Temperamentą sušvelnins ”Juoko kaukė”
0 (0)


Iliustracija: Helena Lopes / pexels.com

Temperamentas – tai įgimti asmenybės bruožai, sąlygojantys psichinės veiklos dinamiką ir pobūdį. Pagrindiniai temperamento tipai yra sangvinikas, cholerikas, flegmatikas, melancholikas. Jie skiriasi savo požymiais.

Tam tikru mastu savo temperamentą galima paveikti ir kažkiek keisti. Temperamentas susijęs su fiziniais asmenybės ypatumais.

Sangvinikai paprastai yra linkę tukti, jų veide dėl genetinių priežasčių geriau išsivystę raumenys, pakeliantys lūpų kampučius aukštyn.Sangvinikai dažnai juokiasi. Kuo dažniau jie juokiasi, tuo labiau stiprėja minėtieji raumenys. Sangvinikas yra optimistas ir į gyvenimą žvelgia šviesiu žvilgsniu, net tais atvejais kai situacija yra neutrali, jų lūpų kampučiai tikriausiai bus pakelti į viršų. O tai, kaip atskleidė tyrimai, iš tiesų jau savaime pagerina nuotaiką.

Melancholikų, linkusių į depresines reakcijas, genetiškai geriau išsivysto tie veido raumenys, kurie lūpų kampučius nuleidžia žemyn. Būtent todėl melancholikai dažniausiai linksta į įvairiausias situacijas raguoti liūdnai, tą skatina jau pati liūdna veido išraiška. Flegmatikų ir cholerikų burnos linija yra horizontali.

Amerikiečių psichologas Viljamas Džeimsas (William James) ir danų gydytojas Karlas Langas (Carl Lange) pastebėjo ryšį tarp emocijų ir raumenų ir suformulavo taisyklę: visada šypsokitės!

Pastebėta, kad žmonėms, kurie nėra sangvinikai, labai padeda pratimas „Juoko kaukė”. Jis atliekamas priešais veidrodį. Lėtai įkvėpdami, lūpų kampučius maksimaliai pakelkite į viršų, prisimerkite, prasižiokite ir apnuoginkite dantis (tarp viršutinių ir apatinių turi tilpti du pirštai). Sulaikykite kvėpavimą. Dabar greitaiiškvėpkite ir atpalaiduokite veido raumenis. Šį pratimą reikia atlikti kuo dažniau, geriau kartu su kitais veido raumenų stiprinimo pratimais.  „Juoko kaukė” jums padės sukurti linksmą veido išraišką ir tapti patrauklesniems. Kodėl visi vaikai gražūs? Nes jie dažniau, negu mes suaugusieji, nuoširdžiai šypsosi ir juokiasi.

Pagal: Michail Litvak (2013). Kaip sužinoti ir pakeisti likimą: gabumai, temperamentas, charakteris. Kaunas: Luceo. 55-60 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Angela parašė:

    Ačiū už priminimą:) Pernelyg retai užsidedu šią kaukę. Pasitaisysiu:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.