Geriausia draugė šeimoje patiria psichologinį smurtą: kaip padėti?
0 (0)

psichologine-pagalba-draugeiKlausimas:

Susidūriau su sudėtinga situacija. Geriausia draugė šeimoje patiria psichologinį smurtą iš abiejų tėvų. Kasdien verkia, namai – lyg pragaras. Iš tėvų ji sulaukia tik rėkimo, grasinimų, kad bus priversta susidėti daiktus ir „nešdintis” iš namų, pašaipų, visiško jausmų nesupratimo. Jai 22 metai. Neišleidžiama į tam tikrus renginius, visad priekaištaujama, rėkiama, ujama. Jaudinuosi dėl jos emocinės būklės, nes vis dažniau išgirstu svarbius signalus apie savižudybę. „Noriu išnykt, nenoriu gyvent, nusižudysiu”. Kaip galiu padėt tokioj situacijoj? Variantai, kad jai reiktų keliaut iš tėvų namų ir stotis ant savų kojų per daug sudėtingi, nes ji – paskutinio kurso studentė, nedirbanti. Kaip kovoti su psichologiniu smurtu šeimoje? Ką galiu jai patarti, kaip padėti?

Atsakymas:

Dėkoju Tau už laišką. Atrodo, tavo draugė išgyvena tikrai sunkų laikotarpį. Smagu skaityti, kad rūpiniesi savo drauge ir jos savijauta. Klausi, kaip galėtum jai padėti? Tai, kad ją palaikai yra didelė pagalba, kurią suteiki savo draugei. Kadangi, tavo draugė dabar išgyvena daug neigiamų emocijų, tu gali jai padėti jas išreikšti žodžiais. Sunkiu metu žmogui labai padeda išklausymas ir supratimas. Neigiamų emocijų išsakymas padės draugei jas sumažinti.

Kadangi tavo draugė labai išgyvena esamą situaciją ir netgi išsakė mintis apie savižudybę, labai svarbu aptarti psichologinės pagalbos galimybes. Nemokamą psichologinę pagalbą teikia Psichikos sveikatos centrai pagal gyvenamąją vietą. Galbūt draugė psichologinę pagalbą gali gauti savo mokymosi įstaigoje? Taip pat veikia pagalbos telefonu linijos, kuriose budi specialiai paruošti savanoriai ir specialistai. Visą informaciją apie tai galite rasti internetinėje svetainėje www.klausau.lt.

Sėkmės Tau ir Tavo Draugei,
psichologė Indrė Vaidelienė
www.psichologiniaisprendimai.lt

Gali sudominti: Kaip padėti?, Draugė nemato prasmės gyventi?

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.