fbpx

Kaip būti savimi?
0 (0)

jura

Neįmanoma, o ir nereikia tapti visiškai autentišku per vieną naktį. Tai kupina atradimų kelionė, kuri nesibaigia visą gyvenimą. Tačiau nuo kažko pradėti reikia:

1. Gyvenk remdamasis savo vertybėmis

Buvimas savimi reiškia, kad sprendimus priimi atsižvelgdamas į savo vertybes ir tai, kad tikslai, kuriuos keli, taip pat glaudžiai susiję su jomis.

2. Įvardink skirtumą

Ar yra didelis skirtumas tarp to, koks esi dabar ir koks norėtum būti? Ar užsidedi kaukę išeidamas iš namų? Ar mielai priimi kolegos siūlomus naujus darbus, o vėliau nekenti jo už tai, kad jis nesusipranta nesiūlyti… O gal turi krūvas idėjų, kuriomis niekada nesidalini, nes bijai, kad kiti jas sukritikuos, nuvertins, o tu dėl to jausies nelaimingas ir nusivylęs?

Kuo aiškiau įvardinsi, koks norėtum būti, ką norėtum pakeisti, tuo paprasčiau bus to siekti. Pradžiai užteks ir vieno aiškaus tikslo. Pvz., nori mokytis būti atviresnis su savo geriausiu draugu. Ko jam paprastai nepasakai? Gal išdrįsi surizikuoti?!

4. Gyvenk integruotai

Kažkur giliai ar ne taip giliai viduje visi turime intuityvų balsą, pakuždantį, kuris mūsų pasirinkimas yra mums teisingas, o kuris tik pakenks. Svarbu išmokti jį atpažinti tarp kitų, slopinančių balsų (kurie paprastai mus kaltina, smerkia, auklėja, gėdina ar gąsdina…). Rask savo supratingą, įsiklausantį ir palaikantį balsą ir išmok juo vadovautis. Kartais toks rūpinimasis savimi prasideda nuo mažų kasdienių pasirinkimų. Pervargai, limpa akys? Tai gal verta pailsėti, o ne išgerti dar vieną puodelį kavos?

5. Bendrauk nuoširdžiai

Nuoširdus bendravimas reiškia sakymą to, ką iš tiesų galvoji, tuo pačiu gerbiant kito žmogaus jausmus ir poreikius. Taip pat tai reškia, kad Tu galvoji tai, ką sakai, sakai tai, ką ketini daryti ir darai tai, ką pasakei. Pavyko „pagauti“ mintį? ;)

6. Nedaryk išankstinių prielaidų

Lengva gyventi nuolat turint aiškią nuomonę apie kitus: juodi – nešvarūs, gėjai – tik nešioja ligas, žydus – šaudyti, kaimynas – pijokas, neįgalus – nelaimingas, o šita blondinė – tikra višta. O jei pabandytume vengti išankstinių prielaidų ten, kur jos nebūtinos ir atsižvelgti į tikrus žmonių veiksmus nesupaprastindami situacijos? Taip, tai atveria žymiai daugiau neapibrėžtumo, nes tuomet tenka pripažinti, kad aš daug ko nežinau ir negaliu taip paprastai prognozuoti kito žmogaus elgesio. Nesaugu? Bet arčiau tiesos. O aplinkiniai jums atsidėkos tuo pačiu.

7. Stiprink pasitikėjimą savimi

Autentiškumas reikalauja drąsos, stiprybės ir ištvermės, ypatingai, kai aplinkiniai spaudžia elgtis kitaip, nei tu žinai esant teisinga. Tad didesnis pasitikėjimas savimi ir tvirtumas, išlaikant savo nuomonę, padės įveikti sudėtingas situacijas.

8. Valdyk savo emocijas

Kai gyveni autentiškai, atsižvelgi į kitų poreikius ir darai viską, ką gali, kad elgtumeisi su jais pagarbiai. Įtemptose situacijose tai gali reikšti, kad prireiks kontroliuoti savo jausmus, o ne lieti juos, kaip vandenį iš krano.

Pasidalink, kuris punktas Tau šiandien aktualiausias?

Šaltinis: Mind Tools: Authenticity
Parengė: Antanas Mockus
Klinikinis psichologas
www.psichologineparama.lt
psichologine parama logo -psichika.eu

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

8 Responses

  1. J parašė:

    Number 3, please :D

  2. aktualiausias parašė:

    5

  3. punktas parašė:

    6

  4. edita parašė:

    2

  5. Dalius parašė:

    7

  6. Zivile parašė:

    7

  7. Laura parašė:

    2, 6 ir 7

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.