Vaikinas flirtuoja su bendradarbe, bet prisiekinėja, kad tarp jų nieko nėra
0 (0)

Young Couple --- Image by © Atsuko Tanaka/Corbis

© Atsuko Tanaka/Corbis

Klausimas: Esu labai sunkioje situacijoje. Draugauju su vaikinu 7 metus nuo jaunystes, buvo daug gražių akimirkų, atsiminimų, kelionių…. Bet visą tą laiką mus lydėjo melas… Visus mūsų draugystės metus jis meluodavo, dėl susirašinėjimų su kitomis. Esu ne vieną kartą atleidus tuos melus, bovom ir išsiskyrę, bet vėl suėjom ir pradėjom kartu gyventi. Gavosi taip, kad atsikrausčiau paskui jį į kitą miestą, jis turėjo gerą darbą, mokinosi… Ir visą tą laiką man nedavė ramybės jo bendradarbė su kuria ne tik dirbo, bet mokinosi, po to sužinojau, kad su ja flirtuoja, susirašinėja, atleidau, kitą kartą vėl atleidau, pasirodo, tai nenutrūko iki šiol.

Nežinau ką daryti, jis man prisiekinėja, kad nieko nėra, kad jam ji nieko nereiškia, bet kiek galima? Esu labai įskaudinta ir nepasitikiu juo, bet ir nenoriu taip staigiai nutraukti visko.

Ačiū už atsakymą

Pagarbiai,
Aurelija (vardas pakeistas)

Atsakymas: Laba diena, Aurelija, ačiū Tau už laišką. Panašu, kad išgyveni gana stiprius, prieštaringus jausmus: jautiesi įskaudinta, nepasitiki, tačiau nenori ir staigaus santykių nutrūkimo, praradimo. Vadinasi, santykiai su žmogumi, apie kurį rašai laiške, Tau yra išties svarbūs. Rašai, kad pagrindinė problema, dėl kurios kyla net santykių nutraukimo klausimas – tai vaikino bendravimas su kitomis merginomis ir jo melas Tau apie tai.

Galbūt tarpusavyje nesate atvirai pasikalbėję, išsiaiškinę vienas kito norų, poreikių, o gal net ir labai konkretaus dalyko: ką kiekvienas laikote flirtu su kitais asmeninis, o ką tik draugišku bendravimu, kur yra kiekvieno iš jūsų ribos…? Ar vaikinas turėjo progos pasisakyti, kodėl taip siekia ir nori bendrauti su kitomis merginomis? Panašu, kad vaikino reakcija kol kas yra gana gynybiška (sakyti, kad žmogus nieko nereiškia, bet su juo nuolat bendrauti atrodo gana prieštaringas elgesys, tiesa?). Tačiau galbūt jis meluoja bei ginasi tik todėl, kad nuolat girdi iš Tavęs draudimus, jaučiasi puolamas? Tuomet natūrali reakcija yra gintis…

Vaikino atvirumą tavo atžvilgiu gali paskatinti tik Tavo pačios atviresnė pozicija su juo, ne puolimas ar kaltinimas, o taikus pasidalinimas, kaip jautiesi dėl to, kad jis bendrauja su kitomis merginomis, klausimas, ką jam tai duoda, kokius jo poreikius patenkina. Gal jam tiesiog įdomu bendrauti ir tai nebūtinai yra romantinio pobūdžio ryšys, tik jis nedrįsta to pasakyti? O gal Tu to niekaip negali išgirsti ir tuo patikėti?

Dažnai nepasitikėjimas kitu žmogumi santykiuose atspindi ir mūsų pačių nepasitikėjimą savimi, nesaugumą. Kai jaučiamės nesaugūs, tai norime ir kontroliuoti kitą, ir drausti jam kažką, ir kelti didelius reikalavimus. Atrodo, kad tik jei mūsų mylimasis nė akies krašteliu nežvilgters į kitą žmogų, tai reikš, kad jis myli tik mus vienintelius. Taip pat galime būti perdėtai jautrūs kiekvienam menkiausiam signalui, kad kitas gali būti neištikimas, nenuoširdus su mumis. Tai, kad Tu žinai su kuo ir apie ką tavo vaikinas susirašinėja, reiškia, kad tikrini jo žinutes. Gal užuot slapčia tikrinus, iš tiesų verčiau atvirai pasikalbėti, ką manai?

Manau ši situacija gali Tau padėti geriau pažinti ir save pačią, savo jautrias, pažeidžiamas vietas. Verta būtų ir tau pačiai pasikalbėti su savimi – pamėginti atsakyti į klausimus, kurią tavo asmens dalį vaikino elgesys labiausiai žeidžia? Dėl ko savyje jautiesi labiausiai neužtikrinta? Kokius tavo poreikius tenkina buvimas santykiuose?

Visgi, jei vaikinas iš tiesų rimtai ir romantiškai flirtuoja su kitomis merginomis (iki tau nepriimtino lygio), labai norėčiau Tau, Aurelija, palinkėti, kad šį kartą istorija nepasikartotų iš naujo, nes panašu, kad iki šiol santykiai klostėsi tarsi užburtame rate: vaikinas bendraudavo su kitomis merginomis, tau apie tai meluodavo, tu sužinodavai, supykdavai (kartais net iki išsiskyrimo), bet vėliau atleisdavai.. Ir tuomet vėl viskas iš naujo. Ar jei šį kartą nutrauksi santykius tai nebus tiesiog seno užburto rato pratęsimas? Ar vėl jam neatleisi patikėjusi, kad jo elgesys šį kartą pasikeis..? O sužinojusi, kad taip nėra, vėl kentėsi… Bet labai didelė tikimybė, kad jis nepasikeis. Gyventi tik viltimi tokiu atveju Tau būtų žalinga.

Neturi kentėti santykiuose, kuriuose yra pažeidžiamos ribos ir neatsižvelgiama į tavo jausmus (tik kaip minėjau, ar yra progos ne kariaujant juos išsakyti ir taip pat išgirsti kitą?). Taigi, didžiuosius pokyčius čia gali inicijuoti Tu pati. O tų pokyčių gali būti daug: geresnis supratimas apie vaikino elgesio motyvus ir jausmus, geresnis savęs pačios pažinimas, didesnis pasitikėjimas savimi ir kitu, laisvesnis ir atviresnis bendravimas (tik klausimas, ar su tuo pačiu žmogumi..?). Sėkmės ir stiprybės Tau!

Psichologė Aušra Stumbrytė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.