Ar atstumas išskiria?
0 (0)

meile

Mano draugei 19, man 25. Draugaujame jau beveik du metus. Neseniai ji išsikraustė studijuoti į kitą miestą ir atstumas man pradėjo kelti nerimą. Nors susitinkame kiekvieną savaitę, kalbamės daug telefonu, kartais atrodo, kad ne viską apie ją žinau. Nors ja pasitikiu, dažnai kyla minčių, kad atstumas gali mus atitolinti, ji gali sugalvoti susirasti kitą vaikiną.

Mano draugė priklauso politinei jaunimo organizacijai, kuri nuolat rengia įvairius seminarus, mokymus, išvykas. Kiekviena išvyka baigiasi „neoficialia dalimi”. Man daug apie jas nepasakoja, tik pastebiu, jog ji ten visada ilgai neina miegoti. Būna, kad iki 4 ryto „bendrauja”. Mane tai labai neramina, kartais net žeidžia. Tomis naktimis sunkiai miegu, rytais pabundu prastos nuotaikos. Mes su drauge jokiuose vakarėliuose iki 4 ryto neišbūnam, visada tvarkingai einam miegot. Pradedu galvoti, kad jai to reikia. (Šėlt iki ryto?)

Aš parodau nepasitenkinimą, o ji tada irgi užpyksta, kaip galiu aš kažką blogo tame matyti, ja nepasitikėti ir priekaištauti. Aš taip negaliu, kenčiu labai.

Ačiū už atsakymą,
Tomas

Komentuoja psichologė Ustina Fedkovič

Sveikas Tomai,
Ačiū, kad daliniesi savo nuogąstavimais, nerimu. Suprantama, kad tokia situacija verčia Tave kentėti. Tačiau verta prisiminti, kad neužtikrintumas yra neatsiejama santykių dalis. Negalime tiksliai prognozuoti nei savo, nei kitų žmonių elgesio ateityje.

Panašu, kad skiriantis atstumas skatina Tavo nepasitikėjimą. Nėra vieningo atsakymo ar atstumas suartina, ar išskiria. Analogiškai kaip ir konfliktai gali supriešinti arba paskatinti pokyčius, savęs pažinimą. Išskiria ne pats nuotolis, o bendravimo, atvirumo stoka. Atstumas gali išryškinti nesutarimus, užsitęsusius konfliktus. Kaip minėjai su drauge susitinkate kiekvieną savaitę, daug kalbatės telefonu, kas yra reikalinga norint išlaikyti artumą.

Galimai draugės elgesys nėra Tavo jausmų priežastis, kadangi kiekvienas esame atsakingi už savo jausmus. Nepasitikėjimas, pavydas kelia abejonių, skatina norą lyginti save su kitais. Šie jausmai yra susiję su žema saviverte. Pabandyk įsivertinti savo teigiamas savybes. Kokios Tavo savybės patinka draugei? Norint tobulėti patartina lyginti save tik su pačiu savimi.

Dažniausiai elgesys nėra tikslas, o tik priemonė pasiekti tikslui. Dėl to norint keisti situaciją svarbu orientuotis į teigiamą tikslą. Kaip minėjai nepasitikėjimas, priekaištai, sukelia draugės pyktį. Pagalvok kokių santykių nori? Kokios „priemonės“ padėtų to siekti? Linkiu kantrybės ir pozityvumo siekiant tikslų.

Psichologė Ustina Fedkovič
www.psichologo-konsultacija.com
ustina@psichologo-konsultacija.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.