fbpx

Geras ir kokybiškas miegas – kodėl tai svarbu?
0 (0)

freepik.com

Visi puikiai žinome, kad kokybiškas miegas užtikrina gerą mūsų savijautą, nuotaiką bei darbingumą. Ir vis dėlto, labai dažnai dėl įtempto gyvenimo ritmo jį nustumiame į šalį. Gerą miego rėžimą iškeisdami į viršvalandžius darbe ar pramogas su draugais, pamirštame, kad be jo mūsų organizmas gali susidurti su rimtomis fizinėmis ar net psichologinėmis problemomis.

Kodėl gerai išsimiegoti yra svarbu?

Kokybiškas miegas užtikrina:

  • Normalią smegenų veiklą. Smegenims pradėjus jausti miego trūkumą gali sutrikti atmintis, erdvinė orientacija, prailgėti mūsų reakcijos laikas. Moksliniai tyrimai rodo, kad miego trūkumas mūsų smegenims gali turėti tokį patį poveikį kaip ir alkoholis.
  • Didesnį fizinį pajėgumą. Normaliai žmogaus savijautai ir organizmo funkcijoms palaikyti reikia tarp 7 ir 9 valandų miego per parą. Aktyviai sportuojantiems – iki 10 val. Sportininkų organizmui miegas yra tokio paties svarbumo, kaip reikiamas skaičius suvartojamų kalorijų ar maistinių medžiagų. Jo dėka mūsų kūnas greičiau gyja ir atsistato po fizinio krūvio, esame labiau koordinuoti, energingesni. Atitinkamai, galime parodyti geresnius greičio ir ištvermės rezultatus.
  • Normalią širdies veiklą. Miegant nekokybiškai ir mažiau, nei 7 valandas per parą, stipriai padidėja rizika susirgti širdies ligomis. Kodėl? Nes rik išlaikant normalų miego ritmą, mūsų kraujotaka yra pajėgi sureguliuoti pati save.
  • Normalios imuninės sistemos palaikymą. Miegas padeda kūnui atsinaujinti ir atsistatyti. Normalios imuninės sistemos palaikymas yra neatsiejamas nuo šių procesų. Kokybiškas miegas padeda organizmui kovoti su virusais ir infekcijomis, sumažina peršalimo ligų tikimybę.
  • Stabilaus kūno svorio palaikymą. Miego trūkumas yra viena iš pagrindinių nutukimo priežasčių. Miego stoka neigiamai veikia mūsų hormonų sistemą, kuri atsakinga už sotumo jausmą. Neišsimiegojus jaučiamas didesnis alkis, dingsta motyvacija sportuoti, nuolatos jaučiamės apsunkę.
  • Mažesnę depresijos tikimybę. Neišsimiegoję jaučiamės nemotyvuoti, apatiški ir nelaimingi, smegenims tampa sunkiau priimti tinkamus sprendimus. Nemigai tęsiantis ilgą laikotarpį, ji veda į pastovią apatijos ir prastos nuotaikos būseną, kuri gali peraugti net į depresiją. Tuo tarpu reguliarus kokybiško miego ciklas užtikrina ne tik gerą savijautą, bet ir gerą, pozityvią nuotaiką.

Kokybiškas miegas – kas tai?

Vieną dieną išmiegoję 7 valandas galime jaustis žvalūs ir energingi, o kitą – mieguisti ir pasyvūs. Tad, kaip užtikrinti miego kokybę?

Miego kokybę lemia keli paprasti faktoriai. Pirma, jei užmiegate per mažiau nei 30 minučių. Antra, jei nakties metu prabundate ne daugiau nei vieną kartą. Trečia, jei prabudus nekyla sunkumų užmigti vėl. Tokį miegą galima vadinti kokybišku.

Kaip miegą paversti kokybišku? 

Pirma, norint miegoti GERAI, svarbu rėžimas. Tik keliantis ir einant miegoti tuo pačiu metu kasdien, miegas taps efektyvus ir kokybiškas. Dėl šios priežasties, sunkios darbo savaitės metu prarasto miego nebandykite kompensuoti savaitgalį vartydamiesi lovoje iki vidurdienio. Taip išbalansuosite savo organizmą, o sekmadienio vakarą nepavyks anksti užmigti. Atitinkamai, pirmadienį jausitės nepailsėję, stokosite jėgų ir koncentracijos.

Antras svarbus aspektas – aplinka, kurioje miegame. Kambaryje neturėtų būti nei per šalta, nei per karšta. Ideali kambario temperatūra miegui yra 16–18 laipsnių. Atkreipkite dėmesį ir į čiužinį, ant kurio miegate. Siekiant kokybiško miego čiužinys neturėtų būti per plonas. Optimalus čiužinio storis – 17-19 cm.

Problemas palikite už miegamojo durų

Galiausiai, nepamirškime pasakymo – visas problemas reikia palikti už miegamojo durų. Po visų dienos darbų mūsų smegenys būna įsitempusios. Neatsipalaidavus ir nuolat galvojant apie biure laukiančius darbus, užmigti bus gerokai sunkiau. Prieš miegą pagulėkite šiltoje vonioje, paskaitykite knygą ar paklausykite ramios muzikos. Taip pat, prisiminkite, kad likus pusvalandžiui iki miego nerekomenduojama naudotis kompiuteriu ar išmaniuoju telefonu. Šių prietaisų skleidžiama mėlynoji šviesa trikdo normalų mūsų miego ciklą.

Daugiau gero miego patarimų Facebook grupėje: GERO MIEGO KLUBAS

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.