Kokie 6 įpročiaigali būti galvos skausmo priežastimi?
0 (0)


Iliustracija: rawpixel.com

Kai skauda galvą, mintys greitai krypsta į blogiausią įvykių scenarijų. Taip, kartais galvos skausmo priežastis gali būti smegenų auglys, bet kur kas dažniau jį sukelia iš pirmo žvilgsnio nekalti dalykai, rašo huffingtonpost.com.

Galvą pradeda skaudėti, kai kraujagyslės, raumenys ir nervai galvoje yra per stipriai stimuliuojami, aiškina „Cedars-Sinai Kerlan-Jobe“ instituto Los Andžele Sporto neurologijos ir skausmo medicinos centro direktorius, neurologas daktaras Vernonas Williamsas. „Kai šios skausmui jautrios struktūros tampa per daug aktyvios ar kai pakinta cheminis aktyvumas smegenyse, mes jaučiame nemalonų galvos skausmą“, – teigia specialistas. Galvos skausmą žmonėms gali sukelti skirtingi dalykai, kita vertus, yra pasikartojančių gyvenimo būdo veiksnių. Štai į ką patartina atkreipti dėmesį:

1. Gėrėte raudonojo vyno. Alkoholis, ypač raudonasis vynas, gali sukelti galvos skausmą. Specialistai 100 proc. negali paaiškinti, kodėl taip yra. Viena iš priežasčių – alkoholis suaktyvina kraujotaką, sako Mičigano valstybinio universiteto Raumenų nervų centro direktorius, profesorius Amitas Sachdevas. Išgėrus alkoholio, įvyksta vadinamoji vazodilatacija – periferinės kraujagyslės (rankose, delnuose, kojose ir pėdose) atsipalaiduoja, joms ima tekėti daugiau kraujo. Dėl to sumažėja kraujospūdis, o tai kompensuodama širdis ima plakti sparčiau.

Kraujotakos pokytis gali stimuliuoti nervus smegenų kamiene (ta dalis, kuri sieja didžiąsias smegenis su stuburo smegenimis), todėl ima skaudėti galvą, sako Santa Monikos (Kalifornijos valstija) Saint Johno sveikatingumo centro neurologas daktaras Danielius Francas. Tokį poveikį gali sukelti bet koks alkoholis, bet mokslininkai mano, kad būtent raudonajame vyne esantys taninai didina galvos skausmo riziką. Tiesa, D. Francas teigia, kad „tai – atviras klausimas, kodėl taninai vyne sukelia galvos skausmą“. Jei pastebėjote, kad net nuo nedidelio alkoholio kiekio ima skaudėti galvą, atkreipkite dėmesį, ar to priežastis buvo kokios nors rūšies alkoholis, kaip antai, raudonasis vynas, ir nustokite jį vartoti. Jei galvos skausmas praeis, veikiausiai atradote jo priežastį. Jei nepraeis, pabandykite kažkiek laiko nevartoti alkoholio ir pažiūrėti, kaip jausitės.

2. Valgote daug perdirbtos mėsos produktų. Galbūt neįtikėtina, kad toks nekaltas dalykas, kaip sumuštinis su kalakutienos vyniotiniu, gali sukelti galvos skausmą, bet sąsaja galima, sako A. Sachdevas. Iš esmės taip gali būti dėl nitratų – konservantų, dedamų į mėsą, kad nesidaugintų pavojingos bakterijos. Daug žmonių valgo įvairias dešras, dešreles, dešrainius ir jaučiasi gerai. Tačiau neseniai atliktas tyrimas parodė – kai kurių žmonių burnoje yra bakterijų, kurioms sąveikaujant su nitratais susidaro didelis kiekis azoto oksido, todėl ima skaudėti galvą. Nitratai irgi prisideda prie minėtos vazodilatacijos, dėl kurios suskausta galvą pavartojus alkoholio.

