Šunų terapija ramina ne tik vėžiu sergančius vaikus, bet ir jų tėvus
0 (0)

suo

Turbūt visi girdėjome ne vieną istoriją apie teigiamą šunų terapijos poveikį vėžiu sergantiems vaikams ir jų tėvams. Tačiau iki šiol tokioms istorijoms trūko mokslinių įrodymų. JAV vienam iš 285 vaikų dar iki 20-ojo gimtadienio diagnozuojamas vėžys. Vaikų, sergančių vėžiu, išgyvenamumas per pastaruosius dešimtmečius ženkliai išaugo. Lyginant 1975-1977 metus su 2007-2010 metais tų, kurie miršta per 5 metus nuo diagnozės, sumažėjo daugiau nei 50 proc. Tokiems rodikliams susieti su teigiamu kaniterapijos poveikiu trūko įrodymų, – skelbia medicalnewstoday.com.

Paskutinio šunų terapijos poveikio tyrimo metu keliose JAV ligoninėse stebėtos vaiko, jo šeimos ir paties šuns būsenos.

Kraujospūdis, pulso dažnis ir nerimo lygis buvo tiriami savaitę prieš kaniterapijos užsiėmimus ir po savaitės. Terapijų metu vaikai bendravo su šunimis, šukavo jų kailį, stebėjo šunų nuotraukas, žiūrėjo, kaip jie atlieka triukus ir paklūsta komandoms, mokėsi pažinti šunų veisles.

Preliminarūs tyrimo rezultatai rodė, kad tų asmenų, kurie reguliariai lankėsi terapijoje ir jos metu atliko visas užduotis, kraujospūdis buvo stabilesnis už kontrolinės grupės, kuri neturėjo jokio ryšio su kaniterapija.

Tyrimo autorė Dr. Amy McCullough teigia, kad tokie rezultatai gali leisti daryti prielaidą, kad kaniterapija turi raminamąjį poveikį vėžiu sergantiems pacientams.

Iki šiol tyrime dalyvavo vėžiu sergantys 68 vaikai nuo 3 iki 17 metų. 39 vaikai dalyvavo šunų terapijos užsiėmimuose, o 29 vaikai priklausė kontrolinei grupei. Mokslininkai tikisi iki šio tyrimo pabaigos 2016 metais dar įtraukti panašų tyrimo dalyvių skaičių.

Preliminarios išvados taip pat rodo, kad šunų terapija turi raminamąjį poveikį ir jaunųjų pacientų tėvams.

Tėvai, kurių vaikai priklausė kontrolinei grupei, pranešė apie svyruojantį nerimo lygį, o tėvai, kurių vaikai priklausė šunų terapijos grupei, buvo stabilesni, jų nerimas net šiek tiek sumažėjo.

Tyrimo autoriai tikisi, kad moksliniais duomenimis patvirtintas teigiamas kaniterapijos poveikis vėžiu sergantiems vaikams ir jų tėvams sudarys naujas sąlygas tolesniems šios srities tyrimams: bus analizuojami ir kuriami nauji šunų terapijos metodai bei stebimas pačių šunų elgesys.

Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.