Sieki tikslų? Niekam jų nesakyk
0 (0)

niekam-nesakyk

Saugokis! Tikslo paskelbimas garsiai menkina šansus tą tikslą pasiekti.

Ar pameni tą kartą, kai sugalvojai jėgišką tikslą ir griebtas entuziazmo puolei apie jį pasakoti visiems, kurie tik tavęs klausė?

Ar pameni, kaip vėliau kažkas nutiko ir ne tik dingo visas entuziazmas, bet ir tikslas pradėjo atrodyti kaip prievolė?
Man tai nutiko jau begales kartų.

Vien todėl, kad aš nemokėjau nulaikyti tikslų sau.

Jei kada domėjaisi motyvacija bei būdais pasiekti svajones, gali būti, kad radai dešimtis ir šimtus skirtingų “ekspertų“, teigiančių jog tikslus reikia paskelbti garsiai ir viešai. Sakoma, kad taip priversi save dirbti.

Bet štai čia slypi bėda: nežinodamas kam ir kaip išsakyti savo siekius, tu tik susikursi daugiau bėdos, nei naudos. Garsus tikslų paskelbimas menkina tavo šansus tuos tikslus pasiekti.

Nors įprastai tylėjimo neskatinu, bet nežinant, kaip taisyklingai išsakyti tikslus, geriau jų ir nesakyti.

Keturios priežastys neskelbti savo tikslų

Išsakydamas abstrakčius tikslus kam tik papuola, tu:

1. Naikini savo norą dirbti

Dar 1933, 1982, 2006 ir 2009-tais metais buvo atliktos serijos išsamių tyrimų apie žmogaus motyvaciją ir siekius. Tyrimų rezultatai buvo kiek netikėti:

Pasirodo, jog žmonės, kurie viešina savo tikslus garsiai, daug dažniau tikslų nepasiekia iki galo.

Išsakant savo siekius, kartu įgaunamas darbo pabaigtumo jausmas. Ir prarandamas noras tęsti darbą toliau.

Derek Sivers apie tai plačiau pasakoja šioje TED kalboje: Keep your goals to yourself.

2. Įkalini save savo sprendimuose

Teisingai, išsakydamas tikslus garsiai tu išties sau mintyse nusistatai sau terminą. Ir tai nėra labai blogai – terminai tik padeda pabaigti darbą.

Tačiau problema atsiranda, kai nustatęs tikslą pamatai, kad jis sunkiai įgyvendinamas laiku, kaip nutiko Super Genties autoriui Linui Matuliui. Ar pamatai, kad net ir viską spėjus gale nebūtum laimingas, kaip nutiko Man Vs Debt blogo autoriui su jo nauja knyga.

Pasiekęs tokią kliūtį, tu pats supranti, kodėl geriau keisti pradinį planą. Bet ar tai supranta kiti? Aplinkiniams, kuriems tavo idėja buvo tiesiog neįveikiama ir toliau tokia atrodys. Užknisančių klausimų kodėl lioveisi tikrai sulauksi, o tu jausi diskomfortą.

Juk visgi jei tikslas yra tavo, tai tu ir turi teisę jį keisti kada panorėjęs, teisybė?

3. Apgauni save, kad kažką darai

Sudarinėti norų ir tikslų sąrašus yra lengviau nei tuos tikslus vykdyti. Netyčiom internete esu užtikęs būtent to iliustraciją: 43things.com.

Net patys puslapio autoriai save apibūdina šitaip: “43 Things prasidėjo su trimis draugais, kurie norėjo įkurti kompaniją, bet nežinojo, kuo ji turėtų užsiimti. <…> Kai jie pradėjo dalintis savo tikslų sąrašais, jie pastebėjo, kad sudarinėti juos daug įdomiau nei darbas, apie kurį pirma mąstė. Taip gimė 43 Things”.

Ar dar reikia kokių komentarų? Nukreipti dėmesį nuo darbo yra lengviau nei tą darbą daryti.

(Plačiau, jei jau vėlu: Kaip susitvarkyti su nebaigtų darbų sąrašais).

4. Atveri save abejonei

Pripažink, ne visi žmonės pilnai tave supranta ar yra palaikantys tavo beprotiškas idėjas. Paskleisdamas žinią, kad užsiimsi nauja veikla gali pakliūti į abejonės duobę.

Kol savo draugams ar pažįstamiems išaiškinsi (jei išvis išaiškinsi) ko sieki ir kaip ketini tai padaryti, jie bus radę šimtus įvairiausių skylių. Smulkių, didelių ir tiesiog neegzistuojančių.

Net jei skylės nebus rimtos, abejonėms sukelti daug jėgų nereikia. Užtenka vos kelių priežasčių nedaryti, kad projektas išvis net nepajudėtų.

(Plačiau: Didžiausia klaida kurią gali padaryti yra NEPRADĖTI daryti).

Pasakok kai žinai kaip tai daryti

Pameni, pradžioje minėjau, jog norint ką pasiekti reikia žinoti kam ir kaip išsakyti savo tikslus? Taigi va, jei teisingai tai darytum, nekiltų aukščiau išdėstytos problemos.

Nesakau, kad šitai yra visiems geriausias būdas, bet man jis suveikė kuo puikiausiai:

  • Kam: Mastermind grupė

Nesu tikras, kaip vadinti mastermind group lietuviškai, bet užtat galiu apibūdinti: tai yra maža grupelė žmonių, palaikanti vienas kito tikslus.

Ir tai praktiškai gali būti bet kas: 3-4 tavo draugai ar net nepažįstamieji rasti internete. Grupelė palaiko ar tobulina ir keičia vienas kito idėjas. Jie veikia kaip super smegenys.

Plačiau apie tai kas yra mastermind grupės rašo Scott Dinsmore savo bloge Live Your Legend: Tapping Brilliance: The Ultimate Mastermind Workbook.

  • Kaip: Nesvajok, o planuok

Paprastai tariant, kad atsimintum: Svajonės nėra tikslai. Tikslus gali valdyti ir keisti. Abstrakčių svajonių – ne.

Todėl kai keli tikslus, kelk juos aiškius ir puikiai suprantamus. Ėjimą po ėjimo susirašyk taip, kad net didžiausias idiotas suprastų. Suprask, kodėl tu tai darai.

Linas Matulis, mano nuomone, šia tema jau pakankamai parašė, nors ir ne su viskuo pilnai sutinku: Neperšaunama Strategija: Kaip Įveikti 100 Atsispaudimų Iššūkį.

“Žmonės nėra tingūs. Jie tiesiog turi blogus tikslus – tai yra, tikslus kurie jų neįkvėpia.” – Tony Robbins

Danielius Goriunovas
debesyla.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.