VILIOJANTI SAPNO PASLAPTIS. ĮMINK JĄ PATS!
0 (0)

Visi mes sapnuojame: kartais aiškius ir laimingus, kartais – nerimą, baimę, įtampas keliančius sapnus, kartais prisimename, kaip vystėsi siužetas, o kartai iškyla tik abstraktūs, tarpusavyje nesusiję vaizdiniai. Nepriklausomai nuo to, kaip ir ką prisimintume nubudę, ko gero nerastume pasaulyje žmogaus, kuris bent kartelį nebūtų norėjęs įminti savo sapno paslapties, atsakymų ieškodamas įvairiuose sapnininkuose.

Gali būti, kad sapnininke suradus paprastą, aiškų ir logišką išaiškinimą, ne vienam tapo lengviau, o sapno sukeltas jausmas dingo visam laikui. Bet kartais yra priešingai – paskaičius išaiškinimą, tampa dar baisiau – nuojauta, kad įvyks kažkas negero, tik sustiprėja. Žmogus patiki tuo spėjimu ir nesąmoningai pradeda elgtis taip, kad tai ir įvyktų, tokiu būdu padėdamas išsipildyti šiai negerai pranašystei.

Tai kas tas sapnas ir, svarbiausia – kaip išmokti jį suprasti patiems?

Psichologijoje egzistuoja keletas pagrindinių teorijų, aiškinančių sapnus:

  • Visiems žinomas Zigmundas Froidas tvirtino, kad kiekviename sapne slypi informacija apie mūsų užslėptus geidulius, aistras ir troškimus
  • Vėliau Karlas Jungas išvystė teoriją apie tai, kad sapnai per simbolius, iškylančius vaizdiniais pasąmonėje, rodo mūsų psichikos būseną šiuo metu
  • Fricas Perlzas, geštalto terapijos pradininkas, sapnus nagrinėjo, kaip pranešimus apie neužbaigtas situacijas, apie tai, kokiuose santykiuose esame patys su savimi ir aplinkiniu pasauliu, sakydamas, kad sapnai – tai nuorodas į tai, ko gyvenime nepastebime ar ko vengiame. Taip pat sapnai gali rodyti, kaip mes ignoruojame ir atstumiame kai kurias savo asmenybės puses.

Remiantis paskutiniąja teorija, galime sakyti, kad mūsų emocijos ir išgyvenimai kažkaip tarsi projektoriaus dėka, perkeliami ir parodomi (projektuojami) sapnuose per įvairiausius daiktus, reiškinius, personažus, gamtos fragmentus ar fantastinius vaizdinius… Kartais tose projekcijose gali atsirasti ir mūsų fizinė būklė, tai yra, vidaus organų veikla. Labai dažnai pergyvenimai kyla dėl sapnuojamų „košmarų“. Tuo tarpu, jie yra tik projekcijos, bet užpildytos labai didele energija… Kiekvienas žmogus „sukuria“ savo unikalius vaizdinius sapne.

Kaip išsiaiškinti savo sapnus?

Yra keletas įvairių technikų darbui su sapnais, priklausomai nuo psichologinės krypties, kuri bus pasirinkta. Geštalto terapijoje viena iš pagrindinių technikų yra „identifikavimasis su sapno vaizdiniu“, kuri yra nukreipta į tai, kad sapnas labiau suprantamas žmogui. Ši technika turi daugybę taikymo būdų, įskaitant ir tuos, kuriuos galima atlikinėti pačiam savarankiškai, ypač, jeigu turite išlavintą vaizduotę.

Pradedame: pradžioje užsirašykite savo sapną ir sudarykite visų jo detalių aprašą. Prisiminkite kiekvieną žmogų, daiktą, elementą, o tada įsivaizduokite, kad esate juo. Pasistenkite nuoširdžiai įsikūnyti į kiekvieną jų, kad galėtumėte vaidinti iš jo pozicijos. Pasistenkite iš tikrųjų persikūnyti į jį.

1 variantas

Tada paimkite kiekvieną iš tų elementų, personažų ar dalių ir duokite jiems galimybę bendrauti vienam su kitu tarpusavyje. Sukurkite scenarijų, sugalvokite dialogą tarp dviejų vienas kitam prieštaraujančių figūrų – ir jūs aptiksite (ypač, jei tiksliai nustatėte priešingybes), kad jos pradeda kovoti viena su kita.

