Vaikas pyksta, kai leidžiame kitiems vaikams žaisti su jo žaislais
0 (0)

child-594519_640

Klausimas: Berniukui 5,5 m., jautrus ir emocingas. Turi savo kambarį . Norėjau paklausti ar leisti kitiems vaikams atėjusiems į svečius, kai jo nėra namuose, žaisti su jo žaislais jo kambaryje. Mes leidžiame, bet kai jis sugrįžta labai pyksta (nes žaislai netose vietoje kur buvo, ar pilyse nugriautos …). Kaip reiktų teisingai elgtis?

Ačiū už atsakymą. Vaiva

Komentaras: Labas, Vaiva,

Labai džiaugiuosi, kad domitės vaiko auklėjimu, ieškote tinkamų būdų, kaip bendrauti su sūnumi. Esate labai gera mama, kad auginate jautrų ir emocingą vaiką, juolab berniuką. Mūsų visuomenėje berniukų jautrumas vertinamas gana neigiamai ir yra slopinamas nuo pat mažens tokiais posakiais „neverk, būk vyras“, „praskydai kaip mergaitė“, „berniukai neverkia, berniukai stiprūs“ ir t. t. Tačiau toks slopinimas yra labai žalingas vaiko raidai. Nuslopintos emocijos gali pasireikšti destruktyviu elgesiu arba psichosomatiniais sutrikimai. Taigi džiaukitės, kad turite jautrų ir emocingą berniuką ir neslopinkite šių savybių.

Na o dabar prie esmės, uždavėte labai konkretų klausimą, ar leisti kitiems vaikams atėjusiems į svečius, kai jo nėra namuose, žaisti su jo žaislais jo kambaryje? Atsakysiu taip pat labai konkrečiai, tikrai NE, tikrai neleisti. Žaislai yra vienintelis turtas, kuris priklauso vaikui. Tai yra jo nuosavybė, kurią turėtume gerbti. Labai gerai suprantu Jūsų vaiką ir visiškai pateisinu jo pyktį, juk kažkas įsiveržė į privačią erdvę ir dar viską išvertė. Įsivaizduokite, kad grįžtate po darbo namo ir randate išverstus savo drabužius, kosmetiką ar kitką, kas Jums svarbu ir tegul tai padarė Jūsų geriausios draugės. Kaip Jūs jaustumėtės tokioje situacijoje? Spėju kiltų tie patys jausmai, kaip ir Jūsų sūnui.

Taigi Jūs negalite nei leisti, nei neleisti svetimiems žaisti su Jūsų vaiko žaislais, nes tai ne Jūsų žaislai, o Jūsų vaiko, tai palikite teisę jam pačiam nuspręsti, kas naudosis jo daiktais. Netgi tais atvejais kai vaikai žaidžia kartu ir nepasidalija žaislais, nereikėtų liepti ar kaip kitaip priversti duoti savo daiktą kitam kai pats vaikas to nenori. Kita vertus, tėvai turi skatinti dalintis, mokyti bendradarbiauti, bet tai daryti reikėtų be prievartos, švelniai ir atidžiai, pvz., pasakant „tu gali būti draugiškas ir pasidalinti šiais žaisliukais“, „žinau, kad tu moki dalintis, juk anąkart taip gražiai abu žaidėte su vienu žaisliuku“ ir pan.

Jeigu jau taip nutiks, kad nepavyks išsaugoti savo mažylio žaislų ir jis supyks radęs išverstą kambarį, priimkite jo jausmus, leiskite jam pykti, liūdėti, tiesiog atspindėkite, pasakykite „matau tu labai supykai, pamatęs išverstą kambarį, suprantu, man irgi nepatiktų jei kas raustųsi po mano daiktus“, vėliau prižadėkite pasistengti apsaugoti mažylio nuosavybę, kai jo nebus namie arba gauti iš jo leidimą naudotis žaislais kitiems. Kartais kai vaikų atsiklausiama, jie pasijaučia gerbiami ir patys sutinka dalintis.

Ne tik mylėkite, bet ir gerbkite savo vaiką ir jis tikrai tai įvertins bei jausis laimingas.

Linkiu didžiausios sėkmės ir sutarimo su savo sūneliu!

Psichologė Vaida Mačiulienė
El. p.: vaida9alisauskaite@gmail.com
Foto: Pixabay

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.