„Keiksmažodžiai” darbe
0 (0)

Yra keletas keiksmažodžių, kurių niekada neturėtumėme vartoti darbe. Ne, tai ne b*** ar n*****. Tai „reikia”, „privalo”, „negaliu”, „paprasta”, „tiesiog”, „tik” ir „greitai”.

Jie trukdo sveikam bendravimui. Jie pykdo žmones, trukdo diskusijoms ir stabdo projektus.

Vartodami šiuos „keiksmažodžius”, sukuri nespalvotą situaciją. O tiesa retai būna juoda ar balta. Žmonės supyksta ir prasideda problemos. Atsiranda nereikalinga įtampa ir konfliktai.  Aptarkime kai kuriuos šių „keiksmažodžių” atskirai:

Reikia. Tiesą sakant, reikia atlikti tik kai kuriuos dalykus. Užuot sakę „reikia”, sakykite „galbūt”, „Ką apie tai manote?”, „Kaip Jums atrodo?”, „Kaip Jums skamba tai, kad …?”.

Negaliu. Nors sakote „negaliu”, dažniausiai galite. Kartais taip atsiranda vienas kitam prieštaraujantys „negaliu”: „Mes negalime to pradėti, nes tai dar ne visai užbaigta” – „Mes negalime daugiau gaišti laiko, nes reikia pradėti.”

Paprasta. Žodis „paprasta” dažniausiai vartojamas kito žmogaus darbams apibūdinti. „Tau bus paprasta tai padaryti, ar ne?”. Bet atkreipkite dėmesį, kaip retai žmonės kalba apie savo užduotis kaip „paprastas”. mes sakome „tuoj pažiūrėsiu”, o kiti sako „padaryk”.

Šie „keiksmažodžiai” dažniausiai pasirodo diskutuojant (saugokitės ir jų „pusbrolių” – Visi”, niekas”, „visada”, „niekada”). Jei kas nors juos ištaria, rasti sprendimą pasidaro labai sunku. Tuo jie stumia kitus į kampą.

Šie „keiksmažodžiai” tampa dar pavojingesni, kai ištari juos visus kartu: „Mes privalome įdiegti šią funkciją. Mes negalime pradėti be jos. Visiems jos reikia. Išties tai tik smulkmena, padaryti gan paprasta. Turime tai padaryti greitai.” Tik dvidešimt keturi žodžiai, tačiau daugybė prielaidų. tai tikrų tikriausias nesėkmės receptas.

Jason Fried (2010). „REWORK„.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.