fbpx

Trys pagrindinės laimės kliūtys
0 (0)

Avi Chomotovski / Pixabay

Laimingiems būti mums trukdo daugelis dalykų, bet yra trys pagrindinės kliūtys, susitvarkę su jomis mes gerokai arčiau pajudėsime savo laimės link.

Baimė žmogų dvasiškai nužudo. Seneka sakė, jog daiktus galime ramiai kaupti, jei nebijome jų prarasti. Galima dar pridurti, kad jei bijome ką nors prarasti, vadinasi, tai jau esame praradę.

Aš bijau netekti krištolinės vazos, slepiu ją spintoje, nenaudoju ir šitaip jos netenku. Tas, kuris bijo prarasti gyvenimą, yra jau miręs. Kai kuriuos psichoterapijos klientus kankina įkyri mirties baimė. Juos galima raminti maždaug taip: „Nebijokite mirti. Kaip asmenybės jūs jau mirę. Bandykite prisikelti iš mirusių.” Protingiems žmonėms tokie žodžiai padeda. Jie atsigauna ir tarsi pradeda kopti į kalną. O kai žmogus kopia į kalną, jam nėra kada galvoti apie mirtį.

Pavydas žmogų taip pat nužudo, nes jis nustoja gyventi savo gyvenimą, praranda save ir pradeda gyventi gyvenimą to žmogaus, kuriam pavydi. Kita vertus, pavydas mums parodo, kokio gebėjimo esame neišvystę ir padeda nusibrėžti tobulėjimo kryptį. Suprantama ne visi ir ne visada pavydi, pavyzdžiui, dainininkams, nes neturi nei klausos, nei balso, sykiu gali neturėti ir noro tais dainininkais tapti. Kita vertus, jei žmogus pavydi matematikui, tai pavydas išsyk sumažės, kai tik pavyduolis imsis tą matematiką studijuoti.

Kaltės jausmas ima graužti tą, kuris gyvena pagal svetimas taisykles. Išmeskite iš galvos tokias mintis ir pradėkite gyventi pagal savo taisykles. Patyręs nesėkmę, sveikas žmogus jaučia tik apmaudą. Tada jis pradeda mąstyti, ieškoti klaidų ir tobulinti savo gyvenimo taisykles.

Jei jums šis straipsnis nepatinka, jūs imsite jį kritikuoti, darysite pastabas. Autoriui bus apmaudu, bet, jei jis sveikas, kaltės nejaus – jis padarė, ką galėjo. O dabar pasistengs padaryti daugiau, dar pataisys šį tekstą.

Laimingiems būti mums trukdo daug kliūčių, tačiau trys iš jų yra pagrindinės: baimė, pavydas ir kaltės jausmas.

Pagal: Michail Litvak (2013). Kaip sužinoti ir pakeisti likimą: gabumai, temperamentas, charakteris. Kaunas: Luceo. 311-312 p.

Iliustracija: dail. Victoria Kirdiy

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

5 Responses

  1. Arturas parašė:

    Sutinku, labai teisingai parasyta… tik ne visada iseina taip viskas, kaip parasyta …

  2. Gabriele parašė:

    labai teisingai parasyta.

  3. Rita parašė:

    Sutinku su autoriumi. Didi tiesa

  4. Ausrine parašė:

    Tikrai, kad taip!

  5. Oncė parašė:

    na, niekaip nesuprantu tos frazės „nejauskite kaltės” , kuri yra dabar labai plačiai paplitusi ir kurią skleidžia net psichologai. Jei užmušei žmogų, išprievartavai, apvogei,
    sužalojai, ir t.t, tai irgi reikia nesijausti kaltam??? Nes „padarei, ką galėjai” ir „gyveni pagal savo taisykles”? Nebesuprantu, kur link ritasi žmonija su tokia mintim – visiškas, totalus egoizmas…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.