Nutukusių tėčių vaikai paveldi polinkį į nutukimą
0 (0)

nutukimas

Astragal / 123RF Stock Photo

Moksliniais tyrimais vis dažniau įrodoma, kad būsimo vaiko sveikatai reikšmingos įtakos turi ne tik motinos, bet ir tėvo gyvensenos įpročiai ar tam tikros organizmo savybės. Ne išimtis ir naujas Danijoje atliktas tyrimas, apie kurį praneša bbc.com.

Pasirodo, genetinėje informacijoje, kurią būsimam vaikui „siunčia“ tėvo spermatozoidai, yra užkoduotas ir vyro svoris, t.y. nutukęs vyras savo atžalai gali perduoti ir polinkį į nutukimą.

Kopenhagos universitete (University of Copenhagen) buvo atliktas tyrimas, kurio metu tirta šešių nutukusių vyrų sperma. Visiems šiems vyrams buvo atliekamos svorio mažinimo operacijos ir duomenys apie juos analizuoti trimis etapais: prieš operaciją, praėjus savaitei ir praėjus metams po jos.

Tyrimo autorius dr. Romain Barres sako, kad epigenetiniai skirtumai spermoje pastebėti tiek praėjus savaitei, tiek vieneriems metams po operacijos. O susiję šie pokyčiai buvo būtent su genais, kurie yra atsakingi už apetito kontrolę ir smegenų vystymąsi bei yra vyro perduodami palikuonims.

Mokslininkas mano, kad informacija apie tėvo svorį ir polinkis į nutukimą vaikams gali būti perduodamas dėl evoliucijos procesų – tai buvęs natūralus ir instinktyvus būdas palikuonis paskatinti daug valgyti, kaupti organizmo energijos atsargas, užaugti kuo didesnius, stipresnius, taigi – sukurti kuo palankesnes sąlygas jiems išlikti.

Nors būtina atlikti dar daug išsamesnių tyrimų, jau dabar mokslininkai tiek būsimoms mamoms, tiek tėčiams planuojant nėštumą pataria saugiais metodais kontroliuoti kūno svorį ir laikytis sveikos gyvensenos principų bei stengtis išlikti kuo sveikesniems.

Parengė vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.