Bendravimo kokybė poroje
0 (0)

Dažna pora skundžiasi nesusikalbėjimu su savo partneriu ir kylančių konfliktų gausa. Kartais nesusikalbėjimas ir konfliktai tiek vargina, jog partneriai pradeda mąstyti apie ėjimą skirtingais keliais. Tačiau kartais užtenka visai nedidelių pokyčių, kad santykiai pradėtų klostytis palankesne linkme. Labai dažnai bėdos porose būna susijusios su prasta bendravimo kokybe.

Norėdami pagerinti savo bendravimo kokybę poroje, pamėginkite šį tą patobulinti savo elgesyje vienas su kitu:

  1. Būkite kiek įmanoma atviresni vienas kitam. Tik atvirame santykyje jūs galite surasti geriausius būdus, kaip darniai ir prasmingai gyventi drauge. Bet kokia paslaptis, nutylėjimas, ar melas gali pasitarnauti tik jūsų nutolimui vienas nuo kito ir tikrai nepadės kuriant stiprius, ilgalaikius, pasitikėjimu grįstus santykius. Kalbėkite ir apie tai, kas jums atrodo, savaime suprantama. Patikėkite, jūsų sutuoktinis tikrai ne visada žino, kaip jūs jaučiatės ir ko iš jo tikitės, – nepabijokite to išsakyti.
  2. Kalbėkite apie problemas ir jų nevenkite. Bet kokią problemą santykiuose yra įmanoma išspręsti, jei abu partneriai geranoriškai imasi šio darbo. O tas darbas, žinoma, visų pirma prasideda nuo išdrįsimo kalbėtis apie tą problemą. Kalbėtis be kaltinimų kitam, išsakant savo nuogąstavimus, bei bandant bendradarbiaujant rasti abiems geriausius sprendimus. Vengdami problemos nuo jos niekur nepabėgate, dažniausiai ji vėliau išsiveržia su daug galingesne, kartais viską iš esmės griaunančia, jėga.
  3. Nekaltinkite vienas kito, o stenkitės suprasti. Kai iškyla problema lengviausia mėtytis kaltinimais. Taip jūs išsaugote savivertę, jaučiatės stiprus ir galingas, neklystantis, visažinis ir visagalis. Tačiau, kaip tada jaučiasi jūsų partneris (-ė)? Greičiausiai tuomet jis(-i) jaučiasi sumenkintas, paniekintas, nesuprastas, nelaimingas, nereikalingas, nemylimas. Ar taip jūs norite, kad jis (-i) jaustųsi? Ir ką gi tada jis (-i) jaučia jums? Nenustebkite, jei sulauksite pykčio antplūdžio, kaip atsako į jūsų „racionalius pamokymus“. Tik pabandžius labiau suprasti vienas kito pozicijas, problemų sprendimai gali pasistūmės teigiama linkme.
  4. Labiau stenkitės ne būti išgirstas jūsų partnerio, o išgirsti jį. Kai bandote bet kokia kaina būti išgirstas, dažniausiai jūsų partneris pasijunta, kad jo niekas negirdi ir tampa menkai suinteresuotas girdėti jus. Tad, norėdamas, kad jus išgirstų, visų pirma pamėginkite išgirsti pats ir tai parodyti, tada ir jūsų partneriui (-ei) girdėti jus bus kur kas lengviau, kai jaus jūsų supratimą ir priėmimą.
  5. Būkite geriausiais draugais, o ne konkurentais. Tapus porą, norint apginti savo interesus ir įtvirtinti savo poziciją santykiuose, dažnai sutuoktiniams kyla noras vienas kitam parodyti, kad aš esu geresnis už tave. Tai vyksta nesąmoningai, kartais net visai nepastebimai, tačiau toks elgesys labai stipriai įtakoja sutuoktinių santykių kokybę ir neretai pasuka santykius ne pačia palankiausia kryptimi. Konkuruodami vienas su kitu jūs nei vienas nelaimėsite nei milijono, nei pripažinimo, nei kitokios pergalės – galiausiai pralaimėsite abu, nes abu liksite tais, kurių kitas pakankamai neįvertina, kurių santykiai nėra pakankamai geri ir kurie nenutrūkstamai pykstasi, bei kenkia vienas kitam. Būkite tais, kurie priima, jog vieno požiūris yra vienoks, o kito kitoks, tačiau abu jie nė kiek neblogesni vienas už kitą.
  6. Stenkitės nuoširdžiai ir sąmoningai priimti tuos principus, pagal kuriuos egzistuoja jūsų partnerio pasaulis. Jūsų partnerio pasaulis nėra identiškas jūsiškiui – net jei ir labai panašus jis kartais atrodo santykių pradžioje, neapsigaukite, jūs neišvengiamai esate skirtingi, turite skirtingas nuomones, skirtingus įsitikinimus, skirtingus pomėgius, poreikius, jausmus, mintis. Įsiklausykite į tai, jūsų partneris yra ištisas pasaulis, kuris gali jus praturtinti, nemėginkite jo įsprausti į savąjį pasaulio suvokimo rėmą. Jūsų rėmas netinka jūsų partneriui, jis tinka tik jums pačiam(-iai)
  7. Jei santuokoje kažkas klostosi ne taip, nepulkite kaltini savo partnerio dėl visų būtų ir nebūtų jo nuodėmių, o visų pirma paklauskite savęs, ką galite pakeisti jūs, kad problemos išsispręstų. Jei jūsų santykiuose kažkas klostosi ne taip, neturėkite nė menkiausios abejonės, prie to prisidedate ir jūs, tad visada yra kažkas, ką galite pakeisti, jog ta problema pradėtų spręstis. Pamėginkite. Pamatysite, kaip nejučia ir jūsų partneris pradės daryti žingsnius problemos sprendimo link. Tačiau, jei kaltinsite, greičiausiai sulauksite partnerio pykčio ir pasipriešinimo, kuris tikrai nepadės sprendžiant santykiuose kylančias problemas, o tik dar labiau jas sustiprins. Drąsiai prisiimkite atsakomybę už tą santykių dalį, kuri priklauso nuo jūsų, nepamirškite, ta dalis labai didelė.

Giedrė Gutautė – Klimienė | seimospsichologas.org

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.