Jaučiu, kad ši specialybė man ne prie širdies
0 (0)

gyvenimo-keliasKlausimas: Sveiki, neseniai man teko išsikraustyti su vaikinu į kitą miestą. Dėl to teko palikti mokyklą, stengiuosi įgyti specialybę, ir jeigu greitu metu rasiu darbą pagal ją, man bus užskaityta praktika ir pateisintos pamokos. Jaučiu, kad ši specialybė man ne prie širdies. Teko dirbti vienoje kavinėje, bet galiausiai atsitiko taip, kad po 2-jų savaičių manęs nepriėmė, davė 50 lt ir atsisveikino. Likau sužlugdyta ir psichologiškai palūžusi. Esu labai savikritiška ir nuo tos akimirkos, kai netikau darbe, dar labiau pradėjau save graužti, esu pasimetusi, savęs dar labiau nekenčiu, kad nesugebėjau dirbti. Atėjo laikas kai vėl turiu rasti tokį patį darbą. Atsisėdus nuo ryto skambinau visiems iš eilės, buvo šiek tiek vilties rasti darbo, bet taip ir neradau, kol galiausiai gavau kelis pasiūlymus. Labai apsidžiaugiau atsirado toji savęs pasitikėjimo liepsnelė. Pradėjau sau sakyt, kad man pavyks, aš įsidarbinsiu… Kol  apie vienos kavinės savininką neperskaičiau blogų atsiliepimų. Nenoriu vėl nudegti. Laikas man tinkamas. Nenoriu ilgai dirbti, tai žlugdo mane psichologiškai, aš greitai pavargstu. Apima visiškas liūdesys.

Vėl pasitikėjimas savimi dingo ir pradėjau kelti sau klausimus, o jeigu man nepavyks? O jeigu mane vėl apgaus ir pasinaudos? Ir kitas pasiūlymas buvo toks, kad savaitę dirbsiu, savaitę laisva. Ir vėl pradėjo kilti klausimai. Ar man dėl tokio darbo nesuprastės santykiai su vaikinu? Ar aš ištversiu nuo 8 val. ryto išdirbti iki 20 val. vakaro ir taip 7-ias dienas?… Kai baigiau12 klasių nusprendžiau sužinoti ką nors naujo, išmokti ką nors naujo, tad nusprendžiau įsigyti šią specialybę, tarsi tik dėl savęs.  Žinojau, kad nedirbsiu šio darbo. Besimokant bėgo laikas ir aš supratau, kad turiu gyslelę sportui, sportuot pradėjau būdama 10-tokė. Vis svajoju, kad galėčiau būti sporto klubo trenerė, vis dėlto tiek metų sportuoju… Turėsiu dirbti/vergauti tame darbe, kuriame nenorėčiau atsidurti, vardan pragyvenimo, finansų ir santykių su draugu turiu aukotis ir pamiršt savo svajonę susijusią su sportu, bent jau taip dabar atrodo. Kol jo nebūna, klumpu į ašaras ir galvoju, iš kur man rasti to tvirto pasitikėjimo savimi, kai esu šitaip psichologiškai palūžusi?

Marija (vardas pakeistas)

Atsakymas: Labas Marija, dėkoju, kad parašei. Apibendrinant, savo laiške papasakojai savo situaciją, kad jautiesi neužtikrinta, nerimauji dėl būsimo darbo ir dėl specialybės pasirinkimo. Ieškai darbo pagal specialybę, nes taip Tau užskaitytų praktiką, ko tikriausiai reikia, kad pabaigtum mokslus ir gautum tai patvirtinantį diplomą. Sunkiai besisekant susirasti darbą vis nusivili savimi, liūdi, pradedi nebepasitikėti savimi. Mini, kad dažnai būdama viena puoli į ašaras.

Norisi pastebėti, kad dauguma žmonių, kuriems dėl įvairių priežasčių nesiseka rasti darbo jaučia nerimą, yra prislėgti, menksta jų savivertė. Paprastai, susidurdami su baime ar nerimu, žmonės stengiasi išvengti dalykų, kurie jiems kelia šiuos jausmus, todėl jie dažnai užsisklendžia ir vengia kalbėti apie tai su kitais. Tačiau labai svarbu nelaikyti visko užgniaužus ir turėti su kuo pasikalbėti, išlieti savo nerimą ar baimes. Net ir patiems stipriausiems, tačiau labai nerimaujantiems žmonėms reikia, kad kas nors pasakytų, kad viskas bus gerai. Tu parašei šį laišką, nes ieškai pagalbos, ieškai kaip išspręsti savo problemas. Tai yra labai svarbus žingsnis, savijautos gerinimo link, dėl ko labai džiaugiuosi ir su kuo Tave sveikinu.

