fbpx

10 didžiausių žmogaus fobijų
0 (0)

baime

Fobija – tai stipri, nepaliaujama ir nepagrįsta daiktų, veiksmų, žmonių ar situacijų baimė, dažnai trukdanti ją turinčiam žmogui gyventi normalų gyvenimą. Ir nors dažnai tokios situacijos, kai stambus, augalotas vyras paniškai bijo mažos pelytės, atrodo keistai arba net juokingai, neslėpkime – didesnių ar mažesnių fobijų turime visi. Tad pateikiame dešimties labiausiai pasaulyje paplitusių fobijų sąrašą.

10. Dantų gydytojų baimė. Pas stomatologą bijo eiti ne tik maži vaikai – kai kurie suaugusieji taip pat turi šią fobiją. Apie 20 proc. amerikiečių vengia vizito pas dantų gydytoją net paaštrėjus kritinei dantų būklei. Baimė susijusi su nemaloniu jausmu, kurį kelia dantų valymas stomatologiniu krapštuku, o šį jausmą gali ištverti toli gražu ne kiekvienas. Kaip bebūtų, procesas nėra toks skausmingas kaip, pavyzdžiui, dantų protezavimas, tiesa?

9. Šunų baimė. Nereikia būti dideliu šuniu, kaip kad dobermanas, kad tavęs bijotų. Netgi mažyčių šuniukų, kaip čihuahua ar jorkšyro terjeras, kartais bijoma. Pasak psichologijos profesoriaus Brado Schmidto, kinofobiją kenčia asmenys nepaisant to, ar šuo yra nors kartą jiems įkandęs.

8. Skrydžių baimė. Nemanykite, kad tik kaimo stuobriai, niekados nebuvę lėktuve, turi aviofobiją – maždaug 25 mln. amerikiečių taip pat bijo skraidyti. Tokia fobija gali būti įgimta arba įgyta sąlyčio su aero katastrofa metu.

7. Žaibo ir griaustinio baimė. Žmonėms, turintiems tokią fobiją, žaibas ir griaustinis kelia širdies virpulius ar netgi prakaitavimą. Kartais tokie asmenys, kurie bijo būti nutrenktais, netgi persikrausto į saugesnes vietas, kurių nepasiekia žaibai. Kaip teigia mokslininkas Johnas Westefeldas, 2006-ųjų metų studentų apklausos metu paaiškėjo, kad 73 proc. iš jų turi lengvą perkūnijos baimės formą, tačiau gėdijasi tai pripažinti.

6. Tamsos baimė. Tarp vaikų paplitusi tamsos baimė yra dažniausiai pasitaikanti fobija. „Vaikai tiki, kad iš tamsos gali išnirti jų įsivaizduojami vaiduokliai, pagrobėjai ar plėšikai“, – aiškina Vaikų Tyrimų Centro direktorius iš Virdžinijos Technologijos Universiteto Tomas Ollendickas . Įprastai ši baimė išnyksta su amžiumi, o tada, kai ji išlieka ir suaugus, fobija laikoma niktofobija (liguista nakties baime).

5. Aukščio baimė. Tarp visų baimių ši yra viena populiariausiųjų. 3-5 proc. visų Žemės gyventojų kenčia nuo akrofobijos – būvimo aukštose vietose baimės. Tyrimai parodė, kad žmonės su akrofobija aukštose vietose įsivaizduoja esantys net dvigubai aukščiau, negu ištikrųjų yra.

4. Kitų žmonių baimė. Ar kada nors matėte žmogų, kurio veidas kaista jam kalbant prieš auditoriją? Jis prakaituoja, sunkiai šneka, ar netgi jaučia pilvo skausmus? Tai žmogaus, kenčiančio socialine fobija, charakteristika. Pasak Nacionalinio psichinės sveikatos centro, net 15 mln. žmonių vien Amerikoje turi kitų žmonių baimę. Sociofobija kartais lemia tai, kad jos turėtojai netgi negali ramiai valgyti matant kitiems žmonėms.

3. Uždarų erdvių baimė. Puikiai žinoma agorafobijos vardu, uždarų erdvių baimė (2008-ųjų metų duomenimis) kamuoja 1,8 mln. suaugusių amerikiečių. Uždaros erdvės kelia neišvengiamybės, nesaugumo jausmą, tarsi žmogus negalėtų iš ten ištrūkti. Įprastai tokie žmonės vengia liftų, autotransporto priemonių, tunelių ir netgi oro uostų.

2. Vorų baimė. Nustatyta, kad moterys daug labiau bijo vorų, nei vyrai. Tyrime, aprašytame „Evoliucijos ir žmogaus elgsenos“ žurnale, Davidas Rakisonas iš Karnegio Mellono universiteto Pitsburge, teigia, kad net vienuolikos mėnesių amžiaus mergaitė išreiškia baimę paveikslėliams, kuriuose vaizduojami vorai ar gyvatės, tuo tarpu berniukai – ne. Evoliucijos teorija byloja, kad tokia baimė yra natūrali ir kyla dėl to, kad moterims dažnai tenka matyti vorus namuose, kuomet jos ruošia maistą, o tai yra prigimtinė moterų pareiga. Tuo tarpu vyrai tendencingai yra mokomi būti tvirtais ir pakankamai drąsiais nebijoti panašių gyvūnų.

1. Gyvačių baimė. Tai yra dažniausiai pasitaikanti baimė. Paniška baimė gyvatėms yra susijusi su mūsų protėvių sugebėjimais išgyventi laukinėje gamtoje. Gyvatės visais laikais buvo laikomos gyvybei pavojingais, pasišlykštėjimą keliančiais padarais. Kartais gyvatės netgi siejamos su šėtono kultu. Šiai fobijai atsparus tik labai nedidelis kiekis žmonių.

Šaltinis: balsas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

5 Responses

  1. ^^ parašė:

    Numeriu 3 pažymėtos baimės(Uždarų erdvių baimė) pavadinimas yra neteisingas, tikrasis yra klaustrofobija, o apie agorafobija galite pasiskaityti čia: http://lt.wikipedia.org/wiki/Agorafobija

  2. ... parašė:

    Klaustrofobija tai yra mokslinis šios baimės pavadinimas, o ,,uždarų patalpų baimė – paprastas, buitinis. Visos baimės turi savo mokslinius pavadinimus kurie baigiasi skiemenimis …fobija.

  3. Jenn parašė:

    Geriau jau išvardintų sprendimo būdus, kaip tas baimes įveikti, nes pas dantistą tikrai greitu metu nenueisiu, kad ir kas bebūtų…

  4. Petras Dovydaitis parašė:

    Kada baigs snigti?? Kiek galima vasaros noriu:/
    O jūs bijokit į sveikata duoda.ne būkite maybachas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.