3. Prastai ar per mažai miegate. Jei pastebėjote, kad galvos skausmas atsirado tada, kai ėmėte mažiau miegoti, atradote priežastį. „Nekokybiškas miegas arba miego trūkumas tikrai gali sukelti galvos skausmą“, – teigia D. Francas. Tyrimais nustatyta, kad miego trūkumas ir galvos skausmas tiesiogiai susiję. Kuo prasčiau žmogus miega, tuo didesnė rizika, kad pradės skaudėti galvą. Iki galo neaišku, kodėl taip nutinka, kita vertus, miego trūkumas sumažina vadinamąjį skausmo slenkstį, taip pat stimuliuoja nervu smegenų sistemoje, o dėl šių priežasčių gali kilti galvos skausmas, sako D. Francas. Suprantama, kartais miegui laiko lieka mažai, ir vis tik reikia stengtis padaryti miegą vienu iš gyvenimo prioritetų. Jei įtariate, kad jums sutriko miegas, patartina pasikonsultuoti su gydytoju.

4. Nevalgote pietų. Kartasi susitikimas užsitęsia, pietų laikas prabėga ir štai – jau vakarienės metas, o jūs prieš tai valgėte ryte. Bet jei toks ritmas taps įpročiu, galva ims protestuoti. Praleidžiant pietus ar kitą valgymą, ne išalkstama, bet ir dehidratuojama, aiškina V. Williamsas, o šie dalykai sukelia galvos skausmą. Smegenų žievėje yra apsauginis mechanizmas, kuris siunčia signalą, kad privalote labiau savimi rūpintis, akcentavo D. Francas. „Kai elgiatės netinkamai organizmo atžvilgiu, kaip antai, nepavalgote, (smegenys) skausmu signalizuoja, kad reikia keisti elgesį“, – sakė jis. Jei dėl įtemptos dienotvarkės pastoviai sudėtinga pavalgyti, nors išalkote, įsidėkite užkandžių, kad atsiradus laisvai minutei, galėtumėte bent užkąsti. Jau tai būtų naudinga, pabrėžė specialistas.

5. Kūprinatės. Mama sakė teisybę – reikia stengtis stovėti tiesia nugara. Kai kūprinatės, nugarinės kaklo dalies raumenys įsitempia, todėl galiausiai įsitempia ir kaklinės stuburo dalies nervai, aiškino D. Francas. Paskui prasideda kaklo raumenų spazmai, dirginami pakaušio nervai ir pradeda skaudėti galvą. „Tai patvirtina faktą, kad iš esmės skausmas kyla iš nervų ir jungiamųjų audinių tinklo, – aiškino neurologas. – Jei raumenys ir audiniai kažkaip pažeidžiami, sudirginamas nervų tinklas ir kyla skausmas.“ Pabandykite išsitiesti – galbūt skausmas atlėgs. O jei tiesiai stovėti labai sunku, apsilankykite pas fizioterapeutą, jis parinks pratimų, kuriuos darant laikysena vėl bus taisyklinga.

6. Patiriate stresą. Stresas – viena iš dažniausių nestipraus ar vidutinio galvos skausmo priežasčių, kai galvą tarsi veržia nematomas raištis, teigia Mayo klinikos medikai. Nors streso ir galvos skausmo sąsaja akivaizdi, nėra aiškus mechanizmas, sako D. Francas. Labiausiai paplitusi teorija, kad galvos skausmą dėl įtampos jaučiantys žmonės apskritai yra labai jautrūs skausmui, o streso būsenos skausmą jaučia dar labiau.

Tikriausiai vien nuo patarimo mažinti gyvenime streso, kyla dar didesnė įtampa, bet vis tik pamėginkite įtraukti į kasdienybę patikimų stresą padedančių malšinti pratimų, metodų, pvz., meditacija, joga. Jei sunku, galbūt padėtų psichologo konsultacija, jis galėtų patarti, kaip sėkmingiau įveikti stresą. Galvos skausmą žmonėms sukelia įvairūs dalykai. Patikimiausias būdas sau padėti – nustatyti savo galvos skausmo priežastį, sukėlėją, ir to vengti.

„Kartais galvos skausmas tikrai išvargina, bet išsiaiškinus priežastis, kur kas lengviau nuo jo apsisaugoti“, – pabrėžia V. Williamsas.

Parengė delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.