Konfliktų sprendimo strategijos
4 (4)

KONFLIKTU-SPRENDIMAS

Konkuravimas. Laimėti-pralaimėti principas. Stengiamsi laimėti, bet kokia kaina ignoruojant oponento interesus. Dažniausiai tokios pergalės trumpalaikės, nes pralaimėjusioji pusė ieško revanšo galimybių.

Prisitaikymas. Nuolaidos principas. Aukojami savo interesai nusileidžiant priešininkui. Paprastai tai daroma dėl to, kad siekiama išsaugoti gerus santykius arba tiesiog laimėjimo sąnaudos būtų didesnės nei pats laimikis. Ši strategija tinka jei oponentas įvertina nuolaidą, o mums praradimas nėra labai reikšmingas, svarbus.

Vengimas. Neveiklumo principas. Nesiimama jokių aktyvių veiksmų. Strategija tinkama tada kai konfliktas neliečia tiesioginių mūsų interesų, yra mums nesvarbus. Tokiu būdu sutaupome jėgas ir laiką.

Kompromisas. Dalijimosi pusiau principas. Neretai tai laikoma teisingiausiu sprendimu, bet tai yra klaida. Patenkinama tik dalis sąlygų. Visada yra pavojus, kad viena iš pusių buvo smarkiai išpūtus savo reikalavimus, o kita derėjosi sąžinigai, tad nuolaidos vienai pusei nebuvo skausmingos, o kitai – gal net labai. Strategija taikoma tik tada, kai oponentų interesai yra visiškai nesuderinami, kai sprendimą reikia rasti labai greitai, kiti bandymai spręsti problemą buvo neefektyvūs. Priimtina kaip laikina priemonė ieškant geresnio sprendimo arba, kaip priemonė, neradus jokio kito sprendimo.

Bendradarbiavimas. Laimėti-laimėti principas. Tai sėkmingiausia strategija, abu derybų dalyviai ieško abibusiai naudingo sprendimo, abiejų pusių interesai pilnai patenkinami. Tai kitaip dar vadinamas integruojamasis derėjimas. Pasiekti rezultatai, susitarimai, sprendimai abiems pusėms naudingi, pergalės ilgalaikės.

komunikacija

Įvertinkite!
[Balsavo: 4 Vidurkis: 4]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.