Viršvalandžiai grasina ligomis
0 (0)

29 Sep 2013, Calgary, Alberta, Canada --- Businesswoman using computer in office --- Image by © Hero Images/Corbis

© Hero Images/Corbis

Kiek valandų per savaitę praleidžiate darbe? Išeinate paskutinę minutę? O gal sutvarkote visus planuotus, bet nespėtus darbelius? Atsiliepiate į dar vieną, paskutinį, skambutį? Perskaitote paskutinį elektroninį laišką? Mėgaujatės darbu ramumoje, kai kolegos jau būna išėję?

Na, gal ir padarysite įspūdį savo bosui ar kolegoms, gal nuveiksite daugiau (nors pertempta smegeninė dar niekada daugiau ir produktyviau nedirbo), tačiau rizikuojate daug kuo. Šeimos gerove, santykiais su draugais, o svarbiausia – savo sveikata.

Žymus mokslinis leidinys “The Lancet” rašo apie didelės apimties tyrimą – jame dalyvavo net 600 tūkst. dalyvių. Duomenys apie juos surinkti iš kitų 25 tyrimų. Tarp tyrimo dalyvių buvo žmonių iš įvairių kontinentų – Amerikos, Australijos, Europos. Tyrimas truko taip pat netrumpai – apie devynerius metus. Dalis dalyvių vietoj tradicinių 40 valandų dirbdavo net 55 valandas per savaitę. Lyginant šią tiriamųjų grupę su dirbančiais 35-40 val. per savaitę, nustatyti sveikatai nenaudingi faktai. Darbomanai pasižymėjo net 33 proc. didesne rizika patirti insultą ar infarktą. Be to, 14 proc. didesne rizika susirgti koronarine širdies liga.

Šiek tiek mažesnė minėtų sveikatos problemų rizika nustatyta dirbant apie 48 val. per savaitę. Tačiau kiekviena valanda, praleista po oficialios darbo dienos, turi įtakos mūsų širdžiai.

Mokslininkai tiki, kad staigi mirtis darbe (dažniausiai po daugybės dienų persidirbimo ir persitempimo) gali būti susijusi su nuolat patiriamu stresu, mažu fiziniu aktyvumu, nesubalansuota mityba. Vis dėlto nuolatinis stresas daro didžiausią įtaką.

Keletas kitų iki šiol atliktų tyrimų atskleidė ir kitas viršvalandžių “dovanas” mūsų sveikatai. Štai moterims gali tapti sunkiau pastoti. Taip pat darbomanai labiau linkę į alkoholizmą ir depresiją, kaip ir į antrojo tipo diabetą.

Tad galbūt 40 darbo valandų per savaitę nėra tik šiaip iš piršto laužtas skaičius. Gal verta jo laikytis?

Šaltinis: Kivimäki M, Jokela M, Nyberg ST, et al. Long working hours and risk of coronary heart disease and stroke: a systematic review and meta-analysis of published and unpublished data for 603,838 individuals. The Lancet. 2015

Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.