Septyni mitai apie įsimylėjimą
0 (0)

meile Iliustracija: Ondrej Supitar / Unsplash

Pats nuostabiausias jausmas pasaulyje apipintas daugybe mitų ir išmintingų posakių, tačiau klausimas – kurie iš jų yra tikri, o kurie – blefas?

Mitas 1: Įsimylėjimas veikia kaip narkotikas

Tiesa. Tas kuris įsimylėjęs, dažnai jaučiasi lyg būtų apgirtęs. Ne be pagrindo: mokslininkai iš tikro veda paraleles tarp įsimylėjimo ir narkotikų. Smegenų srities tyrimo ekspertai nustatė, jog pas įsimylėjusius stimuliuojamos tos pačios smegenų sritys, kaip ir pas narkomanus – ypač malonumų centras. Tyrime, publikuotame specialiame leidinyje Plos One, netgi daroma išvada apie tai, kad įsimylėjusių žmonių atvaizdas gali susilpninti skausmą. Todėl jausmai, atsiradę praradus meilę, pojūčiais panašūs į tuos, kas negavo narkotikų.

Mitas 2: Pavasarį hormonai pasileidžia į pasiutusį šokį

Netiesa. Anot profesoriaus Helmut Schatz, „tai, kad pavasarį seksualiniai hormonai pasileidžia į pasiutusį šokį, neatitinka tikrovės“. Hormonų chaoso nėra visiškai, nes kalba eina apie idealiai suderintą sistemą, tvirtina Vokietijos endokrinologijos bendrijos atstovas — mokslo apie hormonus ir medžiagų apykaitą. Gimstamumo statistika neigia šią paplitusią tezę, pastebi Štatsas: daugumoje atvejų apvaisinimas įvyksta rudenį ir žiemą, ypač Kalėdų periodu.

Anot profesoriaus, taip vadinami pavasariniai jausmai skleidžiasi įvairių faktorių dėka. Ir optiniai dirgikliai čia vaidina labai svarbų vaidmenį: žmonės nebenešioja tokio kiekio rūbų, kaip rudenį ir žiemą, kas pritraukia žvilgsnius.

„Saulės šviesos sustiprėjimas pavasarį sumažina miego hormono metalonino kiekį ir tuo pačiu metu padidina laimės hormono serotonino ir dopamino kiekį“ – pastebi profesorius.

Mitas 3: Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio

Čia mokslininkų nuomonės išsiskiria. Pasak vieno tyrimų Aberdeen universitete, taip vadinama meilė iš pirmo žvilgsnio – tai paprasčiausias narcisizmas. Svarbų vaidmenį čia ko gero vaidina du reiškiniai: ego ir seksas. Atitinkamai, žmogų traukia, pirmiausia tas, kas laiko jį patį patrauklia būtybe. Jeigu kažkas žiūri tiesiai į mus, sulaiko žvilgsnį ir šypsosi – tai galima greitai „prapulti“.

Čikagos universiteto tyrimas rodo, jog šis tiesus žvilgsnis ir yra meilės iš pirmo žvilgsnio požymis. Jeigu nepažįstamas žmogus priimamas kaip seksualiai patrauklus objektas, žvilgsnis klaidžioja po kito žmogaus kūną. Tas kas žiūri nepažįstamam žmogui pagrindinai į akis, jau jį įsimylėjo.

Mitas 4: Meilė akina

Tam tikra prasme tai yra taip. Floridos valstijos Talahasio Universiteto tyrimo duomenimis, įsimylėjėliai tikrai apakę,kalbant apie potencialius kitus partnerius: jie tiesiog nekreipia dėmesio į alternatyvius patrauklius variantus.

Vienas iš eksperimentų, dalyvaujant virš 100 respondentų parodė, jog patrauklių žmonių fotografijos nepadarė jokio įspūdžio tiems, kas iki tol prisiminė momentus, kai jie savo partneriams jautė ypač stiprius jausmus. Jie žiūrėjo į fotografiją per rožinius akinius, ir jų pačių partneriai jiems atrodė gražesni, geresni ir patrauklesni, nei visi likusieji.

Mitas 5: Kelias į vyro širdį eina per jo skrandį

Ne. Kadangi alkani vyrai laiko moteris patraukliomis apskritai – prie tokios išvados priėjo tyrėjo iš Kalifornijos komanda. Vyrams, patiriantiems alkio jausmą, moterys atrodė gražios. Todėl verta susimąstyti ties tuo, ar reikia pirmam pasimatymui ruošti pietus iš trijų patiekalų. Ir, sekant kitu tyrimu, alkaniems vyrams ypač patinka pilnos moterys.

Mitas 6: Nuotykiai sustiprina seksualinį patrauklumą

Gali būti, jog pirmojo pasimatymo metu, vietoje jaukaus vakaro ant sofos, reikėtų suteikti pirmenybę bendram šuoliui su parašiutu. Juk adrenalino išsiskyrimas padidina patrauklumą – tai išaiškino mokslininkai iš Techaso universiteto. Jų eksperimento dalyviai jautė didesnį potraukį sėdinčiam šalia nepažįstamajam po pasivažinėjimo amerikietiškais kalneliais.

Mitas 7: Toks tokį iš toli pažino…

Taip, kažkuria prasme. Kaip rodo įvairūs tyrimai, panašios savybės sukuria gerą pagrindą artimiems santykiams. Ir kas ypač sieja – tai antipatija kitiems. Geriausia pirmajame pasimatyme kalbėti apie tai, ko jūs nemėgstate – tai amerikiečių psichologų išvada.

Atitinkamai, mus su kažkuo labiau suartina bendra antipatija, nei bendros simpatijos. Ir kas gali būti nuostabiau už tai, jei galų gale pavyksta surasti žmogų, kuris negali pakęsti bėgimo ristele, džiazo ir stalo žaidimų kompanijose.

Parengė infa.lt / Šaltinis Berliner Zeitung

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.