Mokslininkai teigia, jog verslumą skatina toksoplazmozė
0 (0)


Iliustracija: pexels.com

Tarptautinė tyrėjų grupė skelbia, jog užsikrėtimas parazitais Toxoplasma gondii (lot.) yra susijęs su didesniu polinkiu rizikingai elgtis bei kurti savo verslą, rašoma žurnale Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Pagrindiniai šio užkrato nešiotojai yra kačių šeimos atstovai (tigrai, leopardai, naminės katės), bet juo gali tapti ir žmogus. Manoma, jog šiuo viduląsteliniu parazitu yra užsikrėtę apie 2 milijardai žemės gyventojų.

Pastebėta, jog toksoplazmozės infekcija gali veikti smulkių gyvūnų, pavyzdžiui, įvairių graužikų, tokių kaip pelės ar žiurkės elgesį. Užsikrėtę graužikai būna drąsesni ir mažiau bijo kačių, kas yra naudinga parazitams, nes dauginasi jie tik katės kūne.

Mokslininkai ištyrė 1495 studentus. Paaiškėjo, kad parazito nešiotojai 1,4 karto dažniau mokėsi su verslu susijusiose programose bei 1,7 karto dažniau rinkosi su vadyba ir verslo kūrimu susijusias specializacijas. Savanoriai neturintys užkrato dažniausiai studijavo mokslo ir meno srityse.

Vėliau tyrėjai ėmėsi testuoti verslumą skatinančių seminarų dalyvius. Paaiškėjo, jog toksoplazmozės nešiotojai 1,8 karto dažniau nei kiti sukurdavo savo verslą. Taip pat buvo išstudijuoti 42 valstybių duomenys, ko pasekoje paaiškėjo, jog ten, kur Toxoplasma gondii aptinkamas dažniau, gyventojai pasižymėjo didesniu aktyvumu verslo sferoje.

Tyrėjai iškėlė prielaidą, kad polinkis rizikuoti gali pasireikšti ne tik pas graužikus, bet ir žmonėse, turint omenyje, kad verslumas išties didele dalimi susijęs su finansinėmis rizikomis. Autorių teigimu, nederėtų skubėti daryti plačių apibendrinimų, visada yra tikimybė, jog nauji tyrimai gali ir paneigti ankstesnius rezultatus. Bet kuriuo atveju, ateityje mokslininkai planuoja aiškintis, kiek toksoplazmozė paplitusi tarp verslo elito.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.