Intelekto rūšys pagal Gardnerį
0 (0)

Intelekto sąvoka yra viena plačiausiai vartojamų psichologijoje, o ir kasdieniniame gyvenime. Šios sąvokos reikšmė gan prieštaringa.

Hovardas Gardneris (Howard Gardner) nesutinka su nuomone, kad intelektas – tai bendrieji sugebėjimai, kuriuos galima įvertinti tradiciniais intelekto testais. Jis teigia, kad yra aštuonios intelekto rūšys. Kiekviena jų remiasi skirtingomis smegenų dalimis ir plėtojasi skirtingomis raidos kryptimis.

Vieniems žmonės tam tikrose srityse geriau sekasi nei kitose ir pagal tai jie skiriasi tarpusavyje.

Standartiniai IQ testai daugiausiai skirti dviem intelekto rūšims: loginei-matematinei ir kalbinei tirti. Kitos šešios rūšys paprastai lieka nepastebėtos, neįvertintos arba tiesiog nepamatuotos.

Toliau pateikiamos aštuonios intelekto rūšys su jų raiškos pavyzdžiais. Atliekant gyvenime įvairias realias užduotis dažniausiai yra derinamos kelios intelekto rūšys tarpusavyje.

intelekto-rusys

Loginis-matematinis intelektas: dažnai vadinamas moksliniu mąstymu, apibūdina mąstyseną, kuri pasitelkiama sprendžiant matematines ir mokslines problemas. Tai linijinis ir analitinis intelektas. Būdingas mokslininkams, matematikams, gydytojams.

Kalbinis intelektas: sugebėjimas sklandžiai naudotis kalba. Šis intelektas pasitelkiamas reikšti mintis ir jausmus. Būdingas Poetams, rašytojams, vertėjams, advokatams.

Vaizdinis, arba erdvinis intelektas: sugebėjimas tiksliai suvokti ir įsiminti vaizdinę informaciją, orientuotis erdvėje, suprasti erdvės struktūrą ir vaizduotėje transformuoti trimačius objektus. Būdingas menininkams, inžinieriams, miesto architektams, skulptoriams, lakūnams.

Muzikinis intelektas: sugebėjimas suprasti ir kurti muziką. Būdingas kompozitoriams, muzikams, dirigentams.

Kūno arba kinestestzinis intelektas: sugebėjimas pažinti kūną ir efektyviai juo naudotis. Būdinga sportininkams, šokėjams, chirurgams, amatininkams.

Gamtinis intelektas: sugebėjimas suprasti gamtos dėsnius. Būdingas biologams, geologams, okeanografams.

Tarpasmeninis intelektas: reiškia sugebėjimą suprasti kitus, jų elgesio motyvus, įvertinti raiškos ženklus, ketinimus, norus. Būdingas politikams, mokytojams, psichoterapeutams, prekybininkams.

Intrapersonalinis intelektas: žinios apie savo vidinį gyvenimą, santykis su savo jausmais. tai pats asmeniškiausias intelektas, jį galima pajusti per kalbą, muziką ir kitas raiškos priemones. Būdingas aktoriams, dvasios vadovams.

Pagal: Barbara Hansen Lemme. Suaugusiojo raida. Poligrafija ir informatika. Kaunas: 2003, 150-151 psl.
Iliustracija: rawpixel.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Valentas parašė:

    Kažkaip keista, kad p. Gardneris sugebėjo suprast, kad obuolys gali nukristi ant galvos ir tam reikia turėti gamtinio intelekto; ar kad reikia kinestezinio intelekto, kad „efektyviai juo (kūnu) naudotis”.

    Kokia šito straipsnio nauda?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.