Kodėl man taip sunku prašyti ko nors, kitų žmonių paslaugos, pagalbos?
0 (0)

zuikisKlausimas:

Laba diena, noriu paklausti, kodėl man taip sunku prašyti ko nors kitų žmonių – paslaugos, pagalbos sau… Nors žinau, jog prašau ne už dyką,- tiesiog sunku prisiversti paprašyti. Iš anksto dėkoju už atsakymą.
Regina (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Labas Regina. Pirmiausia dėkoju už Jūsų laišką ir pasidalintą klausimą, kuris manau yra aktualus ne Jums vienai. Iš Jūsų laiško suprantu, kad Jūs nerimaujate dėl patiriamo sunkumo prisiversti prašyti iš kitų žmonių pagalbos ar paslaugos sau.

Kartais gyvenime susiduriame su situacijomis, kuriose negalime išsiversti be kitų žmonių pagalbos, nes atsakymas į klausimą, pagalbos ar patarimo gavimas gali pakeisti mūsų gyvenimą ar susidariusią situaciją.

Dažnai mus nuo prašymų sulaiko baimė būti atstumtam, baimė sulaukti neigiamo atsakymo, išdidumo jausmas, baimė jaustis skolingam kitam už suteiktą pagalbą, nepatogu trukdyti kitą žmogų savo prašymais ar klausimais.

Tačiau reikia pastebėti, kad baimės dažniausiai yra mūsų pačių galvose. Prašydami kito žmogaus pagalbos parodome jam, kad juo pasitikime ir vertiname jo gebėjimus, jo patarimus. Daugelis žmonių yra linkę padėti, todėl norėčiau padrąsinti Jus klausti ar prašyti. Pasakymas kitam žmogui, ko iš jo tikitės, paprašymas duoda aiškumo bendravime, pašalina abejones, baimes ir fantazijas „kas būtų jeigų būtų…“, skatina tarpusavio pasitikėjimą, artumą, darną santykiuose šeimoje, kolektyve, tarp draugų.

Taip pat svarbu mokėti priimti ir neigiamą atsakymą. Kiekvienas žmogus turi teisę pasirinkti sutikti ar nesutikti Tačiau neigiamo atsakymo į Jūsų prašymą nederėtų susieti su Jumis kaip žmogumi ar tuo labiau su savo saviverte. Tai nesusiję dalykai.

Aiškiai ir konkrečiai suformuokite prašymą, tikėtina, jog sulauksite teigiamo atsakymo. Žinoma svarbu prašyti ir tinkamo žmogaus. Įvertinkite, ar žmogus, kurio prašote pagalbos yra pajėgus, kompetentingas Jums padėti Jumis dominančiu klausimu. Tai taip pat gali padidinti teigiamo atsakymo tikimybę. Taip pat prašydami pasirinkite tinkamą laiką, įsitikinkite, kad kitas žmogus Jus išgirs ir galės savo dėmesį skirti Jums, o ne bus užsiėmęs ar susirūpinęs kitu klausimu. Prašymas turėtų skambėti draugiškai.

Tad linkiu Sėkmės nevaržant savęs prašyti. Kaip sakė Thomas Jefferson „Niekada nepalikite rytojui to, ką galite padaryti šiandien“!

Psichologė Rosita Katauskienė
rositakatauskiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.