Savanoriška veikla daro įtaką paauglių raidai
0 (0)

502

Šaltinis: www3.mruni.eu/posidev/

Bręstantiems paaugliams didelę įtaką daro ne tik šeimos ar visos šalies ekonominė ir socialinė padėtis, bet ir bendruomeninė veikla. Kokią reikšmę pozityviai Lietuvos moksleivių raidai daro savanoriška veikla, bandys nustatyti Mykolo Romerio universiteto mokslininkų komanda.

„Mes tiriame remdamiesi prielaida, kad reikia tyrinėti ne problemas, o stipriąsias puses, nes problemų galime neturėti ir tiesiog gulėdami ant sofos, tačiau dar nereiškia, kad tai pilnavertis funkcionavimas. Tyrime stengiamasi išsiaiškinti, kaip stiprinti turimas moksleivių stipriąsias kompetencijas ir per tai stiprinti pozityvią moksleivių raidą, padidinti jų įsitraukimą į bendruomenės gerovės kūrimą“, – pastebi mokslininkė.

Tyrimui vykdyti pasirinktos Utenos rajono gimnazijos. Demografiniai ir socialiniai duomenys rodo, kad tai tipiškas Lietuvos miestas, įvairiais pjūviais dažniausiai atitinkantis šalies vidurkį. Taigi tyrimo rezultatai bus reprezentatyvūs ir mokslininkai turės galimybę daryti platesnes išvadas, reprezentuojančias visos šalies pozityvios jaunimo raidos tendencijas. Jau dabar tyrimo vykdytojai pastebi, kad Utenos gimnazijų moksleiviai labai panašūs į amerikiečius.

„Tyrime rėmėmės Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkų sukurtu modeliu ir gavę rezultatus bei palyginę juos su amerikiečių rezultatais labai nustebome, nes lietuviai vaikai labai panašūs į amerikiečius. Nors socialinės sąlygos labai skirtingos, be to, lietuviai yra individualistai, o amerikiečiai bendruomeniški, linkę prisidėti prie bendros gerovės kūrimo – Lietuviai vaikai atkartoja tą patį raidos modelį, kuris galioja amerikiečiams ir prie visuomenės gerovės prisideda panašiai“, – įžvelgia R. Žukauskienė.

Mokslininkų teigimu, vykdydami savanorišką veiklą moksleiviai išmoksta bendrauti su kitais, įgauna pasitikėjimo savimi, užmezga pažinčių. Jau sukurta intervencinė programa, kuri turėtų paskatinti moksleivius prisidėti prie savanoriškos veiklos. Pirmiausia, ji bus testuojama vienoje iš Vilniaus gimnazijų. Studentai – savanoriai mokys moksleivius, o moksleiviai atliks praktikas įvairiose visuomeninėse organizacijose. Manoma, kad taip bus paspartinama jų pozityvi raida.

Kai kurių užsienyje vykdytų panašių programų vertinimas parodė, kad moksleivis, išdrįsęs vykdyti savanorišką veiklą, bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, įgauna pasitikėjimo savimi, atsakomybės jausmą, o tai vėliau padeda mokytis, dirbti ir siekti aukštesnių rezultatų.

Projekto „Pozityvios jaunimo raidos stiprinimo mechanizmai socialinių – ekonominių transformacijų kontekste (POSIDEV)“, Nr. VP1-3.1-ŠMM-07-K-02-008,
pradžia – 2012 m. spalio 2 d.; planuojama pabaiga – 2015 m. spalio 2 d.
Projekto vykdytojui projektui įgyvendinti skiriama iki 1 399 963,00 Lt, t. y. iš ES Socialinio fondo pagal priemonę finansuojama 100 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Untitled

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.