PENKERIOPA MINDFULNESS NAUDA VERSLUI IR ORGANIZACIJOMS
0 (0)

Jon Tyson / Unsplash

Per pastarąjį dešimtmetį sąmoningumo ir dėmesingumo praktikos iš dvasinio lygmens persikėlė į kasdienybę. Šiuo metu dėmesingumą ir sąmoningumą praktikuoja daugelis iškiliausių pasaulio žmonių. Prieš daugiau kaip pora dešimtmečių Mindfulness (dėmesingo sąmoningumo praktikos) įsitvirtino daugelyje verslo įmonių bei organizacijų, kurdamas jose naują kultūrą.

Kokia nauda iš Mindfulness praktikų?

Atlikta daugybė tyrimų, kurių išvadose sakoma, kad Mindfulness, kaip pagrindinė dėmesingumo ir sąmoningumo ugdymo treniruotė, ne tik išmoko gerai jaustis visose situacijose, bet ir suteikia įmonėms realią naudą. Pripažįstama, kad tai gera investicija, suteikianti realią grąžą. Įmonės, investuojančios į sąmoningumo ugdymą, patirs šiuos penkis privalumus.

1. Sumažės darbuotojų stresas ir perdegimo rizika. Per pastaruosius 20 metų darbo pasaulis iš esmės pasikeitė. Mes dideliu greičiu šuoliuojame per dienas, savaites, mėnesius su superkompiuteriais rankose. Per kelias sekundes galime susisiekti su reikalingais asmenimis visame pasaulyje. Ir vis dėl to, nepaisant akivaizdžių dabartinio gyvenimo privalumų, turime pripažinti akivaizdžią tiesą – vis dažniau susiduriame su didžiausiu šių dienų iššūkiu – gyvenimu nuolatinio streso, įtampų, nerimo ir technologinio išsiblaškymo būsenoje.

Dėmesingas sąmoningumas yra galinga atsvara šiai būsenai. Daugybė tyrimų rodo, kad Mindfulness mokymai padeda darbuotojams sumažinti stresą ir susikurti tai, kas skaitmeniniame amžiuje gali būti vertingiausia – psichologinį atsparumą.

2. Mažės nepageidaujama darbuotojų kaita. Darbuotojų kaita, atnešdama tiesioginius ir netiesioginius nuostolius, kelia grėsmę daugumai vadovų. Ekspertai skaičiuoja, kad, priklausomai nuo situacijos, ji gali kainuoti nuo 10% iki 30% darbuotojo algos. Tad, kaip būtų galima išlaikyti aukštos vertės darbuotojus? Daugelio tyrimų išvadose pabrėžiamas reikšmingas ryšys tarp įmonės sąmoningumo ugdymo programų ir darbuotojų išlaikymo – atsiranda didesnis lojalumas organizacijai, geranoriškumas kolegoms ir atsidavimas darbdaviui.

3. Padidės produktyvumas ir įsitraukimas. Dėmesio koncentracijos ir sąmoningumo lavinimas taip pat daro didelę įtaką produktyvumui ir atliekamo darbo kokybei. Mokslininkai, tiriantys dėmesingo sąmoningumo ugdymo darbo vietoje programų poveikį, nustatė, kad šie mokymai padidino atsakomybę, įsitraukimo į užduotis lygį ir atliekamų darbų efektyvumą.

4. Didės konkurencingumas. Įtemptoje darbo rinkoje, kurioje daugelis kompanijų stengiasi pritraukti geriausius talentus, dėmesingumo ir sąmoningumo ugdymo programos suteikia įmonėms konkurencinį pranašumą. Galbūt todėl pagrindinės kompanijos, tokios kaip „Google“, „Nike“, „Apple“ ir „Goldman Sachs“, daug investuoja į Mindfulness mokymus. Ir tai turi prasmę. Apklausų rezultatai rodo, kad jei aukštą kvalifikaciją turintiems darbuotojams būtų leidžiama pasirinkti tarp įmonės, kuri investuoja į savo darbuotojų psichinę gerovę ir psichologinį atsparumą, ir tos, kuri į tai neinvestuoja, labiausiai patyrę kandidatai pasirinktų tą, kuri labiau investuoja į savo darbuotojų sėkmę.

5.Didės kūrybiškumas ir naujovės. Nuolat besikeičiančiame pasaulyje ir agresyvėjančioje rinkoje kūrybiškumas ir naujovės tampa esminiu turtu. Tyrimų apie sąmoningumo ugdymo mokymų įtaką kūrybiškumui išvadose nustatyta, jog vos kelios minutės trukmės Mindfulness praktikos paskatino „kitokio mąstymo“ padidėjimą ir padidino idėjų, kurias tyrimo dalyviai galėjo generuoti, spektrą.

Dėmesingumo ir sąmoningumo ugdymas yra patikima investicija. Tokia, kuri atsiperka įvairiais lygmenimis. Investuodamas į jį, verslas gali tikėtis sukurti aplinką, kurioje būtų mažiau streso ir įtampų, nepageidaujamos darbuotojų kaitos ir daugiau kūrybiškumo, naujovių, lojalumo bei atsakomybės.

Danguolė Krupovnickienė | esukmc.lt
Sertifikuota Įsisąmoninimu grįsto streso valdymo, Mindfulness ir Įsisąmoninimu grįstos kognityvinės terapijos mokytoja – instruktorė, Mindfulness Lietuvoje asociacijos narė, Geštalto psichoterapijos praktikė konsultantė, lektorė.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. power bi analitika parašė:

    Vis dazniau pastebima, kad rimtu kompaniju vadovai savo tikslu, geru veiklos rezultatu siekia sukurdami darbuotojams palankias salygas, suteikdami galimybe tenkinti savo saviraiskos poreiki, jaustis bendruomenes dalimi ir aplamai pozityvia atmosfera bei suteikdami galimybe tobuleti dominancioje srityje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.