8 onkologinės ligos tiesiogiai siejamos su alkoholio vartojimu
0 (0)

Corbis-42-34847477

© J J D/cultura/Corbis

Alkoholiniuose gėrimuose esantis etanolis pagal Pasaulio sveikatos organizaciją ir Tarptautinę vėžio mokslinių tyrimų agentūrą yra klasifikuojamas kaip pirmos grupės kancerogenas. Pirmai grupei priklauso medžiagos, kurių kancerogeniškumas (t.y. galimybė sukelti vėžį) yra įrodytas remiantis moksliniais tyrimais ir nustatytas priežastinis ryšys tarp tam tikros medžiagos ir galimybės išsivystyti vėžiniams susirgimams.

Alkoholio vartojimas yra siejamas su šiomis vėžio formomis: lūpos, gerklų, burnos ertmės ir ryklės piktybiniais navikais, stemplės, gaubtinės žarnos, tiesiosios žarnos, krūties piktybianiais navikais, kepenų ir intrahepatinių tulžies takų piktybiniais navikais.

Kiekvieną dieną suaugusiai moteriai suvartojant 10 g etanolio (apytiksliai vieną standartinį alkoholinį gėrimą), rizika susirgti krūties vėžiu padidėja 7-10 proc. Lyginant su kitomis vėžio formomis, krūties audinys turi didesnį polinkį supyktibėti, vartojant alkoholį. Yra įrodyta, kad anksti pradėtas vartoti alkoholis turi įtakos viso gyvenimo krūties vėžio rizikai.

Rizika, susirgti storosios žarnos vėžiu lyginant nevartojančius alkoholiu arba retai vartojančiais su vidutiniškai vartojančiais (1-4 gėrimus per dieną, tai atitiktų 12,6-49,9 g etanolio per dieną) padidėja 21 proc., o lyginant su daug vartojančiais (daugiau nei 4 gėrimus per dieną, tai atitiktų daugiau nei 49,9 g etanolio per dieną) padidėja 52 proc. Taip pat kiekvieną dieną suvartojant 10 g etanolio (apytiksliai vieną standartinį alkoholinį gėrimą), rizika susirgti storosios žarnos vėžiu padidėja 7 proc.

Yra patvirtintas tiesioginis ryšys tarp alkoholio vartojimo ir kepenų vėžio rizikos. Vartojant 3 ir daugiau alkoholinius gėrimus per dieną, rizika susirgti kepenų vėžiu yra didžiausia.

Svarbu pabrėžti, kad nors rizika, vartojant alkoholinius gėrimus, susirgti viena ar kita vėžio forma skiriasi priklausomai nuo suvartoto alkoholio kiekio, vis tik saugaus alkoholio kiekio nėra.

2014 m. publikuotoje Tarptautinės vėžio mokslinių tyrimų agentūros „Pasaulio vėžio ataskaitoje” pateikiama labai aiški išvada – tokia sąvoka, kaip „atsakingas alkoholio vartojimas” neegzistuoja.

Trys pagrindinės mirties priežastys – kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai ir išorinės mirties priežastys 2014 m. sudarė 84,2 proc. visų mirusiųjų.

2014 m. nuo piktybinių navikų mirė 8028 asmenys. Iš jų daugiausiai mirė nuo trachėjos, bronchų ir plaučių vėžio – 1338 asmenys, skrandžio vėžio – 698, priešinės liaukos – 521, krūties vėžio – 520.

Lapkričio 16-20 d. trečiajį kartą Europoje minima Informavimo apie alkoholio žalą savaitė (The Awareness Week on Alcohol Related Harm- AWARH). Šių metų tema – Europos Alkoholio Strategija: metas veikti!

Lukas Galkus
Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija

Pranešimas parengtas remiantis šiais informacijos šaltiniais:
1) http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/latest_classif.php
2) Liu, Ying, Nhi Nguyen, and Graham A. Colditz. „Links between alcohol consumption and breast cancer: a look at the evidence.” Women’s Health 11.1 (2015): 65-77.
3) Fedirko, V., et al. „Alcohol drinking and colorectal cancer risk: an overall and dose-response meta-analysis of published studies.” Annals of Oncology 22.9 (2011): 1958-1972.
4) World Cancer Research Fund International. Diet, nutrition, physical activity and liver cancer. http://wcrf.org/sites/default/files/Liver-Cancer-2015-Report.pdf
5) http://www.iarc.fr/en/publications/books/wcr/
6) http://sic.hi.lt/data/la2014.pdf

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Povilas parašė:

    Ar žinai kam naudinga, kad asmuo geria alkoholį? Valstybei, ekonomikai, ligoninėms, privačioms įmonėms, visai sistemai. Tik ne pačiam asmenui.
    O su tokiais straipsniais kaip šis, alkoholio vartojimas nesumažės.
    Kadangi alkoholio vartojimą skatina reklamos, su alkoholiu kovoti reiktų reklamomis taip pat. Socialinėms reklamomis, žiauriomis ir tiesmukiškomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.