Emocinė neištikimybė – kas tai ir kaip tai atpažinti?
5 (1)

Vienas kitam patinkate, jums gera būti kartu, kalbatės su juo, dalinatės intymiais, linksmais, o galbūt ir seksualinio pobūdžio elektroniniais laiškais. Juokaujate, flirtuojate, gražiau rengiatės, kai su juo susitinkate pietų ar išlenkti po taurę, jam rašote ilgus elektroninius laiškus ar slaptas žinutes. Kas gi čia blogo?

Problema ta, kad jis nėra jūsų vyras, o jūsų vyras nė nenutuokia apie šio asmens egzistavimą. Jis gali būti jūsų buvęs vaikinas iš studijų laikų, feisbuko draugas ar bendradarbis. Ar tai – gražios ir visiškai nekaltos draugystės pradžia, ar vis tik jūsų santuokos pabaigos pradžia? Jei nėra sekso, ar būtų galima tai pavadinti neištikimybe? Taip – emocine neištikimybe. Štai keli atsakymai į dažnai užduodamus klausimus apie neištikimybę be sekso, rašo womansday.com.

Kas yra emocinė neištikimybė?

„The Monogamy Myth: A Personal Handbook for Recovering from Affairs“ knygos autorė Peggy Vaughan emocinę neištikimybę apibrėžia kaip emocinį ryšį su priešingos lyties atstovu, kuris yra slepiamas nuo sutuoktinio. Iš esmės emocinės neištikimybės atvejų pasitaiko, kai vienas partneris nukreipia fizinę ar emocinę energiją, laiką ir dėmesį į kitą asmenį, ne tą, su kuriuo palaiko ilgalaikius santykius, ir dėl to nuolatinis partneris jaučiasi apleistas.

Kodėl tai svarbu, jei nėra sekso?

Galbūt daugeliui tai pasirodys keista, bet dažniausiai atsigauti po patirtos seksualinės neištikimybės kur kas lengviau nei susitaikyti su mintimi, kad partneris jus apgavo“, – konstatavo P. Vaughan. Žmogus, sužinojęs apie partnerio emocines glamones su kitu asmeniu, neišvengiamai suabejoja, ar išvis galima pasitikėti tokiu žmogumi. Slaptumas – savotiška raudona vėliava. Emocinė neištikimybė susijusi su pažeistu partnerio pasitikėjimu, ne seksu su kitu partneriu.

Kaip nustatyti, ar puoselėjama draugystė virs emocine neištikimybe?

Paklauskite savęs, ar su kitu asmeniu darote dalykus ir kalbate apie dalykus, kurių nedarote ir apie kuriuos nekalbate su savo antrąja puse. Galbūt dedate nežmoniškas pastangas tam, kad rastumėte laiko kitam asmeniui? Galbūt dėl to nukenčia santykiai su draugais ar šeimos nariais, o galbūt šį ryšį nuo visų slepiate?

Mūsų dienomis tokių atvejų pasitaiko dažniau?

Vienareikšmiškai. Moterų psichologijos centro įkūrėja ir vadovė Jessica LeRoy linkusi tvirtinti, kad mes ne tik turime galimybę turėti kontaktų darbe, ne ką mažiau populiarūs ir internetiniai „romanai“. „Dabar vos pagalvojus apie buvusį vaikiną turbūt visada galima jį rasti feisbuke“, – komentavo ji. Maža to, dėl internetinės komunikacijos ryšį užmegzti paprasčiau ir greičiau, jis būna intensyvesnis.

Kodėl į emocinę neištikimybę panirusieji neigia darantys ką blogo?

Dažniausiai todėl, kad nėra sekso. Daugelis nemato nieko blogo – juk tai tik draugystė. Dažniausiai neištikimybę būname linkę sieti su seksu. Vis tik P. Vaughan mano, kad emocinės neištikimybės atvejų pasitaiko vis dažniau – elektroniniai laiškai, pietūs, gėrimai. Net ir tais atvejais, kai ryšys akivaizdžiai rimtėja, vis dar galima apsiginti teigiant, kad tai tik nekalti pietūs. Taigi dar nė nesusivokus jau turima prikaupus gausybę paslapčių, puoselėjamas emocinis ryšys su kitu asmeniu.

Ar tai reiškia santuokos pabaigą?

Nebūtinai, tačiau tai neišvengiamai turės neigiamų padarinių, jei antroji pusė apie tai sužinos. „Žmogus staiga gali pasijausti visiškai nepažįstantis partnerio“, – galimas tokių ryšių pasekmes vardino P. Vaughan. Užmezgus stiprų emocinį ryšį su kitu asmeniu, nepriklausomai nuo to, ar yra seksualinių santykių, ar ne, antrajai pusei ši žinia neišvengiamai bus labai skausminga. Be to, emociniai ryšiai gali nuvesti į fizinę neištikimybę, o tada situacija taps dar blogesnė ir ją išnarplioti bus itin sudėtinga.

Ką daryti?

Atsakymas vienareikšmiškas – dėti tašką. „Nebeatsakykite į elektroninius laiškus ir skambučius. Ar būtų teisinga prisipažinti? Turbūt geriau to nedaryti. Kuo labiau klausimą sureikšminsite, tuo jūsų antrajai pusei bus sunkiau. Vis tik svarbu suvokti būtinybę santykį visiškai užbaigti. Jei manote, kad eksperimentinį ryšį galite paversti kur kas nekaltesniu variantu, jūs klystate. P. Vaughan neabejoja, kad tokiais atvejais būtina sukaupti visą ryžtą ir elgtis užtikrintai.

Parengė delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

1 Response

  1. tesiog as parašė:

    Buvo taip…ir tai nuėjo tiek toli,kad nežinau,kaip iš to beišsipainioti.tai žiauriai sunku,taip sunku,kad lengviau būtų numirti.bet dukrą reikia užaugint.tiksliau ir noriu numirt,nes išeities kažkokios kaip ir nėra

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.