Penki sėkmės faktoriai
0 (0)

Šiandien sėkmės apibrėžimų yra tiek kiek žmonių. Bet siekiant visgi kažkokio aiškumo galima pasiremti dviem pagrindiniais sėkmės kriterijais:

  • Pirma, ar kiti mano, kad jums sekasi?
  • Antra, ar jūs irgi taip manote?

Šie du kriterijai susiję tarpusavyje. Jų ryšį galime pavaizduoti, kaip kokteilio ir šiaudelio derinį. Jei norite maloniai mėgautis gėrimu, puiku turėti abu tuos dalykus. Bet jei galite gauti tik vieną, aišku, daug geriau yra kokteilis nei šiaudelis, pats vienas šiaudelis nėra itin vertingas. Lygiai taip pat nėra jokios naudos iš to, jei visas pasaulis tvirtina, kad jums sekasi, o jūs manote, kad taip nėra. Sėkmės kokteilis yra jūsų vidinis žinojimas, kad jus lydi sėkmė ir tai begales kartų svarbiau už tai ką apie tai žino kiti.

XIX amžiaus viduryje nepataisoma romantikė Žorž Sand (George Sand), nuolat laužanti nusistovėjusias normas, viename iš savo garsiųjų laiškų sėkmę apibūdino taip:

Žmogus tampa laimingas, jei surenka savyje sudėtines laimės dalis: paprastą skonį, truputį drąsos, pasiaukojimą, meilę darbui ir svarbiausią – tyrą sąžinę.

Mahatma Gandis – jam mirus, visam pasauliui padarė įspūdį jo asmeninių daiktų fotografija: akiniai, pora sandalų, keletas paprastų drabužių, maldų karoliukai ir knyga. Tačiau pasaulis žinojo, kad iš gyvenimo išėjo vienas turtingiausiųjų žmonių. O Henry Davidas Toro viską pasakė vienu paprastu sakiniu: „Žmogaus turtingumas proporcingas daiktų kiekiui, kurių jis gali atsisakyti“.

Kita vertus, daug didžių ir kilnių žmonių buvo labai turtingi. Tai jiems nė kiek nesutrukdė. Visi jie pasiekė gyvenimo sėkmės viršūnę. Jiems pavyko gauti ir kokteilį, ir šiaudelį.

Tikrą sėkmę galima apibūdinti penkiais faktoriais. Jie nepriklauso nuo turto ar neturto, nuo pasaulietinio gyvenimo ar asketizmo.

Pirmas faktorius: tikslas. Viskas ką darote, turi vesti į konkretų tikslą. Kai neturite tikslo, sėkmę pasiekti sunku. Prisivilioti sėkmę — reiškia išnaudoti galimybes. Nežinantis krypties, gal būt puikiai atlieka tam tikrus veiksmus, tačiau nejuda į priekį. Didžiulių laimėjimų pasiekiama tik pasitelkus abi savybes.

Antras faktorius: bendras vidurkis. Sėkmė nėra nuolat vienoda, natūralu, jog būna pakilimų ir kritimų. Visada bus nesėkmingų dienų, o gal net ir metų. Bet tie, kurie „neparagauja“ tikros nesėkmės, išlieka nuolat atsargūs ir vidutiniški, niekada „neparagaus“ ir tikrosios sėkmės. „Kuo giliau į jūsų esybę įsismelkia liūdesys, tuo daugiau džiaugsmo galite savyje sutalpinti.“ (K. Gibranas)

Trečias faktorius:  kaina. Pergalių veltui niekas nedalija. Psichiatrų kušetėse giliai įsispaudę išlepusių vidutinio amžiaus moterų kontūrai. Jos aprūpintos viskuo, ko tik geidė, tačiau nesidžiaugia. Žmogų galima pasverti ypatingom svarstyklėm: ant vienos lėkštės turėtų būti parašyta turtas, o ant kitos – pastangos. Turtą turi atsverti įdėtos pastangos, antraip džiaugsmo nebus.

Ketvirtasis faktorius: pasitenkinimas. Vienas žmogus kaupia turtą, kitas rašo eilėraščius, bet nė vienas iš jų negali tikėtis sėkmės, jei jiems neteikia pasitenkinimo tai ką jie daro ir tai ko pasiekia.
Mokytojas, dirbdamas už menką atlyginimą ir nesusilaukdamas didesnės pagarbos, visuomenės gali būti priskiriamas prie tų, kuriems nelabai pasisekė. Tačiau jei jis pats yra įsitikinęs, kad dirba savo mėgstamą darbą, vadinasi, esminį sėkmės elementą jis turi, ir visai nesvarbu, ar kas nors tai žino, ar ne. Pasitenkinimas užgimsta viduje ir tarsi aukso grynuolis guli mūsų sielos kloduose.

Penktasis faktorius: dvasingumas. Sunku įsivaizduoti laimingą tą, kuris nejaučia, kad yra susijęs su aukštesniaisiais būties tikslais ir tų tikslų Autoriumi.

Sėkmė yra labai individuali, kaip mūsų pirštų antspaudai. Viskas ko mums reikia tai drįsti būti savimi ir realizuoti savo galimybes.
….
Parengta pagal:
Og Mandino. Sėkmės universitetas. Luceo: Vilnius. 2012, 25-31 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.