Kiekvieną dieną susiduriu su valgymo bėdom
0 (0)

nenoriu-valgytiKlausimas:

Sveiki. Aš Agnė. Kiekvieną dieną susiduriu su valgymo bėdom. Mama verčia mane pavalgyti nors kartą per dieną, bet aš nenoriu. Pati žinau, kad valgyti reikia ir panašiai, bet neprisiverčiu savęs to daryti. Kartais, kai užsinoriu valgyti, pradedu galvoti ar man to tikrai reikia ir dažniausiai lieku nevalgius. Žodžiu pati nusistatau prieš valgymą, nes man atrodo, kad su kiekvienu kąsniu darausi vis storesnė. Sveriu 52 kg. , mano ūgis 169 cm., atrodo viskas normalu, bet bijau labai bijau priaugti daugiau svorio. Ar gali būti, kad valgymo problemos susijusios ne su organizmu, o su mano psichika? Jei taip, ką man daryti? Tikrai nenoriu susirgti anoreksija ar panašiai. Ačiū už atsakymą :)

Atsakymas:

Labas Agne,

Tavo laiške išsakyta problema, kaip pati parašei – valgymo bėdos. Tavo KMI pagal nurodytą svorį ir ūgį yra ant žemiausios normos ribos, tad svoris kaip ir normalus, tačiau arti per mažo. Kaip ir pati rašai, greičiausiai tavo valgymo problemos susijusios ne su organizmu, o su psichika. Tai pagrindžia tavo išsakyta mintis: „kai užsinoriu valgyti, pradedu galvoti ar man to tikrai reikia ir dažniausiai lieku nevalgius”. Reiškia, kad galvojimas nulemia ar tu pavalgai, o ne fizinis alkis. Mūsų protas galingas ir kartais sugeba įtikinti taip, kad pradedame jausti ir fiziškai, pavyzdžiui nenorą valgyti. Tačiau niekada negalime būti tikri, kad protas situaciją vertina adekvačiai, labai dažnai jis tiesiog perdeda. Džiaugiuosi, kad susirūpinai, parašei laišką, tai rodo, kad kažkokia dalimi tavo proto mano, kad tau valgymas yra problema. Jei neesi tikra dėl savo svorio, valgymo įpročių, gali visada paklausti kitų žmonių, kuriais pasitiki, dažnai iš šono galima vertinti objektyviau.

Daugiau dėmesio skirk ne savo mintims, kiek ir ko tau reikia valgyti, bet savo kūnui, fiziniams pojūčiams. Pažink savo kūną ir priimk jį, jis tau pasakys kada ir kiek nori valgyti ir jis bus teisus.

Esi liekna mergina, suprantu, kad nenori būti storulė, svarbu išlaikyti normalų kūno svorį, nei per didelį, nei per mažą. Tačiau tau klaidingai atrodo, kad su kiekvienu kąsniu daraisi storesnė, nes tai tiesiog neįmanoma. Šioje vietoje taip pat labiau pasitikėk fiziniais mokslais, o ne savo protu, nes jis perdeda. Manau, kad tau sudėtinga būtų priaugti daug svorio, tad to baimintis ir nereikėtų, o keletu kilogramų svoris nuolat svyruoja, net dienos bėgyje.

Vis tik jei kiekvieną dieną valgymas kelia daug rūpesčių, jei sunku atitraukti mintis nuo šios temos, jei dėl to daug išgyveni, siūlau kreiptis į valgymo sutrikimų centrą. Ten gausi visą tau reikalingą informaciją apie savo dabartinę būseną, galimas ligas ir kaip susidoroti su šia problema.

Psichologė Beatričė Liutikaitė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.