Apie proto galias
0 (0)

1924 m. Hansas Bergas užfiksavo smegenų vibracijas bei jų pokyčius mąstymo procese, vėliau mokslininkai įrodė, kad pats imliausias žmogaus smegenų vibracijų dažnis yra nuo 7 iki 14 kartų per sekundę, t.y. alfa – atsipalaidavimo, snūduriavimo ir svajonių lygmuo. Šiame lygmenyje veikiančios smegenys geba geriau įsiminti informaciją, generuoti originalias idėjas, veiksmingiau spręsti problemas, kurti. Tai įrodo žymių meninkų kūrybos principai bei mokslininkų (Edisono, Einšteino, Mendelejavo ir k.t) idėjų generavimo metodai. Kada sąmoningai išmokstame valdyti stresą ir sąmoningai pasiekti atsipalaidavimo lygmenį? Juk tradicinėje švietimo sistemoje vaiko atsipalaidavimas, fantazavimas ir svajojimas traktuojamas, kaip nepageidautinas elgesys mokymo procese. Vaikas skatinamas būti įsitempęs, kad įsimintų jam teikiamą informaciją.

smegenu-bangos

Budrumo ir streso būsenoje smegenys veikia beta lygmenyje – nuo 14 iki 35 kartų per sekundę dažniu. Kylant smegenų vibracijoms t.y. streso lygiui, smegenys nepajėgios kūrybingai mąstyti ir prisiminti informaciją (pvz.: egzamino metu geras mokinys negali atsakyti paprasto klausimo). Šis lygmuo skirtas tik fizinei veiklai. Išmokime patys ir išmokykime vaikus mokytis ir mąstyti alfa lygmenyje, o kilusias idėjas drąsiai įgyvendinti budriame beta lygmenyje.

Ugdant sąmoningumą atsipalaidavimo lygmenyje vystosi gebėjimas sąmoningai veikti teta lygmenyje, kuriame smegenys vibruoja nuo 4 iki 7 kartų per sekundę dažniu. Čia yra saugomos visos tėvų, mokytojų ar visuomenės įdiegtos nuostatos, įsitikinimai. Įgiję sąmoningumo, šiame lygmenyje galime atsikratyti neigiamų nuostatų apie save ir kurti teigiamus įsitikinimus, kurie padėtų augti ir formuotis sveikai asmenybei.

Dar vienas gyvenimo valdymo įrankis remiasi 1970 m. pristatyta Rodžerio Sperio smegenų pusrutulių teorija, kuri teigia, jog žmogaus smegenų pusrutuliai atsakingi už skirtingas funkcijas:

  • kairysis pusrutulis atsakingas už informacijos apdorojimą, analitinį mąstymą, loginius sprendimus, konkretumą, nuoseklumą, mokslą;
  • dešinysis – už vaizduotę, kūrybiškus sprendimus, detalių jungimą į visumą, intuiciją.

Tik naudojantis abiejų smegenų pusrutulių funkcijomis žmogus geba atskleisti savo tikrąjį potencialą. Tradicinis ugdymas didžiąją dalį dėmesio skiria kairiojo pusrutulio ir jo funkcijų lavinimui, vaizduotę ir kūrybiškumą nustumiant į paskutinę vietą, kai tuo tarpu vaizduotė yra pirmykštė saviraiškos forma (Pvz.: žmonės dar neturėjo kalbos, o informacija dalijosi per piešinius ant uolų).

Paprasti Chosė Silvos sukurti proto lavinimo pratimai lavina ir balansuoja abu smegenų pusrutulius. Harmoningos smegenų veiklos pagrindu formuojasi vidinio pasaulio struktūros, plėtojasi asmens psichinės galios. Vidiniai veiksniai stimuliuoja išorinę vaiko raidą. Be kita ko, yra įrodyta, kad buvimas alfa lygmenyje labai naudingas sveikatai. Atsipalaidavimo metu gerėja kraujotaka, atsistato nervinė sistema, regeneruojasi visos organizmo funkcijos.

Proto lavinimo pratimai, arba technikos, taip pat ypač stiprina intuityvius gebėjimus bei įžvalgumą. Tai esminis sėkmės ir savirealizacijos faktorius šiandieniniame pasaulyje. Suvokdami savo proto galimybes ir idėjas generuojančio dešiniojo smegenų pusrutulio panaudojimo principus, savarankiškai gebėsime priimti atsakingus sprendimus, kūrybiškai spręsti iškilusias problemas bei sėkmingai valdyti stresą.

