5 bosų tipai – nuo gerų vyrukų iki šaunių niekšų
0 (0)

19 knygų, daugiau kaip 80 mokslinių straipsnių apie lyderystę, 10 svarbių klientų konsultacijos – tokį kelią turėjo nueiti profesorius Sydney Finkelsteinas, kad galėtų sudaryti išbaigtą vadovų klasifikaciją.

Mokslininkas įsitikinęs, kad vidutinis vadovas niekada neprives savo pavaldinio prie aukštumų, todėl verta ieškoti išskirtinės asmenybės ir talentingo vadybininko viename.

Savo naujausioje knygoje „Superbosai“ autorius moko skaitytojus atskirti vertingus vadovus nuo prastų. „Kas gali būti geriau už darbą vienam iš efektyviausių vadovų pasaulyje? Tik pačiam juo tapti“, – reziumuoja S. Finkelsteinas.

Siūlome įsidėmėti 5 jo nustatytus vadovų tipus.

Geri vyrukai

Kompetentingi, efektyvūs, su gerais ketinimais – taip S. Finkelsteinas apibūdina klasikinius vadovus. Jie nepretenduoja į svajonių šefo titulą.

Su kasdienėmis užduotimis jiems padeda susidoroti standartinės, daug metų nekintančios „žaidimo taisyklės“, reiklumas ir tam tikras abejingumas darbuotojams. „Totalaus stabilumo atmosfera turi ir atvirkštinę pusę: pavaldiniams negresia nei kilimas karjeros laiptais, nei galimybė parodyti savo tikruosius sugebėjimus“, – aiškina mokslininkas.

Šaunūs niekšai

„Šauniems niekšams niekas neturi reikšmės, išskyrus pergalę, – niekas. Šaunus niekšas sugebės priversti darbuotojus dirbti iki trijų valandų nakties kelias dienas per savaitę. Jis gali negailestingai nubausti žmones, jeigu tie padarys klaidą“, – aiškina mokslininkas.

Perdėtas tokių vadovų griežtumas ir padidinti reikalavimai, troškimas nugalėti bet kokia kaina daro stebuklus su pavaldiniais. Jų pavaldiniai nejaučia motyvacijos stokos ir greitai praauga savo kolegas.

Ryškiausias šaunaus niekšo pavyzdys – Laris Ellisonas, vienas korporacijos „Oracle“ įkūrėjų. „Rimbo ir rimbo“ metodu jis sugebėjo išauginti pusę Silicio slėnio verslininkų. L. Ellisonas savo taktiką vadina pajuokos vadyba. Jo buvę pavaldiniai pripažįsta, kad pasiekė neįtikėtinų laimėjimų dėl šefo priekabių, pašaipų ir net gąsdinimų.

„Efektyvus bosas neprivalo būti mielas, – primena profesorius S. Finkelsteinas. – Jo svarbiausia užduotis – paruošti žmogų didesnei atsakomybei ir suteikti šansą maksimaliai pasireikšti.“

Valdingi bosai

Svarbu nepainioti šaunių niekšų su valdingais bosais, tokiais pat šaltais, bet mažiau efektyviais. Vienas iš tokių – Donaldas Trumpas.

Visų pirma valdingi bosai garsėja savo agresyvia vadovavimo maniera. „Jie vadovauja valdydami kitus, išlaikydami distanciją ir elgdamiesi tarsi dievai. Žmonės turi juos dievinti, bet jokiu būdu nebandyti pasijusti jiems lygūs“, – taip apibūdina šį tipą mokslininkas. O šaunūs niekšai dirba ranka rankon su kolegomis, įkvėpdami pavaldinius savo pavyzdžiu.

Maištininkai

Dar vienas populiarus vadovų tipas – maištininkai. Jų nejaudina pavaldinių ateitis. Galbūt jie paprasčiausiai negalvoja apie save kaip apie talentingą vadybininką ar šefą.

„Kai kurie bosai, pavyzdžiui, Millsas Davisas, nesiruošia įkvėpti ar apmokyti kitų, nors galiausiai būtent tai ir padaro“, – rašo S. Finkelsteinas.

Apsupdamas save jaunais žmonėmis, garsus džiazo pūtikas Davisas siekė klastingų tikslų: norėjo visą laiką išlikti geros formos ir mokytis iš „šviežio kraujo“ naujų triukų. Iš to išlošdavo ir kita pusė: pradedantieji muzikantai perimdavo iš pripažinto autoriteto jo gudrybes, grojimo stilių bei požiūrį į savo amatą, klausytojus ir kolegas.

Auklėtojai

Atsidurti po boso auklėtojo sparneliu reiškia pagauti laimės paukštę už uodegos. „Skirtingai nuo maištininkų ir šaunių niekšų, – komentuoja S. Finkelsteinas, – jie iš tikrųjų rimtai rūpinasi savo pavaldinių sėkme ir didžiuojasi savo sugebėjimu ugdyti kitus.“

Tokie vadovai būna kantriausi ir dėmesingiausi detalėms. Laiku sukurtas grįžtamasis ryšys, papildomi paaiškinimai, strategijos peržiūrėjimas didelių projektų viduryje – visa tai garantuota auklėtojo pavaldiniams. Toks šefas nuoširdžiai linki darbuotojui sėkmės ir negaili laiko bei jėgų, kad jį paskatintų ir padėtų.

Prie žymių šio tipo bosų kategorijos S. Finkelsteinas priskiria futbolo trenerį Billą Walshą, kuris sukūrė visiškai naują žaidimo aikštėje taktiką ir išaugino daugumos NFL komandų trenerius.

Parengė alfa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.