Meilės meditacija
0 (0)

Asociatyvi iliustracija: Peter Hershey

Vienas iš būdų tvarkytis su polinkiu smerkti save ar kitus yra gerumo ir meilės meditacija, kurios tikslas padėti geriau priimti ir blaiviau vertinti save bei aplinkinius. Nėra labai svarbu tiksliai kartoti pratime pateiktus žodžius, galite pasieškoti, kas labiau tinka jūsų kultūrinei aplinkai ir individualybei.

Meditaciją patartina daryti bent 10 minučių. Anglišką meditacijos garso įrašą rasite čia >>


Meilės ir gerumo meditacija

Iš pradžių tyliai kartokite: „Tebūnu laimingas, tebūnu ramus, tebūnu laisvas nuo kančių.” Tiesiog tarkite žodžius ir linkėkite sau to. Jei šiuo metu jus slegia kažkoks konkretus sunkumas, galite susitelkti ties juo. Pavyzdžiui, pakeiskite frazės pabaigą: „Tebūnu laimingas(-a),tebūnu ramus (-i)…teišmokstu paleisti”, „… tepriimu tai, kas vyksta”, „… teišdrįstu pažvelgti į savo baimes” arba „…teatleidžiu”.

Kaip ir per kitas meditacijas, po kiek laiko veikiausiai suvoksite, kad mintys klaidžioja. Tuomet derėtu iš naujo sutelkti dėmesį į frazes. Be abejo svarbu atleisti sau ir elgtis taip, lyg treniruotumėte mažą šuniuką.

Kai įsijausite į šias frazes ir prisipildysite atjautos sau, galėsite pamėginti pereiti prie kitų. Dažniausiai lengviausia yra pradėti nuo geradario – jums reikšmingo žmogaus, kuriam lengva pajusti meilę. Tai gali būti draugas, šeimos narys ar kitas mylimas žmogus, mokytojas, kažkuris jus įkvepiantis gyvas ar jau miręs asmuo, istorinis ar religinis veikėjas, pavyzdžiui, Jėzus, Buda, Krišna, Konfucijus ar Sokratas.

Užsimerkite, įsivaizduokite, kad tas kitas asmuo yra su jumis, pajuskite jį šalia. Paskui pradėkite kartoti: „Būk laimingas(-a), būk ramus(-i), būk laisvas(-a) nuo kančių” ar panašiai. Mintys ir vėl veikiausiai pabėgs, tad jas teks nuolat švelniai grąžinti prie pasirinkto vaizdinio.

Kai kurį laiką išbūsite sutelkę dėmesį į vieną meilės ir gerumo jausmus sukeliantį asmenį, perkelkite mintis prie kito jums svarbaus žmogaus. Vieną po kito prisiminkite jums svarbius žmones. Galiausiai susidarykite grupelės, pavyzdžiui, šeimos narių ar artimų draugų, vaizdą. Laikydami jį mintyse toliau kartokite frazes, siųsdami tiems žmonėms atjautą. Taip medituokite toliau, vis plėsdami ratą, apimdami vis daugiau žmonių. Jei pajusite, kad atjauta, meilė ir gerumas senka, grįžkite prie tų žmonių, kurie jums lengvai sukelia šiuos jausmus.

Plėsdami ratą įsivaizduokite kartu susirinkusius šeimos narius ir draugus, paskui bendradarbius, klientus, kaimynus ir kitas grupes, kurioms priklausote. Tuos pačius gerus jausmus siųskite vis platesnėms bendruomenėms, kol apimsite kaimą, miestą, šalį ir galiausiai visą pasaulį. Galima įtrauktiir visas gyvas būtybes.

Vienoje klasikinėje tokios meditacijos versijoje yra frazė: „Tegu visos būtybės būna laimingos, tegu visos būtybės būna ramios, tegu visos būtybės būna laisvos nuo kančių”.


Meilės ir gerumo meditacija skirtingiems žmonėms sukelia labai skirtingus įspūdžius. Kiekviena patirtis esti kaskart kitokia. Skirkite pora minučių užsirašyti, ką pastebėjote kiekviename pratimo etape, rašykite taip, tarsi pasakotumėte draugui, ką patyrėte.

Ši meditacija gerina santykį su savimi ir aplinka, stiprina gebėjimą būti geram sau pačiam, mažiau save smerkti ir kritikuoti, lavina dėmesingumą bei praktikuotojo sąmoningumą.

Pagal Ronald D. Siegel „Sąmoningumo ugdymas. Mindfulness“ (2017, 111-114 p.)

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.