Saviugdos knygų problema: neigiama optimistinių teiginių pusė
0 (0)

Pozityvūs teiginiaiDaugelis žmonių ieško padrąsinimo, patarimų ir patvirtinimo saviugdos knygose. Optimistiniai teiginiai kaip „aš mylimas žmogus“ ar „man pasiseks“, kurie siūlomi saviugdos knygose, kelia žmogaus savigarbą, skatina tinkamus veiksmus. Pagal Psychological Science atliktą tyrimą, optimistiniai teiginiai iš tikrųjų gali turėti priešingą poveikį.

Psichologai Joanne V. Wood ir Johnas W. Lee iš Waterloo universiteto ir W.Q. Elaine Perunovic iš Naujojo Bransviko universiteto nustatė, kad asmenys, turintys mažą savivertę, jautėsi dar blogiau pakartoję pozityvius savitaigos teiginius.

Tyrėjai prašė dalyvių, turinčių mažą ir didelę savivertę, kartoti saviugdos knygos frazę „aš esu mylimas žmogus“. Tada psichologai matavo dalyvių nuotaiką ir jausmus apie save. Pasirodo, jog dalyviai, turintys mažą savivertę, po savitaigos frazės kartojimo jautėsi blogiau palyginti su tokiais pat dalyviais, kurie frazės nekartojo. Asmenys, turintys didelę savivertę, jautėsi tik šiek tiek geriau po savitaigos teiginio kartojimo.

Tolimesniuose tyrimuose psichologai leido dalyviams išvardyti negatyvias mintis apie save kartu su teigiamomis mintimis. Jie pastebėjo paradoksą, kad dalyvių, turinčių menką savivertę, nuotaikos buvo geresnės kai jiems buvo leidžiama turėti neigiamų minčių, negu tada, kai jiems reikėjo susikoncentruoti vien į saviugdos teiginį.

Psichologai pasiūlė, jog pernelyg teigiamas pagyrimas, nepagrįstai teigiami savitaigos teiginiai, kaip „priimu save tokį, koks esu“, gali sukelti priešingų minčių žmonėms, kurie turi mažesnį savivertės jausmą. Tokios neigiamos mintys gali pakeisti teigiamas mintis. Taip pat, jei žmonėms liepiama turėti vien teigiamas mintis, jiems neigiamos mintys gali atrodyti ypač atgrasios.

Tyrimo autoriai apibendrino: „Teigiamų frazių kartojimas gali kai kuriems žmonėms padėti (asmenims, turintiems didesnę savivertę), bet gali turėti neigiamos įtakos tiems, kuriems tų frazių labiausiai reikia.“

Pagal užsienio spaudą parengė: Giedrė Merkelytė ir Emilija Stakutytė

Šaltinis: Katie Kline. The Problem with Self-Help Books: Study shows the negative side to positive self-statements// Psychological Science, 2009.

dziaugiuosi

Internetinė pasitikėjimo savimi stiprinimo programa „Lūšis”

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. iloma parašė:

    Tyrimo autoriai apibendrino: „Teigiamų frazių kartojimas gali >>>> kai kurPsichologai Joanne V. Wood ir Johnas W. Lee iš Waterloo universiteto ir W.Q. Elaine Perunovic iš Naujojo Bransviko universiteto nustatė, kad asmenys, turintys mažą savivertę, jautėsi dar blogiau pakartoję pozityvius savitaigos teiginius.<<< ????? tai ką gi jie apibendrino.?

  2. saule parašė:

    Giedrė Merkelytė ir Emilija Stakutytė – dvi merginos ir vievien negebejo tik po karta parasyt to pacio ir to iki galo? Kruopstumo.

    • Rasa parašė:

      Saule, tai buvo ne dėl jų kaltės, klaida ištaisyta. Ar radote dar kažką?

  3. sigita parašė:

    Optimistiniai teiginiai GALI turėti neigiamą poveiklį, o štai pesimistiniai teiginiai gero poveikio tikrai NEgali turėti. :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.