko prioritetus. Skirdami laiko sau ir praleisdami pakankamai laiko su šeima bei draugais, galime lengviau įsitikinti, ar tai, ką darome darbe, yra teisinga. Itin svarbu neprarasti savęs versle, nes kartais tai netgi gali nulemti jo žlugimą.

Yra ne vienas būdas, kaip atpažinti stresą sukeliančius veiksnius ir kaip su visu tuo susidoroti. Kaip ir kitose gyvenimo srityse, šiuo atveju labai svarbus balansas. Todėl pakankamai dėmesio derėtų skirti ne tik įmonės veiklai, bet ir sau patiems. Užduočių, procesų optimizavimas, savalaikis problemų sprendimas – patikimi metodai, padedantys pasirūpinti ir pačiu verslu, ir vidine pusiausvyra.

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.