Kaip ugdomi laimėtojai?
5 (4)

Zaikina / Premium license

Garsus Amerikos psichologas bihevioristas Davidas McClellandas, knygos „Sėkmės visuomenė“ (Achieving Society) autorius, ilgus metus tyrinėjo vaikų ugdymą ir motyvaciją. Jis nustatė, kad laimėtojai – žmonės kurie daug pasiekia, susiformuoja esant dviem pagrindinėm sąlygom: demokratiška aplinka ir pozityvūs tikslai.

Demokratiška atmosfera

Jei jauną žmogų supanti aplinka demokratiška yra tada, kai atsiklausiama jo ar jos nuomonės ir ta nuomonė gerbiama. Vaikai nuo pat mažų dienų drąsinami dalyvauti priimat bendruosius šeimos ar kito kolektyvo, kuriame jie yra, sprendimus. Paisoma jų nuomonės ir jausmų, jų mintys ir idėjos vertinamos. Suaugę skiria laiko diskusijoms ir dėl visko tariasi kartu.

Vaiką džiugina, jei suaugę su juo elgiasi kaip su protingu, mąstančiu ir atsakingu žmogumi. Jeigu su vaiku elgsimės kaip tik taip, jis mus savo ruožtu nustebins protu ir įžvalgomis. Kartais vaikai situaciją mato net objektyviau nei suaugę, tarsi naujoko žvilgsniu, laisvu nuo stereotipų ir štampų. Svarbiausia yra paklausti. Taip stiprinama vaiko savigarba ir savivertė.

Pozityvūs lūkesčiai

Ugdyti laimėtojus padeda pozityvūs lūkesčiai. Tai yra antra sąlyga. Daug pasiekę žmonės dažnai yra užaugę aplinkoje, kurioje iš suaugusių nuolat girdėjo, kad jais tikima ir pasitikima, kad jie puikiai atliks savo užduotis ir gyvenime pasieks didžių dalykų.

Kai vaikui kartojama „Tu gali“ arba „Tikiu tavimi“, jis drąsinamas, įgalinamas imtis to, ko negirdėdamas tokių žodžių, nejausdamas tokio palaikymo, gal niekuomet ir nesiimtų. Vaikai į kuriuos nukreipiami geri lūkesčiai, kuriem siūlomi pozityvūs tikslai, jie drąsinami siekti daugiau, visada daugiau ir pasiekia.

Tai labai svarbu. Pozityvūs lūkesčiai nėra tas pats kas reikalavimai. Daugelis tėvų, pedagogų ar tiesiog suaugusių įsivaizduoja, jog išreiškia pozityvius lūkesčius, nors iš tiesų jie paprasčiausiai reikalauja, kad jų vaikų elgesys atitiktų tam tikras normas. Reikalavimai visuomet asocijuojami su sąlygine meile, o tokiu atveju manoma, kad reikalavimų nevykdantis vaikas gali netekti meilės ir paramos.

Svarbu užtikrinti vaikus, kad jie bus mylimi ir palaikomi ir sėkmės ir nesėkmės atvejais. Vaikas, jaučiantis grėsmę netekti suaugusiųjų meilėsir palaikymo, dėl to, kad nesugebės atlikti kokios nors užduoties, bus nervingas ir jausis nesaugus. Nes pasiekęs sėkmę, toks vaikas nepatirs džiaugsmo ir tikro pasitenkinimo.

Neaiškiose situacijose

Kiekvieną kartą drauge su vaiku atsidūrę sudėtingoje situacijoje paklauskite savęs, kas šiuo atveju tikrai svarbu. Visuomet teisingiausias atsakymas yra – ugdyti pasitikinti savimi jauną žmogų. Suaugusiųjų tikslas nėra būti visada teisiausiems. Tikslas nėra priversti vaiką pateisinti jam keliamus lūkesčius ar reikalavimus. Svarbiausia yra užauginti laimingus, sveikus ir savimi tikinčius vaikus.

Neaiškiose situacijose klausykime savo nuojautos. Net tada, kai jau visos pedagogikos knygos perskaitytos ir visi patarimai išmėginti, gyva nuojauta, ypač tėvų ar žmonių, kurie su vaiku praleidžia daug laiko, dažniausiai bus pats geriausias mokytojas. Kas vaikui geriausia – žinosime širdimi.

Pagal „Užaugink ir išauklėk SUPERVAIKĄ“ (69-72 p.)

 

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 4 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.