Stojai mokytis dėl savęs, kad išmoktum kažką naujo. Tai gi, noris Tavęs paklausti, ko būtent Tu išmokai toje mokykloje, ką gavai? Studijuodama investavai savo laiką, mokeisi savo pasirinktos specialybės, bendravai su įvairiais žmonėmis, ir sužinojai daug naujo. Tai yra Tavo stiprybės. Dabar esi įgijusi specialybės pagrindus, kurie pravers ir įsidarbinant ir dirbant. Daugeliui yra nelengva šiais laikais greitai rasti darbą. O ir dirbant bet kokį darbą reikalingi tik su laiku atsirandantys įgūdžiai, ne vius iš jų gali per vieną dieną ar savaitę neišsiugdyti. Taip pat ne visada per trumpą laiką lengva pastebėti darbo privalumus, tobulėjimo galimybes. Todėl labai svarbu bandyti. Sakoma, jei vienur užsiveria durys, kitur atsiveria langas, taigi labai svarbu pastebėti kelią, kuris atsiveria.

Kaip, pati laiške pasakoji, nebuvai numačiusi dirbti pagal specialybę, svajoji dirbti darbą susijusį su sportu. Puiku! Tai, kad jau žinai, ko Tu nori, jau labai didelis pasiekimas. Dauguma žmonių to nežino, yra paskendę paieškose arba apskritai nemano, kad gali užsiimti veikla teikiančia ir malonumą ir finansinę naudą. Todėl sveikinu Tave, žengi pirmuosius žingsnius savo svajonės link. Sakoma, kad jei randi mėgstamą veiklą, niekada nereikės dirbti ar vergauti, kaip pati rašai laiške. Noriu Tavęs paklausti, jei Tavęs niekas nevaržytų, ką veiktum? Apie kokią veiklą sporte konkrečiai svajoji? Pabandyk ją įsivaizduoti tokią, kad jaustumeisi pasitikinti, linksma, tokia, kokia nori būti. Galbūt atsakymai į šiuos klausimus galėtų nurodyti, kuria kryptimi norėtumei dirbti, kaip save realizuoti.

Žinoma, kad pasiektum savo svajonę reikalingas tikslingas planas ir pasiryžimas siekti užsibrėžto tikslo. Dažnai tam, kad pasiektum savo tikslą turi pasinaudoti visais savo įgūdžiais, žiniomis ir pasiekimais. Tuomet jokia veikla, kuria Tu užsiimtum nebūtų beprasmė, nes Tu žinotum, kodėl dirbi. Galbūt tai būtų tam, kad sutaupytum pinigų sporto studijoms, o galbūt savo individualios veiklos sukūrimui, o be to būtų užskaityta praktika. O galbūt įmanoma Tavo ieškomą darbą priartinti prie norimo? Pavyzdžiui galbūt gali pabandyti įsidarbinti netoli to sporto klubo, kuriame norėtum ateityje dirbti. Juk niekada nežinai, kuris langas atsivers būtent Tau! Dabar kaip tik laikas Tavo fantazijai ir saviraiškai.

Pažvelgus į giliausius savo troškimus ir vertybes atrasi, kaip gali panaudoti savo gebėjimus. Tuomet galėtum susidaryti detalų planą, tikslui pasiekti. Tačiau nepamiršk nusimatyti kaip įsivertinsi, kad palaipsniui sieki būtent to, ko nori. Įsivertinimai padeda pamatyti, ką jau pasiekei, o tada tikrai turėsi daugiau pasitikėjimo savimi ir daugiau galimybių jaustis užtikrintai ir pasiekti savo tikslus. Linkiu nustoti žiūrėti į užtrenktas duris ir pasidairyti naujų atsiveriančių galimybių, o jas atradus, tikslingai pasiekti išsvajotą tikslą. Sėkmės!

Psichologė Rūta Baltušninkaitė
ruta@klauskpsichologo.lt
www.klauskpsichologo.lt
facebook’e

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.