Demencija ir Alzheimeris. Planavimas ir pasirengimas
0 (0)

Hispanic woman reading to mother

Alzheimeris ir kitų rūšių demencijos ligos gali būti sudėtingas iššūkis, ne tik asmeniui, kuriam diagnozuota liga, bet taip pat jų šeimos nariams bei artimiesiems. Rūpinimasis, Alzheimeriu ar demencija sergančiu ligoniu, kartais gali tapti slegiančia našta, tačiau kuo daugiau turėsite informacijos ir paramos, tuo geriau galėsite suprasti, padėti ar rasti geriausią slaugos būdą savo artimiesiems. 

Pasiruošimas Alzheimerio liga ir demencija sergančių priežiūrai

Kovojant su Alzheimerio liga arba demencija susidursite su įvairiomis emocijomis ir rūpesčiais. Be abejonės jūs būsite sunerimę kaip pasikeis jūsų mylimas žmogus, kaip galėsite jam padėti ir kaip pasikeis jūsų pačių gyvenimas. Jums, ko gero, taip pat teks išgyventi pyktį, sielvartą ir šoką. Prisitaikymas prie šios naujos realybės nėra lengvas. Šioje situacijoje svarbu skirti laiko apmąstymams bei informacijos paieškai. Kuo daugiau žinių ir paramos turėsite, tuo geriau galėsite pasirūpinti savo artimuoju.

Pasiruošimas ankstyvoje Alzheimerio stadijoje

Rekomenduojama atkeipti dėmesį į keletą priežiūros pasiruošimo būdų Alhzeimerio ankstyvoje stadijoje. Suprantama, tokių klausimų iškėlimas gali būti sunkus sprendimas, tačiau ankstyvas pasiruošimas padės išvengti nesusipratimų, konfliktų bei padės sklandžiau susitaikyti su padėtimi. Priklausomai nuo ligos stadijos, planuojant sprendimus, kiek įmanoma daugiau įtraukite ir patį ligonį. Jei demencija jau yra įpusėjusi, priimdami sprendimus vadovaukitės tuo, kuo, jūsų manymu, norėtų jūsų artimasis.

Klausimai į kuriuos reikia atsižvelgti planuojant Alzheimerio liga ar demencija sergančio ligonio priežiūrą:

Kas priims finansinius sprendimus, kai sergantis artimasis nebegalės to padaryti?

Nors ir sunku šia tema diskutuoti šeimoje, tačiau sergančiojo asmens raštiškas įpareigojimas/sutikimas leis išvengti galimų konfliktų, o sergančiajam suteiks saugumo ir stabilumo jausmą.

Kas pasirūpins sergančiu artimuoju?

Dažnai šeimos nariai mano, kad sergančiu asmeniu gali pasirūpinti sutuoktinis arba patys artimieji, tačiau sergančiojo slauga yra sunkus įsipareigojimas, reikalaujantis nuolatinio dėmėsio ir jėgų. Šeimos nariai gali turėti savo sveikatos problemų, darbą arba kitų įsipareigojimų, todėl rekomenduojama apsvarstyti valstybinių ar privačių slaugymo įstaigų pasiūlymus, kitu atveju – parengti šeimos nario dokumentus artimojo globai.
Pažymime, jog pagal LR 3.242 straipsnį, 3 punktą „Globėju ar rūpintoju gali būti skiriamas tik veiksnus fizinis asmuo ir tik tuo atveju, kai yra jo rašytinis sutikimas. Skiriant asmenį globėju ar rūpintoju, turi būti atsižvelgiama į jo moralines ir kitokias savybes, jo galimybę įgyvendinti globėjo ar rūpintojo funkcijas, jo santykius su asmeniu, kuriam nustatoma globa ar rūpyba, į globėjo ar rūpintojo pageidavimą bei kitas turinčias reikšmės aplinkybes.”

Kur gyvens Alzheimerio liga arba demencija sergantis artimasis?

Jei asmuo šiuo metu gyvena vienas, toli nuo šeimos narių ar reikalingos pagalbos, būtina persikelti arba apsvarstyti kitą gyvenamąją vietą, kurioje būtų suteikta visa reikalinga pagalba.

Kasdienė rutina

Kasdienė rutina prižiūrint Alzheimerio liga sergančius artimuosius palengvina kasdienybę, suteikia nuoseklumo jausmą, kuris teigiamai veikia Alzheimerio ligonį, net jei jis to negali suprasti.

Keletas puikių patarimų:

  • Stenkitės, kad jūsų artimasis kasdien, vienodu laiku atliktų tuos pačius veiksmus – atsibustų, pavalgytų, nusipraustų, apsirengtų ir nueitų miegoti. Toks nuoseklumas, kasdien tuo pačiu metu, toje pačioje vietoje atlikti veiksmus, padės sergančiam asmeniui geriau orientuotis aplinkoje.
  • Tegul Jūsų artimasis žino ko tikėtis, net jei ne visiškai tą supranta. Galite naudoti užuomenas, norėdami nurodyti dienos laiką. Pavyzdžiui, ryte atitraukite užuolaidas, taip leisdami savo artimajam suprasti, jog išaušo rytas. Vakare rami muzika galėtų tapti ženklu, kad atėjo metas miegui.
  • Stenkitės artimąjį įtraukti į kasdieninę veiklą. Pavyzdžiui, tikėtina, kad sergantysis nesugebės užsisegti sagų, tačiau žinos kur padėti skalbinius. Svarbu pasirūpinti, kad kasdienė veikla būtų saugi.

Alzheimerio ir demencijos ligonių priežiūros iššūkiai

Viena iš skaudžiausių Alhzeimerio ligos dalių – neatpažystamai pasikeitęs artimųjų elgesys. Alzheimeris gali sukelti didelius elgesio pokyčius, pradedant gėda, baimėmis, haliucionacijomis, blaškymusi, kliedesiais, baigiant agresija ir pykčio priepuoliais. Kartais net kasdienė veikla, tokia kaip valgymas, prausimasis, apsirengimas gali tapti didžiausiais iššūkiais.

Tačiau, nepaisant skausmo ir pečius sveriančių sunkumų, neteisinga būtų kaltinti save ar bandyti pačiam susidoroti su visais elgesio pokyčiais. Dažnai ligonio sudėtingas elgesys progresuoja ir šeimos nariui našta tampa nebepakeliama. Deja, sudėtingas elgesys yra vienas iš Alzheimerio ligos simptomų, todėl tokiu atveju šeimos nariams rekomenduojama ieškoti profesionalios pagalbos arba trumpalaikės slaugos.

Parengė: Lietuvos slaugos ir globos centras
Antra dalis: čia

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.