Specialistė pataria: ar merginai draugauti su svaigalus vartojančiu vaikinu?
0 (0)

Iliustracija: ShiftGraphiX / Pixabay.com

Paauglė mergina rašo: „Turiu vaikiną, kuris mane labai traukia, su kuriuo draugauju jau metus laiko, tačiau jis savaitgaliais vartoja svaiginamąsias priemones ir sako man, kai ateis vasara to nebedarys. Kaip ir ne daug kartų, bet vis tiek vartoja. Pati nenoriu trauktis į šį dalyką. Suprantu, kad tai nėra gerai, bet palikti jo negaliu, nes noriu jam padėti, jaučiu, kad mane laiko prisirišimas. Ką man daryti?”

Lietuvos sveikuolių sąjungos jaunimo stovyklos “Laisvės kodas” lektorė, psichologė Jūratė Baltrūnaitė, dalijasi savo įžvalgomis šiuo klausimu.

Psichologė Jūratė Baltrūnaitė

Specialistė tikina, kad tai dažnai pasitaikanti situacija. Tik iš vaikino elgesio ir poelgių galima spręsti apie jo norą keistis, ne iš jo žodžių. „Vaikinas sako, kad vasarą to nebedarys. Kam laukti vasaros? Be to, jei vaikinas ir nori nustoti vartoti kiek jis tą sugebės padaryti? Juk paprastai vartojama su draugais, tai tam tikras laisvalaikio leidimo būdas, gyvenimo stilius. Kiek vaikinas turi vidinės jėgos keisti savo įpročius? Ar jis deda kokias nors pastangas šia kryptimi jau dabar? Ar mažina vartojimo kiekį? Ar vengia svaigalus vartojančių draugų?“, – tokius klausimus Jūratė siūlo kelti merginai.

Psichologė džiugiais paauglės sąmoningumu, nenoru “trauktis į šį dalyką“, supratimu, kad „tai nėra gerai”. Tai rodo tam tikrą jos brandumą, tinkamą vertybių rinkimąsi. Tuo labiau noras padėti vaikinui rodo jos geraširdiškumą, atsakomybės jausmą. Vis dėlto reikia suprasti, kad jei jis nenorės pats keisti savo įpročių – ji negalės jam padėti. Ir niekas negalės jam padėti. Ir ar jis nori, kad jam kažkas padėtų? Kad ji jam padėtų?

„Merginos „prisirišimas“ yra jos pasirinkimas. Pasirinkimas būti laikoma. Te būnie tai ir nesąmoningas, bet pasirinkimas. Klausimas paauglei: ar ji nori būti laikoma prisirišimo? Kiek ji turi motyvacijos kažką keisti santykiuose? Jei turi motyvacijos – tai prireikus suras ir jėgų, vidinių resursų, pagalbos išeiti iš santykių. Jei ji nori likti santykiuose – turi suprasti, kad ji pati yra didelėje rizikoje, nes žinia, kad bendraamžių įtaka paaugliams yra labai stipri. Šiuo atveju įtaka, tikėtina, būtų neigiama.“, – svarsto J. Baltrūnaitė.

Sigita Kriaučiūnienė | sveikuoliai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.