Parengė:
Agnė Rūgienė

Daugiau: silvametodas.lt
Facebook’e: Silvametodas

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. Aistė parašė:

    Įdomu, bet kad kiek prieštarauja tam, ką šiaip esu skaičiusi apie alfa ir beta būsenas. Alfa būsena – snūduriavimo būsena, į kurią patenkame prieš pat užmigdami. O beta – būsena, kurioje esame būdraudami, kai nemiegame.
    Alfa būsenoje galbūt ir atsiveria kūrybiškumas, bet kažin ar įmanoma kažką labai gerai išmokti, įsiminti, kadangi tuo metu mintys laisvai klaidžioja ir nelabai klausosi aplinkos.

    • Deimante parašė:

      Tai nepriestarauja tam, ką esi girdėjusi. Alfa iš tikrųjų yra snūduriavimo būsena daugeliui žmonių. Tačiau žemesnėse smegenų vibracijose slypi mūsų genialumas. Visa problema, kad mes esame įpratę dirbti tik aktyviame Beta dažnyje, kur mus veikia patirtis ir logika. O Alfa lygmuo daugeliui žmonių yra tik prieangis į sapnų pasaulį. Daugeliui, bet ne visiems. Talentingi kūrėjai, vaikai, sėkmingi verslininkai turi savybę šiame lygmenyje veikti budrūs. Tai yra ištreniruojama ir tada mintys nėra padrikos, bet priešingai labai tikslingos ir greitos. Kai kas tikią savybę turi iš prigimties, kai kas turi to mokytis. Tokia ir yra Silva metodo esme, išmokti intensyviai dirbti Alfa lygmenyje, kad išnaudotume visą savo potencialą.

  2. virpesiukai parašė:

    Keletas dalyku.
    1. Silva pagal savo kvalifikacija buvo radio-technikas; jo zinios psichologijoje (tapusia jo aistra) – deja, tebuvo sarlatno lygio, tad ir jo metodai iki siol nera mokslo patvirtinti, remiasi isimtinai tikejimu.
    2. Visos smegenu busenos (alfa, beta) yra reikalingos ir organizmo pasamoningai pasirenkamos optimaliai. Kisantis i si procesa samoningai, galima prisidaryti bedu, apie kurias ne nenutuokiama. Tai galima is dalies palyginti su mitybos reguliavimu pagal maisto produktus, pvz: valgau tik gyvulini maista , tik zalias darzoves etc.
    3. Smagioji dalis :) Priezasties bei pasekmes sukeitimas vietomis. I siuos minties spastus patenka paparastai mazai su mokslu bei logika reikalu tureje Silva metodo pasekejai. Apie ka mes cia? Pradekim is toliau. Tarkim, masinos varikliui dirbant optimaliai, skleidziamas tam tikras bazinis daznis; dirbant kitais rezimais, tasai daznis skirsis. Variklio skleidziamu garsu daznis – pasalinis variklio darbo efektas, tad, pvz. dirbtinai leisdami per garsiakalbi atitinkamo daznio garsus, variklio darbo nepagerinsim :) Ir nepabloginsim, beje.
    Analogiskai yra su galvos smegenimis: kiekvienoje busenoje smegenys skleidzia tam tikro daznio elektromagnerines bangas kaip pasalini savo funkcionavimo efekta; isspinduliuodami i zmogaus smegenis atitinkamo daznio elektromagnetines bangas (ar tuo labiau priversdami zmogu klausytis atitinkamo daznio garsu :), smegenu busenos bei ju darbo funkcionavimo nepakeisim. Dabar pasiziurim, ka raso „www silvametodas lt”
    — Mentaliniai tyrimai atskleidė, kad raktas į daugelį dalykų, kurių mes trokštame gyvenime, tai gausa, karjeros sėkmė, sveikata, laimė ar nušvitimas, yra ypatinga būsena, kurią sukelia tam tikri smegenų dažniai —
    :) Juokinga, tiesa? smegenu dazniai sukelia atitinkamas smegenu busenas :) Cia kaip automobilio varikli virpinant reikiamu dazniu, priverciam ji atitinkamai veikti.
    Sis absurdas Silva pasekeju tarpe yra labai paplites (kai kas net specialiai klausosi reikiamo daznio garsu, tikedamasis pervesti smegenis i alfa busena), tad vertejo apie tai detaliau.

    • Paulius parašė:

      Matomai virpesiukas užsisėdėjo garaže.

      Galima atlikti paprastą ekperimentą, Nueiti į turgų ir pašnekėti su kuo daugiau turgininkų ir tai turėtu užtrukti pusdienį. Tada nueiti į girią ir ten pabūti. Jei pratimas atliktas nuoširdžiai skirtumas tikrai jausis.

      Taip ir su tais dažnio klausymosi, jei nėra vidinio ketinimo, nieko nepavyks, o jei yra vidinis ketinimas, klausimas ar reikia to išorinio dažnio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.