Bet kuri sapno dalis – tai mes patys, tai mūsų projekcija ir, jeigu jaučiate kokias nors nesutaikomas puses ir skatinate jų tarpusavio kovą, tai jūs visada žaisite konfliktinį žaidimą. Priklausomai nuo to, kaip sekasi bendravimo procesas, tos konfrontuojančios pusės pažindinsis vienas su kita tol, kol jūs, nesujungsite jų į visumą.

2 variantas

Persikūnijus į sapno elementą, įsivaizduokite, kad veiksmas vyksta dabar ir pradėkite kalbėti įsikūnyto personažo vardu esamuoju laiku bet kuriam sapne matytam personažui arba užsirašykite monologą. Po to būtinai išvardinkite tuos jausmus, kuriuos tuo metu išgyvenote ir juos perkelkite į santykius realiame gyvenime. Užduokite sau klausimus: “Kam iš mano pažįstamų tokius jausmus galėčiau adresuoti?“, „Kam panašius jausmus jaučiu?“, “Kada ir kur taip jaučiuosi gyvenime?“…

3 variantas

Jeigu sapne matote įvairiausius kraštovaizdžius, kosminius peizažus, sunkius pasakų siužetus, kuriuos sunku suskaldyti į elementus, tai labai siūlau nupiešti sapno paveikslą, iliustracijas, sukurti koliažą, kad būtų galima išskirti svarbiausius elementus, į kuriuos suprojektuotos jūsų emocijos. O toliau, kaip ir ankstesniuose variantuose, pasakokite savo sapną esamuoju laiku, arba, jeigu yra keli elementai, pradėkite dialogą.

Nupieškite fragmentus tos sapno dalies, kuri jums įdomiausia ir kuri labiausiai rūpi. Iš jų išsirinkite du elementus ir nupieškite patį save tame pačiame piešinyje. Labai naudinga, jei pieštumėte ne tik žmones ar gyvūnėlius, bet ir daiktus ar erdvės dalis. Tuomet bandykite kalbėti esamuoju laiku tų elementų vardu: Aš esu… (Kas aš…, Koks aš…, Ko aš siekiu…, ką aš darau šitame sapne…). Po to vėl dialogo metu leiskite kiekvienam elementui išreikšti savo santykį vienas į kitą, tame tarpe, ir į jus, išreikštą piešinyje. Tuomet jūs pats kreipiatės į kiekvieną elementą tiesiogiai, naudodami formą „tu“. Po to grįžkite ir įsisąmoninkite buvusias emocijas ir perkelkite jas į realų gyvenimą. Su kuo jūs gyvenime panašiai kalbate? Su kuo vystosi panašūs santykiai? Ko jūs tikitės iš tų santykių gauti?

Dažnai būna sunku prisiminti visą sapną, iškyla tik kažkokie išskystantys vaizdiniai, pojūčiai, emocijos, bet ne visas sapnas. Tokiu atveju, galima mokytis prisiminti sapną iki mažiausių smulkmenų: ryte nesikelkite iš karto, kai nubundate, pagulėkite užmerktomis akimis, įsiklausykite į save, savo pojūčius ir vaizdinius, kurie ateina pas jus, nesistengdami specialiai jų atsiminti. Užsiveskite „Sapnų dienoraštį“, kuriame reikės užsirašyti kylančius vaizdinius ir pojūčius. Geriausia sąsiuvinį laikyti prie lovos, kad galėtumėte iš karto, ištiesę ranką, paimti jį. Kam to reikia? Sapnų išsiaiškinimas gali padėti pamatyti aiškiau esamą gyvenimišką situaciją, santykius ir save patį. Be to, tokiu būdu jūs sumažinsite negatyvius jausmus ir išgyvenimus, kylantį stresą ir pradėsite daugiau mėgautis gyvenimu.

Kai kurie žmonės sako, kad vien sapno perpasakojimas esamuoju laiku, pagimdo įžvalgas, ką reikia daryti gyvenime ir tampa lengviau.

Danguolė Krupovnickienė | esukmc.lt
Sertifikuota Mindfulness mokytoja – instruktorė, Geštalto psichoterapijos konsultantė, socialinių mokslų magistrė

Iliustracija: Tran Phu / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.