fbpx

Pradėjau vaiką mušti: dėl to jaučiuosi tragiškai
0 (0)

mamaKlausimas:

Esu jauna mamytė auginanti metukų amžiaus vaikeli. Tačiau paskutiniu metu jaučiuosi tragiškai. Erzina viskas, esu nepailsėjusi. Prašiau vyro duoti laisvo laiko, kad galėčiau nors kiek atsipūsti, bet taip ir viskas lieka pažadais. Viskas privedė iki to, kad pradėjau vaiką mušti, kai lenda kur negalima ar kai užsiožiuoja. Aš dėl to jaučiuosi tragiškai. Savęs nekenčiu už tai. Galvoju net apie savižudybę.
Prašau patarti kaip nebegalvoti apie tokį baisų žingsnį, kaip susitvardyti ir nebepykti ant vaikučio. Nenoriu aš savo brangiausiam turtui sugadinti gyvenimo, kaip mama man gadino. Kartoju jos klaidas.

Atsakymas:

Labai Jus suprantu ir džiaugiuosi, jog analizuojate savo savijautą, elgesį su vaikeliu ir esate pasiryžusi keisti situaciją.

Visų pirma, noriu Jus nuraminti, jog labai dažnai moterims po gimdymo pasireiškia emocinės sveikatos pablogėjimas – bloga nuotaika, nuovargis, susierzinimas, nuotaikų kaitos ir pan. Todėl ir Jūs į savo situaciją pažvelkite kaip į dažną reiškinį, kuris nėra visam laiku. Tačiau tai nereiškia, jog viskas išsispręs savaime be Jūsų pačios pastangų.

Savo laiške rašote, jog esate nepailsėjusi, norite atsipūsti, tačiau vyras Jums šiuo klausimu nepadeda. Pabandykite jam pasiūlyti abipusius mainus – Jūs jį išleidžiate 1-2 vakarus ar pusdienius pabūti su draugais ar tiesiog užsiimti savo mėgstamomis veiklomis, ir jis Jus išleidžia kitus 1-2 vakarus pabūti su savo draugėmis ar užsiimti savo mėgstama veikla. Paaiškinkite, jog santykiuose svarbu ABIEJŲ partnerių pastangos ir pagalba vienas kitam. Aš nežinau Jūsų vyro darbo grafiko ir užimtumo, tačiau pabandykite pasikalbėti, kad Jums šiuo metu yra ypač svarbus jo supratimas ir pagalba.

Taip pat pamąstykite, kokia veikla Jums padėtų nusiraminti ir sumažinti stresą, nuovargį – galbūt dažniau pasivaikčiokite gamtoje, susitikite su draugėmis, palepinkite save. Natūralu, jog savo vaikeliui norite paties geriauso – todėl svarbu, kad skirtumėte dėmesio SAU. Kuo būsite labiau atsipalaidavusi, pailsėjusi, laiminga – tuo labiau galėsite mėgautis laiko praleidimu ir bendravimu su savo vaiku, ir tuo rečiau prarasite savitvardą.

Linkiu Jums pozityvaus ryžto nepasiduoti nevilčiai ir skiriant daugiau laiko sau po truputį atgauti emocinę pusiausvyrą!

Psichologė Rožė Joffė
El.p.: Roza.Joffe@fc.vdu.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Andrius parašė:

    Nė vienas neužaugo nenubaustas, negavęs per nagus, bet viskam yra ribos. Pats esu tėtis, žmona dirba, tad daug laiko praleidžiu su vaiku. Anksčiau daug važinėdavau darbo reikalais, daug užsiimdavau mėgstama veikla, o šiuo metu, kai auginu sūnų – jaučiuosi uždarytas garde. Mažai laiko sau, savo pomėgiams. Vaiko nemušu, tik paplekšnoju per uodegą jei neklauso. Noriu kad jis ir mane mylėtų taip, kaip myli mamą, nes žinau, kad esu didelė jo pasaulio dalis, kuri jam labai reikalinga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.