Mano draugė nėščia ir sako, kad jai sugrioviau gyvenimą
0 (0)

pora

Klausimas: Sveiki, man 28, mano draugei 27 metai, ji nėščia ir sako, kad aš jai gyvenimą sugrioviau, nuolatos trankosi ir panašiai,  bet čia nesvarbu. Ji Nori daryt kūdikio išvalymą, net nežinau kaip ją atkalbėt, domėjausi moterų nėštumo, kai jos sužino, kad nėščios, jas apima gili depresija gal jai tas pats yra? Tiesiog nežinau ką daryt, kur kreiptis ir t. t. Beje, gyvename Anglijoje ir dėl vaiko išlaikymo nebūtų problemų, nežinau, juk vaikas nekaltas, čia tas pats kas užmušti žmogų. Aš jai sakau, tu pagimdyk, aš vienas užauginsiu, finansai man tikrai ne kliūtis. Žinau, jai ji pasidarys išvalymą, man tai bus gyvenimo trauma, ką po velnių daryt, kaip ją paveikti, nes ji iš tų, kuriai vaiko atsiradimas – gyvenimo žlugimas. Gal yra kokių vaistų, kurie ją nuramintų ir kartu nekenktų kūdikiui, ar vis dėlto leisti daryti išvalymą ir būt toliau su ja?

Ramūnas (vardas pakeistas)

Komentaras: Sveikas, Ramūnai,

Galiu pastebėti, kad esi pasimetęs, bejėgis, nežinai, ką daryti, kaip įtikinti savo draugę nenutraukti nėštumo ir pagimdyti vaiką.

Rašai, kad domėjaisi apie nėštumą ir įtari, jog draugei gali būti gili depresija. Ar ji atrodo liūdnesnė nei įprastai? Ar prarado susidomėjimą veiklomis, kuriomis anksčiau domėjosi? Ar jai dingo ar padidėjo (nesusijęs su nėštumu) apetitas, prasidėjo miego sutrikimai, nebegeba susikaupti ar priimti sprendimus? Kad ir kaip bebūtų – pastebėjai pokyčius ar ne – galbūt reiktų vis dėlto kreiptis į specialistus, kurie galėtų nustatyti ar Tavo draugei tikrai yra gili depresija?

Kaip suprantu iš Tavo laiško, Tavo draugė mano, kad vaiko gimimas sužlugdys jos gyvenimą. Ar bandei aiškintis, dėl kokių priežasčių jos gyvenimas žlugs? Jei nori pabandyti perkalbėti savo draugę dėl aborto, reikėtų pirmiausia išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių ji nori tai padaryti. Pateiksiu keletą galimų priežasčių, dėl kurių ji nori negimdyti vaiko:

  • Prisirišimas prie vyriškosios giminės vaidmens. Labai dažnai visose kultūrose pasitaiko, kad vyrai yra labiau vertinami, jiems patikimos svarbesnės užduotys, atsakingesnės pareigos ir pan., o moterys lieka nuvertintos. Iš to seka, kad kai kurios moterys tarsi griebiasi protesto, kuriuo išreiškia savo nepasitenkinimą tuo, kad yra moterys ir bando daryti dalykus, kuriuos daro vyrai. Ir kai tokios moterys galvoja apie vaikų turėjimą, tai primena joms moteriai primestus vaidmenis, kurių jos nemėgsta ir tuomet jos renkasi neturėti vaikų.
  • Gimimo eiliškumas. Jei moteris buvo vienintelis arba jauniausias vaikas šeimoje, ji gali būti pripratusi būti dėmesio centre, tokiu atveju jai gali būti paprasčiau dėmesį imti nei jį duoti kažkam kitam. Tokios moterys gali nenorėti turėti vaikų, nes tuomet jos nebebūtų dėmesio centre.
  • Savanaudiškumas – tai dar viena priežastis kodėl moteris gali nenorėti turėti vaikų. Kai kurios moterys iš baimės, kad nėštumas padarys įtaką jų grožiui, pasiekimams gyvenime ar gyvenimo būdui, atsisako gimdyti vaikus.

Tai yra tik keletas priežasčių, kodėl moterys nenori turėti vaiku. Skirtingos nenoro gimdyti vaikus priežastys lemia skirtingus būdus kaip pakeisti moters nuomonę apie vaikų gimdymą. Taigi, norėdamas išsaugoti vaiko gyvybę, ieškok priežasties, kodėl Tavo draugės gyvenimas žlugs. Radęs priežastį, rasi ir būdą. Jei sunku pačiam sugalvoti būdą, visuomet gali kreiptis pagalbos į gydytojus, psichologus, psichoterapeutus.

Taip pat svarstai apie galimybę leisti jai pasidaryti išvalymą ir likti su ja. Po aborto dažniausiai laukia sunkus išbandymas. Abortas priverčia jausti pyktį, apmaudą ir kartėlį partneriui, kuris nepalaikė arba ignoravo kito partnerio norą pasilikti kūdikį. Dauguma tyrimų parodė, kad vyrai po aborto jaučia sielvartą, bejėgiškumą ir kaltę. Jiems gali pasireikšti seksualinė disfunkcija, piktnaudžiavimas alkoholiu, narkotikais, naujų santykių baimė, savižudiškas elgesys, depresija. Taigi, ar įmanoma išsaugoti santykius po aborto, sunku pasakyti, nes tai priklauso nuo noro ir pasiryžimo atleisti tiek partneriui, tiek pačiam sau.

Norėčiau palinkėti rasti kelią iš šios sudėtingos situacijos.

Sėkmės.

Psichologė Ignė Kazlauskaitė | psichologasinternetu.lt

Foto: Freepik

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. GRAZINA parašė:

    KREIPIUOSI PAGALBOS DEL ANUKES ELGESIO IR KAIP JAI PADETI ANUKEI 10 METU IR JI PYKSTA ANT JAUNESNES SAVO SESERS JI TYCIOJASI IS SAVO MAMOS IR SESERS BANDOM JAI AISKINTI KAD MYLIM ABI LYGIAI JU MAMA IR TETIS NEISSKIRIA NEI VIENOS PERKANT DAIKTUS ABI GAUNA TAI KO JOS NORI KODEL VYRESNIOJI MAISTAUJA

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.