Reikėtų daug ir stropiai mokytis, bet nebegaliu prisėsti prie knygų
0 (0)

mokslaiKlausimas:

Esu abiturientė, stengiausi kuo geriau mokytis, susikoncentruoti egzaminams, tačiau kovoju su savimi, todėl norėčiau patarimo, kaip visa tai išspręsti. Mano gyvenimas tapo gana keistas. Juntu, kad mane tuoj prislėgs „depresija” ar kažkas tokio. Pastaruoju metu beprotiškai sudėtinga susikoncentruoti, nors reikėtų daug ir stropiai mokytis, bet nebegaliu prisėsti prie knygų, nėra jėgų, noro tam, kaip liaudis sako, „traukia prie žemės” , nuotaika keičiasi akimirksniu, nuolat jaučiu miego trūkumą. Atrodo, maitinuosi reguliariai, stiprinu organizmą, bet nieko, pagrindinis poreikis – tai miegas. O taip pat darosi sunku bendrauti, nuolat apšaukiu draugus.. nežinau, kas vyksta. Net ir dabar, rašydama, jaučiuosi kaip „zombis”… Be to, turiu begalę kompleksų, tenka susidurti su replikomis, jog esu negraži, stora, neįdomi ir panašiai. Nebežinau, kuo tikėti, nusivyliau savimi, atrodo, kam tokie žmonės ir reikalingi… jaučiuosi nepilnavertė, nesugebu normaliai bendrauti su žmonėmis, nuolat galvoju, jog esu „per prasta”, „neįdomi”. Tikiuosi, patarsite kaip kovoti su šiomis problemomis.

Iš anksto ačiū,
Monika 

Atsakymas:

Laba diena, Monika,
Pradžioje noriu tave pagirti, kad nusprendei pasidalinti savo išgyvenimais. Iš to, ką parašei, matau, kad situacija yra rimta ir tau tikrai reikalinga pagalba. Pradėti noriu nuo tai, kas mūsų visų gyvenime yra akivaizdu: poreikių patenkinimas. Išgyveni tikrai nelengvą periodą – pasiruošimas egzaminams iš tiesų reikalauja daug psichologinių ir fiziologinių jėgų, todėl dabar ypač svarbu pagarbiai elgtis su savimi. O pradėti reikia nuo pačių pamatinių poreikių, be kurių nei vienas iš mūsų neišgyventume.

Tai fiziologiniai poreikiai – maistas, miegas, poilsis, saugumas, seksualiniai poreikiai. Tavo atveju nepatenkintas yra miego ir poilsio poreikis. Svarbu, kad suprastum didžiulę jo reikšmę – kadangi tai viena pagrindinių žmogaus egzistavimo sąlygų, reguliariai nesiilsėdama ir pakankamai neišsimiegodama tu keli realią grėsmę ne tik fiziologinei savo organizmo daliai, tačiau ir protui bei psichikai. Todėl su tavimi vyksta tai, apie ką pasakoji laiške – atsiranda daug prieš tai nebuvusių psichologinių problemų. Tau gresia pervargimas. Privalai save gelbėti. Tavo minimos problemos: dažni nuotaikos svyravimai, problemos bendraujant, kompleksai nėra tikroji problema. Didžioji jų dalis išnyks, jei tu leisi sau pailsėti ir iki valiai išsimiegoti. Suprantu, kad jautiesi pakliuvusi į užburtą ratą, tačiau norint iš jo išeiti, reikia nepaklusti jo taisyklėms – „nesikapstyti” atsiradusiose emocinėse problemose, o griežtai susiplanuoti savo reguliaraus poilsio ir miego laiką ir šio plano laikytis. Suprantu, kad tau gali būti sunku situaciją pamatyti iš šalies, tačiau tai, kad papasakojai apie save jau yra žingsnis pagalbos sau link.

Kaip ir minėjau, būti abituriente nėra paprasta. Padėk sau griežtai kontroliuodama miego laiką. Tau būtina miegoti 8-9 valandas per parą. Mokydamasi maždaug kas pusvalandį daryk pertraukėles, kurių metu užsiimk fiziškai aktyvia veikla. Pakankamai būk gryname ore. Planuok savo darbo krūvį ir stenkis plano neviršyti. Nepamiršk paskatinti savęs už jau įvykdytas plano dalis.

Sėkmės
psichologė Raimonda Bugarauskaitė
raimonda.bugarauskaite@gmail.com
Vilnius

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.